- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η γιορτή του Προφήτη Ηλία και ο μήνας Ιούλιος κατά την αρχαιότητα
Αλωνάρης, Αηλιάς και η σοφία του Ιουλίου από την αρχαιότητα έως σήμερα
Η προέλευση του Ιουλίου, η σύνδεση με τον ήλιο και η πνευματική παράδοση του Προφήτη Ηλία
Ο Ιούλιος πήρε τη σημερινή του ονομασία το 44 π.Χ. από τον Οκταβιανό Αύγουστο Καίσαρα, προς τιμήν του προκατόχου του, Γάιου Ιούλιου Καίσαρα (λατινικά: Gaius Julius Caesar), που δολοφονήθηκε την ίδια χρονιά από μέλη της Συγκλήτου που συνωμότησαν εναντίον του. Η ρίζα της λέξης προέρχεται από τις παλαιότερες λατινικές λέξεις «Iovillos» και «Iovis», που έχουν σχέση με τον ουρανό. Αν στο άκουσμα σας φαίνεται πως υπάρχει και κάποια μακρινή συγγένεια με την λέξη «Ἥλιος» (ή «Ἠέλιος» στην Ομηρική διάλεκτο) η σύνδεση δεν είναι εντελώς αυθαίρετη. Ο μήνας αυτός, από την αρχαιότητα, ήταν αφιερωμένος στις γεωργικές εργασίες και ιδιαίτερα στο αλώνισμα των χωραφιών, γι’ αυτό άλλωστε του δόθηκε και το παρωνύμιο «Αλωνάρης» ή «Αλωνιστής». Στην Αβρααμική παράδοση, η 20ή ημέρα του Ιουλίου είναι αφιερωμένη στον Προφήτη Ηλία, ο οποίος συνδέεται με το λίχνισμα, δηλαδή τον διαχωρισμό των καρπών από τα άχυρα, που ακολουθεί μετά από το αλώνισμα. Προς τιμήν του, ο Ιούλιος ονομάζεται και «Αηλιάτης» ή «Αηλιάς».
Καθώς, για τους αρχαίους λαούς, η αστρολογία (που ήταν σχεδόν ταυτόσημη με την αστρονομία) είχε άμεση σχέση με τις θρησκευτικές τελετουργίες, οι περισσότερες αρχαίες γιορτές καθορίζονταν από τη θέση των αστέρων και των πλανητών. Για το βόρειο ημισφαίριο, όπου διασώζονται περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις παραδόσεις και τα έθιμα των αρχαίων λαών, ο Ιούλιος είναι ο δεύτερος μήνας του καλοκαιριού και ένας μήνας κατά τον οποίο έχουμε σχεδόν συνέχεια ήλιο. Στη διάρκεια αυτού του μήνα λάμβαναν χώρα και τα Θαλύσια, μια αρχαιοελληνική αγροτική γιορτή κατά την οποία οι πιστοί προσέφεραν καρπούς από την πρώτη συγκομιδή της χρονιάς στην τιμώμενη θεότητα —που αρχικά ήταν η Άρτεμις, αλλά στη συνέχεια αντικαταστάθηκε πρώτα από την Δήμητρα και ύστερα από τον Διόνυσο— για να ευλογήσει και την υπόλοιπη σοδειά.
Ο Προφήτης Ηλίας —ή Ελιάχου στα εβραϊκά, που σημαίνει «Ο Θεός μου είναι o Γιαχβέ»— στην ελληνική Χριστιανική παράδοση τουλάχιστον, σχετίστηκε αρχικά με τον Δία, αλλά και με τον Αίολο, τον «ταμία των ανέμων». Ομοίως με τον πατέρα των θεών, ο Προφήτης Ηλίας ήταν υπεύθυνος για τα καιρικά φαινόμενα, όπως την βροχή, τους δυνατούς ανέμους και βέβαια τους κεραυνούς και τις αστραπές. Στη διαδικασία του αλωνίσματος των χωραφιών, οι δυνατοί άνεμοι ήταν απαραίτητοι για να γίνει η δουλειά των γεωργών πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική. Ο Αηλιάς ήταν, λοιπόν, εκείνος στον οποίο προσεύχονταν για να ξεκινήσουν οι ευνοϊκοί αυτοί άνεμοι, πιθανότατα έχοντάς τον στο νου τους σαν μια φιγούρα παρόμοια με αυτή του Αιόλου στην «Οδύσσεια» (Ραψωδία Κ’), όπου ο θεός κλείνει όλους τους ανέμους, πλην του Ζέφυρου, σε ένα ασκί για να βοηθήσει τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του να ταξιδέψουν πιο εύκολα προς την Ιθάκη.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια διαφορετική ματιά σε ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα του παιδικού σχεδίου.
Ο πίνακας ταξιδεύει για να συναντήσει την Ιστορία του στην Κρήτη
Μεγάλες ορχήστρες, τζαζ, όπερα, θέατρο και ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Διονύση Σαββόπουλο
Ο πρίγκιπας του Nouveau Roman στη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του ’50
Αρχαίοι Έλληνες, οι διαφορετικές έννοιες του χρόνου και τα λιωμένα ρολόγια της «Εμμονής της μνήμης»
Οι παραστάσεις, οι συναυλίες, τα φεστιβάλ και οι προβολές στην Αττική
Το περίπτερο που εκπροσώπησε την Ελλάδα σε έκθεση του Παρισιού και δεν κατεδαφίστηκε μετά
«Το υπ. Πολιτισμού υλοποιεί τα τελευταία επτά χρόνια περισσότερα από 900 έργα σε όλη την Ελλάδα» σημειώνει η Λίνα Μενδώνη
Οι «έντιμοι αχρείοι» και οι γυναίκες που αρνήθηκαν να τους μοιάσουν
Το νέο κτήριο έχει μεικτό εμβαδόν περίπου 860 τ.μ.
Μια βόλτα στο «αψευδές» και «πολύφωνο» μαντείο της αρχαιότητας
Οι ιστορίες των ανθρώπων του νησιού συγκεντρώνονται σε ένα Ανθολόγιο αφηγήσεων
Το πιο ιστορικό φεστιβάλ πολιτισμού της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε το πρόγραμμά του. Το τσεκάρουμε ενδελεχώς
Πώς μεταβάλλεται ο τρισδιάστατος χώρος στο παιδικό χαρτί;
Το ταξίδι του Αλκαμένη από τη Λήμνο στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ.
Ένα νέο ψηφιακό και έντυπο λεύκωμα καταγράφει την ιστορία των μεταλλείων που συνδιαμόρφωσαν την ταυτότητα του νησιού
Όταν οι εξεγερμένοι δούλοι διεκδίκησαν στην πράξη την ελευθερία τους
Η κρυμμένη Καππαδοκία μέσα από 2500 αντικείμενα της μνήμης
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του 3ου Φεστιβάλ Ακροναυπλίας μιλά για τον προγραμματισμό και τις θεματικές της φετινής διοργάνωσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.