- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Ήρθε η ώρα τα ακρωτηριασμένα μέλη του μνημείου να επανενωθούν»
Σε εκδήλωση του Parthenon Project
Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Το μνημείο μας διαμελίστηκε. Ήρθε η ώρα τα ακρωτηριασμένα μέλη να επανενωθούν»
Σε εκδήλωση του Parthenon Project στο Γουέστμινστερ συμμετείχε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη η οποία συνομίλησε με τον υπέρμαχο της επανένωσης και δημοφιλή ηθοποιό και συγγραφέα Στίβεν Φράι, την πρώην σκιώδη υπουργό Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού Μπάρονες Ντέμπονερ, και τους Λόρδο Φροστ και Λόρδο Πάρκινσον.
«Ως ενεργός πολίτης, ασχολούμαι εδώ και δεκαετίες με ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Ενώνω σήμερα τη φωνή μου με άλλους πολίτες, καθώς πιστεύω ακράδαντα πως ήρθε η στιγμή. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δίνεται και να προχωρήσουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία για την επανένωση των Γλυπτών» είπε η Μαρέβα Μητσοτάκη στην τοποθέτησή της.
«Το μνημείο μας διαμελίστηκε. Ήρθε η ώρα τα ακρωτηριασμένα μέλη να επανενωθούν και να αποκατασταθεί η ακεραιότητά του. Τα γλυπτά θα αποκτήσουν την πραγματική τους εννοιολογική υπόσταση μόνο πλησίον του ναού, στο φυσικό τους περιβάλλον», τόνισε. «Προκαλεί ρίγη η επανένωση. Τα τρία θραύσματα, η κεφαλή του εφήβου, το άλογο του τέθριππου της Αθηνάς και η ανδρική κεφαλή με γένια, επέστρεψαν από το Βατικανό και πλέον βρίσκονται εκεί που ανήκουν», συνέχισε.
Η Μαρέβα Μητσοτάκη υπενθύμισε ότι, πλέον, στους πρόποδες της Ακρόπολης έχει δημιουργηθεί το Μουσείο της Ακρόπολης, αποστολή του οποίου είναι να στεγάσει την ολοκληρωμένη συλλογή, συμβάλλοντας σε μια βιωματική εμπειρία αντίληψης και επαφής με το αρχιτεκτονικό σύνολο.
«Βρίσκονται σε εξέλιξη εποικοδομητικές συζητήσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο. Παρότι δεν είμαστε, προς το παρόν, κοντά σε συμφωνία, διατηρούμε θετική στάση» ξεκαθάρισε η κυρία Μητσοτάκη, ερωτηθείσα για την εξέλιξη των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Το Βρετανικό Μουσείο βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς επαναπροσδιορίζει την ταυτότητά του και τον ρόλο του στο παγκόσμιο πολιτιστικό σκηνικό. Τα σχέδια για τον επανασχεδιασμό της Δυτικής Πτέρυγας αναμένεται να παρουσιαστούν το 2026, ενώ ο διάλογος γύρω από τον ρόλο των μουσείων, τις διεθνείς συνεργασίες και τη χρηματοδότηση συμβάλλει στη διαμόρφωση της μελλοντικής του πορείας.
Το Parthenon Project είναι μια εκστρατεία που έχει ως στόχο την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα μέσω μιας λύσης win-win, αμοιβαία επωφελούς τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την Ελλάδα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λ. Μενδώνη: «Απολύτως θετική συμφωνία για την προστασία των πολιτιστικών μας θησαυρών»
Σεβασμός, αξιοπρέπεια και φροντίδα για την ψυχική υγεία.
Η Δέσποινα Μεϊμάρογλου και η Ήρα Μπουγιουκτασιάν παρουσιάζουν έργα που φωτίζουν τον κοσμοπολιτισμό και τις ιστορικές ρήξεις
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
Οι μεγάλοι συγγραφείς είδαν στην ηλικία ως κάτι εντελώς διαφορετικό από κοινωνικό ελάττωμα. Διέκριναν σε αυτή μια από τις βαθύτερες εμπειρίες της ανθρώπινης ύπαρξης.
Βραβεύτηκε για το τολμηρό και εφευρετικό έργο της
Τα δύο έργα «αλλάζουν στέγη» ύστερα από περισσότερα από 130 χρόνια
Μετζικώφ. Ένας κόσμος θαυμάτων στο Τελλόγλειο: Ποίηση από βελόνες, κλωστές, υφάσματα, χρώματα και πινέλα
Από την πρώτη κινηματογραφική ταινία, στα Όσκαρ και την τηλεόραση
Ένα επεισόδιο για την αυτονομία, τη συναίνεση και το sharenting και για το πώς μια μικρή ερώτηση μπορεί να δείξει στο παιδί ότι η φωνή του μετράει.
Ένα ταξίδι στον χρόνο και τον ομηρικό μύθο για μικρούς και μεγάλους
Η πορεία προς την πολιτική, τα ...πτυχία και το πλούσιο συγγραφικό έργο
Πότε και γιατί καθιερώθηκε, το φετινό θέμα και η συμβολή του διαστήματος στη ζωή και το μέλλον της ανθρωπότητας
Η Βιβλιοθήκη του θα φέρει πλέον το όνομά της
Ένας νέος χώρος πολιτισμού στον Κήπο της Άμμου με θέα τον Θερμαϊκό
Ο «νόστος» του Πρίμο Λέβι, οι Έλληνες Εβραίοι και η διαχρονική συνάντηση δύο μεγάλων πολιτισμικών παραδόσεων
Θλίψη στον κόσμο του πολιτισμού - Μια διεθνής προσωπικότητα των γραμμάτων και των τεχνών
Η μητέρα, η φόνισσα, το τραγικό πρόσωπο. Ανάμεσα στη δικαιοσύνη και την εκδίκηση
Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους, ξεναγήσεις και άλλες δράσεις
Κατασκευή υφάλου κυματοθραύστη 485 μέτρων για τη θωράκιση του δυτικού τείχους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.