Μουσικη

Εν συντομία…

Υπάρχει πια πολλή μουσική εκεί έξω. Ζούμε στην εποχή που η κυκλοφορία ενός δίσκου έχει γίνει μια απλή υπόθεση.

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
ΤΕΥΧΟΣ 349
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
14712-32744.jpg

Υπάρχει πια πολλή μουσική εκεί έξω. Ζούμε στην εποχή που η κυκλοφορία ενός δίσκου έχει γίνει μια απλή υπόθεση. Κάθε χρόνο έχουμε 3-4 εκατοντάδες δίσκων (αλλά και βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων), μια υπερπροσφορά που «τρελαίνει» το μέσο άνθρωπο χωρίς απαραίτητα να έχει και κάποιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Ακόμη και οι επαγγελματίες δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν ό,τι συμβαίνει. Δεν ξέρω πού (και αν) θα καταλήξει, αλλά για την ώρα μοιάζει περισσότερο με «πολλή φασαρία για το τίποτα».

Waterpipes - Downright Melodies (**)

Ήταν στην παρέα και δυο καλά παιδιά με τις κιθάρες τους, είπαν κάτι δικά τους τραγούδια, σε στιλ folk. Ανάψαμε φωτιά στην παραλία, κάποιος είπε ένα ποίημα. Κοιτάγαμε τ’ αστέρια…


Εν συντομία…

Μωρά στη Φωτιά - Cougar Baby - Smoking Rabbit (**)

Κοινωνικές ανησυχίες, καταγγελτικός λόγος, rock από τα παλιά, reggae attitude. Χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω από τους παλαίμαχους…


Εν συντομία…

Empty Frame - They Think We Are Eskimos (***)

Μελωδίες που έχουν γοητεία, folky ύφος από το παρελθόν, μελαγχολική διάθεση (χωρίς υπερβολές), λυρισμό κι ευαισθησία, ακουστικά όργανα και κάτι φευγαλέα ελληνικό.


Εν συντομία…

After Midnight Popular Music - After Μidnight Popular Music (**)

Η λυρική πλευρά των progressive αναμνήσεών μας μένει μετέωρη από μελωδίες.


Εν συντομία…

Egg Hell - Brownie Crumbs (***)

Ο συριο-βραζιλιάνος Jef Maarawai με τις ελληνικές ρίζες έχει τη φλόγα της τραγουδοποιίας μέσα του και η freak folk του (που σερβίρεται σε αυτό το EP μαζί με 4 κομμάτια brownies) είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό δείγμα.


Εν συντομία…

Χαΐνηδες - Αγροτοκτηνοτροφικά & Μητροπολιτικά (***)

Περισσότερο άσκηση ύφους και ανθρωπολογική μελέτη παρά νοσταλγία, που στο 1ο cd «αναπαριστά» πολύ σεβαστικά την κρητική παράδοση και στο 2ο φλερτάρει –κάπως πιο ελεύθερα– με τη ρεμπέτικη και αστική παράδοση της χώρας.  


Εν συντομία…

Μαρία Πανοσιάν - Πατώματα βρεγμένα (***)

Πιάνο και (λίγα) ηλεκτρονικά που φανερώνουν δυνατότητες και δημιουργούν μια ωραία ατμόσφαιρα, που όμως διασπάται από τις 2-3 συνθέσεις που με τον «ποιητικό» τους λόγο μας πάνε πίσω στο 80s έντεχνο.


Εν συντομία…

The Pink Tank Project - The Pink Tank Project (**)

Το πρωτόλειο ενός trio (με 6 δικές τους συνθέσεις κι 6 διασκευές) που ακούγεται μεν ενθαρρυντικό, αλλά η δουλειά που θέλουν είναι πολύ περισσότερη από τον «ενθουσιασμό» που μπορούν να προκαλέσουν.


Εν συντομία…

Popcakes - Popcakes (***)

Ο κιθαρίστας (ex-Οκτάνα) Γιάννης Λογοθέτης, που χρόνια τιμά τον (αδόκιμο) όρο «επαρχιακό rock», επιστρέφει μετά από χρόνια για να μας θυμίσει το ταλέντο, την ευαισθησία του και την ικανότητα να γράφει ωραίες pop/rock  μελωδίες.

makismilatos@gmail.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.