Μουσικη

GravitySays_i

Δεύτερο βήμα για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα γκρουπ στην Αθήνα.

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 345
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
14074-31526.jpg

Δεύτερο βήμα για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα γκρουπ στην Αθήνα. Επιρροές από Radiohead, Pink Floyd και Genesis και επιτέλους στίχοι που λένε κάτι. Διάθεση πειραματισμού, σαντούρι και post rock κιθάρες, παράδοση και avant rock. To νέο τους άλμπουμ, που περιέχει δύο κομμάτια στη λογική ενός δίσκου βινυλίου, και η έλλειψη ολιγόλεπτων τραγουδιών φανερώνει μια διάθεση για ένα concept άλμπουμ μακριά από τη λογική ενός εμπορικού βήματος. Έχει τον ιδιότυπο τίτλο “Τhe Figures of enormous grey and the patterns of fraud” στην ανεξάρτητη ετικέτα Restless Wind με mastering στο στούντιο Shakti του Simon Bloom και θα παρουσιαστεί μαζί με το ντεμπούτο «The Roughest Sea» στις 7/5 στο Αμφιθέατρο 9,84.

Πώς προέκυψε το όνομα; Το Dead Moon ήταν πιασμένο.

Τι σας εμπνέει στιχουργικά στην αναζήτηση της ταυτότητας και την ανάδειξη της γκριζάδας των καιρών; Αυτά που συμβαίνουν γύρω μας…  

Πώς δένει το γλυκό με το σαντούρι τόσο αρμονικά δίπλα στις κιθάρες; Aυτό μάλλον θα το κρίνουν οι ακροατές, εμάς μας αρέσει να πειραματιζόμαστε.

Ποια είναι η σχέση σας με τον ελληνικό ήχο και την παράδοση; Η ελληνική παραδοσιακή μουσική, αναπόφευκτα, είναι μέσα μας. Από τα ριζίτικα της Κρήτης μέχρι τα πολυφωνικά της Ηπείρου και από τα νησιώτικα του Αιγαίου μέχρι τους σκοπούς των Επτανήσων. Η μουσική μας εμπεριέχει παραδοσιακά στοιχεία.

Tι ακούτε αυτή την περίοδο; The White Birch - Star is just a Sun, Βασίλης Τσαμπρόπουλος - Ακροάσεις, Tindersticks - Waiting for the Moon, Radiohead  - The Κing of Limbs.

Τι έχει αλλάξει από την περίοδο του Roughest Sea; Η πορεία ενος δημιουργού καθορίζεται από της πορεία της ζωής του και των συγκυριών. Σίγουρα τα νέα ακούσματα και η βουτιά στην περιπέτεια.

Πώς πήρατε την απόφαση για δύο κομμάτια στη λογική ενός δίσκου βινυλίου με δύο πλευρές;  Tο άλμπουμ δουλεύτηκε ενιαία και πρόκειται για ένα συνολικό έργο. Τα δύο tracks προέκυψαν για πρακτικούς λόγους περισσότερο. Η βυνιλιακή έκδοση δεν θα αργήσει.

Πώς επιδρά η πόλη στον ήχο και τους στίχους σας; Η πόλη, αλλά και γενικά το πλαίσιο στο οποίο ζούμε, είτε αυτό είναι κοινωνικό, θεσμικό ή ηθικό, δεν μπορεί παρά να είναι το εφαλτήριο κάθε δημιουργίας.

Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα (είδηση, ταινία, άλμπουμ, βιβλίο, event) που σας φάνηκε συναρπαστικό; Τα τρία Zeitgeist, καθώς και το Περί θεού αυταπάτη του Richard Dawkins.

Πού συχνάζετε στην πόλη; Στο πλανητάριο.

Πώς βλέπετε την ελληνική κατάσταση των πραγμάτων; Αν παραβλεψουμε τον πανικό που υπάρχει γενικότερα στην ελληνική πραγματικότητα, η εποχή που ζούμε είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Μας δίνεται η ευκαιρία να αποκτήσουμε μια οξύτερη ματιά για τα πράγματα που μας αφορούν και να μάθουμε να πράττουμε με, όσο το δυνατόν, λιγότερο εγωιστικά κριτήρια.

Πόσο παράδοξο είναι να είσαι νέος σήμερα; Το παράδοξο είναι να είσαι νέος και να επιλέγεις να μένεις αδαής…

How would you call the «Modern Man»? A coward, who’s settled down in his unawareness. 

ΙΝFO

Αμφιθέατρο 9,84, Τεχνόπολις, Γκάζι. Ξεκίνημα από τον 2L8. Έναρξη 22.15. Είσοδος € 13. Στις 7/5.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ