Μουσικη

Sworr

Nέο αίμα από την Πάτρα

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 544
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
112159-249562.jpg

Στη μουσική παράδοση της Πάτρας ένα νέο σχήμα από πολύ νέους και ακόμη περισσότερο ελπιδοφόρους μουσικούς. Ξεκίνησε στα τέλη του ’14 ως προσωπικό σχήμα του Γιάννη, που ανέβαζε το υλικό του στο SoundCloud, πριν μετεξελιχθεί σε ένα ηλεκτρονικό τρίο με την προσθήκη του Ρόμπιν και του Θανάση. Συνομιλούν με το εδώ και τώρα της ηλεκτρονικής σκηνής, ακούνε Darkside και Flying Lotus, συνδημιουργούν τη μουσική κοινότητα της πόλης τους και αγαπούν την Εύη Χουρσανίδη που τους πρότεινε στο διαγωνισμό του Jumping Fish της COSMOTE με το «Troubled Thoughts» τον περασμένο Ιούνιο. Κέρδισαν την πρώτη θέση, είδαν το κομμάτι τους να γίνεται video και πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία για την ολοκλήρωση του πρώτου τους άλμπουμ μάς λένε τη μουσική ιστορία...


Πώς ξεκίνησε αρχικά και πώς διαμορφώνεται πλέον η μουσική παρέα των Sworr;

Στην αρχή ήταν μια προσπάθεια να γράψω πράγματα που έπρεπε να βγουν από το κεφάλι μου. Για ένα διάστημα έγραφα συνεχώς κομμάτια και τα ανέβαζα στο Soundcloud. Στη συνέχεια βρέθηκαν και οι άλλοι δύο πουείχαν την ίδια ανάγκη με εμένα και έτσι πλέον εγώ, ο Ρόμπιν και ο Θανάσης ανήκουμε στην οικογένεια των Sworr.

Πώς γράφτηκε το «Troubled Thoughts»;

Το «Troubled Thoughts» ήταν ένα κομμάτι το οποίο είχε μπει στο συρτάρι για πάρα πολύ καιρό, ήταν απλώς ένα project ξεχασμένο πριν ακόμα μπει ο Ρόμπιν στο γκρουπ. Μετά από μερικά jam με τον Ρόμπιν το κομμάτι ξαναβγήκε στην επιφάνεια και κάπως έτσι έφτασε στη μορφή που γνωρίζετε.

Ποιοι είναι οι μουσικοί σας φίλοι στην Πάτρα;

Kατά σύμπτωση, μουσικοί μας φίλοι στην Πάτρα είναι άτομα τα οποία έχουν αναδειχθεί παλαιότερα νικητές στο Jumping Fish της COSMOTE. Είναι οι Carte Postale και οι Minor Project – παρόλο που δεν ταιριάζουμε μουσικά είναι φίλοι και πάνω απ’ όλα «γεννηθήκαμε» όλοι στο ίδιο μέρος.

Υπάρχει μια μουσική κοινότητα;

Όχι μία αλλά πολλές! Από jazz μέχρι hip hop και rock, με την πόλη και τον κόσμο της να στηρίζει με μεγάλη αγάπη ό,τι γίνεται κάθε φορά.

Πότε θα είσαστε έτοιμοι για κυκλοφορία του πρώτου σας άλμπουμ;

Ελπίζουμε αρχές του 2016 να είμαστε έτοιμοι. Δεν έχουμε ξαναμπεί στη διαδικασία της ηχογράφησης ενός δίσκου, θέλουμε όμως να είναι μια δουλειά που αν την ακούμε σε λίγα χρόνια δεν θα αλλάζαμε τίποτα.

Πώς ακούτε μουσική;

Κυρίως SoundCloud και Spotify. Είναι δύο πλατφόρμες στις οποίες μπορείς να βρεις διαμάντια, κυριολεκτικά.

Ποια ονόματα θεωρείτε μεγαλύτερη επιρροή των Sworr;

Οι επιρροές μας είναι κάπως συγκεχυμένες, καθώς ο καθένας από εμάς φέρνει τα ακούσματά του στην μπάντα. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τους Flying Lotus, Ta-Ku, Flume, Darkside και τις δουλειές της High Focus Records γενικότερα.

Τι άλλο κάνουν τα μέλη των Sworr;

Προσπαθούν να συνηθίσουν τις πρωινές δουλειές τους. Και DJ sets.

Πώς θα είναι η συναυλιακή εκδοχή των τραγουδιών σας;

Όσο πιο ζωντανή γίνεται! Παρόλο που ο υπολογιστής παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της μουσικής μας, στα live τα πλήκτρα και οι κιθάρες δεν είναι γραμμένες από πριν. Το ίδιο συμβαίνει και με τη φωνή και για αυτό το λόγο δεν χρησιμοποιούμε σχεδόν καθόλου samples. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη αν θα ανεβάσουμε και drum set στη σκηνή.

Ποια ήταν η εμπειρία σας από το διαγωνισμό και την ανάδειξή σας από το Jumping Fish της COSMOTE;

Αρχικά το γεγονός ότι βρεθήκαμε τόσο ξαφνικά προτεινόμενοι στο Jumping Fish της COSMOTE ήταν πολύ σημαντικό (Εύη Χουρσανίδη, σε αγαπάμε). Αλλά και όσα ακολούθησαν μέχρι τη νίκη, όπως το live σε έναν απ’ τους μεγαλύτερους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ελλάδας ή τα θετικά μηνύματα που λάβαμε από ανθρώπους που δεν γνωρίζαμε προσωπικά ήταν για εμάς πράγματα που δεν είχαμε ξανασυναντήσει και μας βοήθησαν πάρα πολύ.

Είναι κατά τη γνώμη σου ενθαρρυντική η παρουσία ενός μεγάλου χορηγού όπως η COSMOTE πίσω από το Jumping Fish;

Είναι πολύ ενθαρρυντική. Ο μουσικός κόσμος έχει ανάγκη από τέτοιες κινήσεις. Υπάρχουν πραγματικά υπέροχες μουσικές εκεί έξω αλλά χωρίς την έξτρα βοήθεια δύσκολα φτάνουν μέχρι τα αυτιά του ακροατή.

Ποια είναι τα οφέλη από τη νίκη σας στο διαγωνισμό;

Μόλις την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε το πρώτο μας βιντεοκλίπ οπότε ήδη έχουμε αποκομίσει ένα πολύ μεγάλο όφελος από το διαγωνισμό. Σειρά έχει τώρα και ο πρώτος μας δίσκος που θα βγει και πάλι με τη βοήθεια του Jumping Fish της CΟSMOTE.

Last words…

Ανυπομονούμε να μοιραστούμε το album μας μαζί σας και ίσως σύντομα σας παρουσιάσουμε και ένα δείγμα του.

https://www.facebook.com/Sworrj

https://soundcloud.com/sworr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ