- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ακρόπολη: Εργασίες ανάδειξης και αναβάθμισης στον αρχαιολογικό χώρο και το εκδοτήριο
Τα έργα που αναμένεται να πραγματοποιηθούν
Ακρόπολη: Εργασίες ανάδειξης και αναβάθμισης στον αρχαιολογικό χώρο και το εκδοτήριο - Τα έργα που αναμένεται να πραγματοποιηθούν
Στην ανάδειξη του Διατειχίσματος, στον αρχαιολογικό χώρο των Δυτικών Λόφων (Μουσών, Πνύκας και Νυμφών) της Ακρόπολης και σε εργασίες διαμόρφωσης του εκδοτηρίου της κεντρικής εισόδου του αρχαιολογικού χώρου Ακρόπολης και Κλιτύων προκειμένου να υποστηρίξει τον αναγκαίο εξοπλισμό για το έργο του ΟΔΑΠ, για την εφαρμογή ψηφιακών διαδραστικών υπηρεσιών και περιεχομένου προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού. Τα έργα εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών στους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου, με την εγκατάσταση νέου εξοπλισμού.
«Μετά τα εγκαίνια του νέου πωλητηρίου στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, την αναβάθμιση του πλατώματος του Αρείου Πάγου, και την απόδοση στο κοινό μιας νέας διαδρομής περιήγησης κατά μήκος της Βόρειας Κλιτύος, αλλά και τα εν εξελίξει έργα αποκατάστασης στο Παλαιό Μουσείο και στο μυκηναϊκό τείχος, στο ανατολικό πλάτωμα, συνεχίζουμε με συστηματικό ρυθμό τα έργα ανάδειξης και αναβάθμισης στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών υλοποιεί μια ολοκληρωμένη επέμβαση προστασίας και ανάδειξης των τμημάτων του Διατειχίσματος στους Δυτικούς Λόφους της Ακρόπολης, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της οχυρωματικής δραστηριότητας της αρχαίας Αθήνας, καλύπτοντας περίπου δεκαπέντε αιώνες ιστορίας. Συγχρόνως, με χρηματοδότηση του ΟΔΑΠ, η Εφορεία Αρχαιοτήτων προχωρά σε εργασίες ψηφιακής αναβάθμισης του εκδοτηρίου εισιτηρίων στην κεντρική πύλη της Ακρόπολης, ώστε να παρέχονται στους επισκέπτες σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες. Οι προβλεπόμενες επεμβάσεις αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων και στην αποτροπή περαιτέρω φθορών, ώστε να αναδειχθεί και να ερμηνευτεί το μνημείο με γνώμονα την μικρότερη δυνατή παρέμβαση στο αρχαιολογικό τοπίο», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Εργασίες διαμόρφωσης στο εκδοτήριο της Ακρόπολης
Οι προτεινόμενες εργασίες διαμόρφωσης του εκδοτηρίου της κεντρικής εισόδου του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση πέντε αυτόματων σταθμών πληρωμής, εκ των οποίων τρεις για το κεντρικό εκδοτήριο και δύο για το εκδοτήριο στη Νότια Κλιτύ. Επίσης, προτείνεται η αναδιάταξη του εκδοτηρίου με τέσσερις θέσεις εξυπηρέτησης (μία για ΑμεΑ) των επισκεπτών. Προβλέπονται η κατασκευή νέου πάγκου με μεταλλικό σκελετό και η τοποθέτηση μεταλλικού σκιάστρου, εσωτερικές διαρρυθμίσεις, επέκταση του υπερυψωμένου δαπέδου και κατασκευή ράμπας ΑμεΑ για καλύτερη πρόσβαση και νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Σύμφωνα με την ισχύουσα προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΟΔΑΠ που αφορά στο έργο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών αναλαμβάνει την υλοποίηση των εργασιών διαμόρφωσης του χώρου εγκατάστασης Paypod και ο ΟΔΑΠ τη χρηματοδότηση των εργασιών διαμόρφωσης του υφιστάμενου εκδοτηρίου με περιορισμένες επεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο του κτηρίου στην κατεύθυνση της βελτίωσης των προσφερόμενων υπηρεσιών και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στο εκδοτήριο.
Ανάδειξη Διατειχίσματος
Το Διατείχισμα, κατασκευάστηκε για να ενισχύσει την οχύρωση της αρχαίας Αθήνας, συνδέοντας τον λόφο των Μουσών (Φιλοπάππου) με τον λόφο των Νυμφών (Αστεροσκοπείου), ενώνοντας επί της ουσίας δύο σημεία της περιφέρειας του Θεμιστόκλειου τείχους (479 π.Χ.) και δημιουργώντας νέο δυτικό όριο της πόλης. Το Διατείχισμα εκτείνεται σε μήκος 900 μ., στην κορυφογραμμή της λοφοσειράς. Από τον 4ο αιώνα π.Χ. έως το τέλος της αρχαιότητας υπέστη επισκευές και μετατροπές, αποτελώντας χαρακτηριστικό δείγμα αμυντικής αρχιτεκτονικής. Η πρώτη κατασκευαστική του φάση χαρακτηρίζεται από την έμπλεκτη τεχνική με χρήση κροκαλοπαγούς λίθου. Χρονολογήθηκε αρχικά στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ., η οποία αναφέρεται σε επισκευές των τειχών του άστεως, του Πειραιά και των Μακρών Τειχών. Το Διατείχισμα υπέστη σημαντικές επεμβάσεις στη μέση ελληνιστική περίοδο (200 - 166 π.Χ.), με εκτεταμένες επισκευές και προσθήκες, χρησιμοποιώντας λευκό πωρόλιθο. Η πιο σημαντική αλλαγή ήταν η μετατόπιση του τείχους προς τα δυτικά στην περιοχή της Πνύκας, με νέα συμπαγή κατασκευή. Επεμβάσεις υπήρξαν και στην ύστερη ελληνιστική περίοδο (μετά την επιδρομή του Σύλλα, το 86 π.Χ.), κατά τον 1ο και 2ο αιώνα μ.Χ., καθώς και στα χρόνια του Βαλεριανού (253–260 μ.Χ.). Μετά την επιδρομή των Ερούλων (267 μ.Χ.) και τις καταστροφές που υπέστη το Δίπυλο, το Διατείχισμα εγκαταλείφθηκε μαζί με όλη την περιοχή. Ωστόσο, στην εποχή του Ιουστινιανού (527 – 565 μ.Χ.) έγιναν εκτεταμένες επισκευές.
Στους νεότερους χρόνους, κατά τις δεκαετίες του ’50 και ’80 έγιναν ποικίλες επεμβάσεις (διαμορφώσεις μονοπατιών, δενδροφυτεύσεις, εγκαταστάσεις «Ήχος και Φως») που αλλοίωσαν το τοπίο και κάλυψαν τμήματα του τείχους. Μετέπειτα, στο πλαίσιο του έργου της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων Αθηνών, στις αρχές του 2000, καθαιρέθηκαν οι εγκαταστάσεις του «Ήχος και Φως». Το 2021, εγκρίθηκε σχέδιο εργασιών για την ανάπλαση, αποκατάσταση και ανάδειξη των Λόφων Πνυκός, Νυμφών και Μουσών - Φιλοπάππου, το οποίο υλοποιείται μέσω της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Δήμου Αθηναίων, Περιφέρειας Αττικής και της εταιρίας «Εθνικός Κήπος - Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε.» που υπογράφηκε το 2022.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έργα γλυπτικής από Παρία λίθο στην Κέα
Δύο νέοι τεχνίτες δίνουν νέα ζωή στο ξύλο του νησιού
Η ιστορία, η τέχνη και η επιρροή του στην αρχαϊκή γλυπτική και αρχιτεκτονική των Κυκλάδων τον 6ο αιώνα π.Χ.
Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων που διαρκούν μέχρι τον Σεπτέμβριο
Οι φήμες για δηλητήριο και προδοσία και η αλήθεια που αποκάλυψε η μελέτη του DNA τους
Τι θα δούμε στους συναυλιακούς χώρους, στα ανοιχτά θέατρα και στις γκαλερί
Πώς συνδέεται η τεχνητή νοημοσύνη με την ιστορία, τη μνήμη και τη φαντασία
Τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος σε έναν κόσμο όπου οι μηχανές αρχίζουν να γράφουν, να δημιουργούν, να αποφασίζουν και, ίσως κάποτε, να μας ξεπερνούν.
Οι επισκέπτες περνούν από τις καμπίνες, τις αίθουσες και τα καταστρώματα του πλοίου που έμεινε στην ιστορία
Από Οιδίποδα μέχρι τον Łukasz Twarkowski και το Borderline Festival
Πώς δημιουργούνται τα στερεοτυπικά σχέδια, τι λέει η επιστημονική έρευνα για τον τρόπο που σκέφτονται τα παιδιά όταν ζωγραφίζουν και πώς οι εικόνες που βλέπουν καθημερινά διαμορφώνουν το οπτικό τους λεξιλόγιο
Οι επισκέπτες της σελίδας έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και να διεκδικούν προσκλήσεις
Στις 9 Ιουλίου 2026 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα - Θησείο
Με αφορμή τη δέκατη επέτειό της, η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ μεταμορφώνεται σε ένα πολυφωνικό εργαστήριο ήχου, φιλοξενώντας από μέταλ ορατόρια μέχρι rave αρένες και καβαφικά αμανέ.
Το αναστηλωμένο Μπέη Χαμάμ και η Θεσσαλονίκη που συνεχίζει να θυμάται
«Είναι καθήκον του Υπουργείου να δημιουργεί σύγχρονες πολιτιστικές και μουσειακές υποδομές στα ακριτικά νησιά μας»
Το Γίγνεσθαι του Big Bang ανέτειλε από την άχρονη ακινησία του Είναι.
Εγκαινιάστηκε ο αναστηλωμένος «Αη Γιαννάκης»
7 δεκαετίες μετά την πρώτη της παράστασης, το καμαρίνι της γίνεται τόπος μνήμης και θεατρικής ιστορίας
Η επιμελήτρια της 9ης Μπιενάλε συζητά με τους Y2K architects και το Studio Precarity για την αρχιτεκτονική, την οπτική ταυτότητα, τις δυσκολίες και την κληρονομιά της διοργάνωσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.