Μουσικη

Various artists 323

Ρετροσπεκτίβα

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
ΤΕΥΧΟΣ 323
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
10021-22836.jpg

Τα καινούργια συγκροτήματα που επιμένουν να νοσταλγούν, οι θρύλοι του παρελθόντος  που όχι μόνο δεν ξεχνιούνται αλλά γίνονται σημεία αναφοράς, η μουσική εδώ και καιρό κοιτάζει βασικά πίσω…

Κάτι μου θυμίζει

Kings of Leon - Come Around  (***)

Η οικογενειακή «επιχείρηση» του arena-rock δουλεύει ρολόι, όμως  άλλος είναι το «αφεντικό». Κινούνται με άνεση στο πλαίσιο που έχουν ορίσει οι Bruce Springsteen, Jackson Brown, Steve Earle, U2, χωρίς όμως να φέρνουν ούτε μία νέα ιδέα στο είδος.

Dylan LeBlanc - Paupers Field (**)

Με παππού και πατέρα στο κουρμπέτι της αμερικάνικης μουσικής παράδοσης, ο πιτσιρικάς φτιάχνει ένα «μπαρουτοκαπνισμένο» και «μεθυσμένο» folk/country άλμπουμ, επιρεασμένος περισσότερο από τα κλισέ του είδους, παρά από όσα έχει (προλάβει να) ζήσει.

John Legend & the Roots - Wake Up (***)

Αν λειτουργούσε καλύτερα η ισορροπία… Όμως ο John Legend «καπελώνει» τους Roots κι έτσι τα θρυλικά soul και funk τραγούδια του παρελθόντος (όλα τους με πολιτικές διαστάσεις) αποκτούν μια πιο pop και καθωσπρέπει χροιά απ’ ό,τι συνάδει με το πνεύμα τους.

Magic Kids - Memphis (**)

Τόση ανεμελιά στις μέρες μας σε τρομάζει αντί να σ’ ευχαριστεί. Ανέφελη pop «παλαιάς κοπής» με αναφορές στα φωνητικά συγκροτήματα και τα εφηβικά πάρτι.  Χαριτωμένο, ευχάριστο, vintage, αλλά δεν έχει ψυχή.

The Hoosiers - The Illusion of Safety (***)

Αν αναρωτιέσαι πώς θα ακούγονταν οι Radiohead σε μια mainstream εκδοχή… Η επιτυχία του προηγούμενου δίσκου τούς οδηγεί στη σίγουρη επιλογή: ένα καλοδουλεμένο, αναλώσιμο άλμπουμ με pop/rock τραγούδια, synth pop των 80s και μελαγχολικές μπαλάντες.

Θρύλοι του παρελθόντος

Santana - Guitar Heaven (***)

Συνεχίζει να κυνηγάει την ουρά του δοκιμάζοντας την ίδια συνταγή των σπουδαίων καλεσμένων, που πριν από μερικά χρόνια τον ξανάφερε στην επιφάνεια. Τώρα έχουμε να κάνουμε με διασκευές σπουδαίων τραγουδιών κι αυτό σώζει τα προσχήματα.

John Lennon - Power To The People/ The Hits (***)

Το cd περιλαμβάνει 15 τραγούδια από τη σόλο καριέρα του και το dvd με το αντίστοιχο οπτικό υλικό (μαζί με ένα interactive παιχνιδάκι). Δεν χρειάζεσαι κάτι παραπάνω για μια πλήρη εικόνα της μετα-μπιτλς εποχής του Lennon.

Syd Barrett - An Introduction to… (****)

Με τη βοήθεια του David Gilmour εικονογραφείται ο μύθος του (αθάνατου) Syd Barrett, με 18 τραγούδια του καθώς και μερικά πρόσφατα remixes. Ο ήχος του παραμένει μια ανεκτίμητη εμπειρία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ