Μουσικη

Prince is dead

Νέο σοκ στον κόσμο της μουσικής

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
126671-284863.jpg

Ο τελευταίος μουσικός που θα περιμέναμε να φύγει μετά και το πρώτο φετινό σοκ του Βowie. Mακριά από τις ροκ εν ρολ εξαρτήσεις πολλών μεγαλύτερών του μουσικών, ο μόλις 58χρονος υπερταλαντούχος μουσικός, παραγωγός, ηθοποιός, σκηνοθέτης Prince Rogers Nelson, γιος του συνθέτη  John L. Nelson, έφυγε στο στούντιο και σπίτι του στο Paisley Park της Μινεσότα από μορφή γρίπης. Αυτό το 2016 δεν μας τα λέει καλά.

image

Πάντα πρωτοπόρος και καινοτόμος, ήταν από τους πρώτους μουσικούς που άλλαζε με άνεση το trademark αναγνωρίσιμο όνομά του με αγαπησιάρικα σύμβολα ή ψευδώνυμα και από τους πρώτους που ανέμιξε με πάντα άψογες παραγωγές διαφορετικά μουσικά είδη από το R&B, τη soul, το funk και την disco μέχρι την ψυχεδέλεια και τη τζαζ. Έχοντας από πολύ νωρίς εκατοντάδες κομμάτια στα συρτάρια του, δημιούργησε μια τεράστια δισκογραφία γράφοντας μερικά από τα πιο διαχρονικά αγαπημένα tracks της μουσικής ιστορίας. Nothing Compares 2 U, Kiss, Girls & Boys, When Doves Cry, Purple Rain... η λίστα είναι ατελείωτη. Ντεμπούτο το 1979 με τραγούδια όπως το I Wanna Be Your Lover. Συνέχεια με Dirty Mind (1980), Controversy (1981) και το τρομερό 1999 (1982). Ακολουθεί το Purple Rain ως soundtrack της ομώνυμης πρώτης του ταινίας που του χάρισε το βραβείο Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού.

Aπό τη βράβευσή του στα Όσκαρ για το τραγούδι Purple Rain το 1984.

 

image

Το 1985 κυκλοφορεί το Around the World in a Day και ακολουθούν δύο από τα καλύτερα άλμπουμ των eighties: Parade το 1985 και Sign "O" the Times δύο χρόνια αργότερα με κοινωνικοπολιτικούς στίχους. Το 1991 δημιουργεί το γκρουπ The New Power Generation και το 1993 υπογράφει με ένα σύμβολο που δεν προφέρεται καν.

image

Κυκλοφορεί τον έναν δίσκο μετά τον άλλο με σκοπό να απεμπλακεί από τη Warner Bros. Μόνο μεταξύ του 1994 and 1996 γράφει πέντε άλμπουμ και το 1998 υπογράφει στην Αrista. 

  

image

To 2000 ξαναχρησιμοποιει το όνομα Prince. Από τότε κυκλοφόρησε 15 άλμπουμ με πιο πρόσφατο το  HITnRUN Phase One με streaming από την πλατφόρμα Tidal. Ήταν ο πρώτος μουσικός που έδωσε δωρεάν μέσα από εφημερίδα το ολοκαίνουργιο άλμπουμ του σε μια περίοδο που δεν ήταν καθόλου αναμενόμενο. Ακόλουθησαν βέβαια sold out συναυλίες στο Wembley. Είναι, ή πλέον ήταν, ο Prince και δεν μπορούσε να σταματήσει να επανεφεύρει τον εαυτό του και να κάνει αυτό που ήξερε τόσο καλά. Να γράφει μουσική. Με τη φυσικότητα που ανέπνεε. Θα τον αγαπάμε για πάντα μέσα από τα τραγούδια του.

image

Ο ΗΧΟΣ ΤΟΥ PRINCE

image

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ