- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φλωρεντία: Ανοίγει ξανά η διάβαση Βαζάρι, το μυστικό πέρασμα των Μεδίκων
Το μοναδικό αναγεννησιακό θέαμα που ψιθυρίζει ιστορίες εξουσίας και τέχνης κόστισε 11 εκατομμύρια ευρώ για να αποκατασταθεί
Φλωρεντία: Ανοίγει ξανά η διάβαση Βαζάρι - Το μοναδικό αναγεννησιακό θέαμα κόστισε 11 εκατομμύρια ευρώ για να αποκατασταθεί
Πρόκειται για ένα στενό, μήκους 750 μέτρων, υπερυψωμένο πέρασμα που διασχίζει τον ποταμό Άρνο στη Φλωρεντία, διαμέσω του οποίου δούκες, δικτάτορες και εκπρόσωποι της επιφανούς ελίτ της Ευρώπης έχουν περάσει από αυτό στο πέρασμα των αιώνων. Η διάβαση Βαζάρι που συνδέει το φημισμένο Μουσείο Ουφίτσι με το Παλάτσο Πίττι και τους κήπους Μπομπόλι άνοιξε και πάλι για το κοινό οκτώ χρόνια μετά το κλείσιμο του για να προσαρμοστεί στα πρότυπα ασφαλείας.
Τις τελευταίες δεκαετίες το πρόσφατα ανακαινισμένο ορόσημο της Φλωρεντίας ήταν ανοιχτό μόνο σε ομάδες μελέτης και, για μερικά χρόνια μέχρι το κλείσιμό του για εργασίες εσωτερικής αποκατάστασης το 2016, σπάνιες ιδιωτικές περιηγήσεις.
73 μικρά παράθυρα στη διάβαση Βαζάρι - Ο ιδανικός τρόπος παρακολούθησης από ένα δούκα
Πρόκειται για ένα διάδρομο, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα της εποχής της Αναγέννησης Τζόρτζιο Βαζάρι, παραγγέλθηκε το 1565 από τον Κόζιμο Ι ντε Μέντιτσι, τον δεύτερο δούκα της Φλωρεντίας, και ολοκληρώθηκε σε μόλις πέντε μήνες.
Χτίστηκε για να γιορτάσει τον γάμο του γιου του Κόζιμο, αλλά και για να διευκολύνει τη μετακίνηση μεταξύ του σπιτιού του στο Παλάτσο Πίττι και του Ουφίτσι, που εκείνη την εποχή ήταν η έδρα της κυβέρνησης της πόλης, ενώ τον προστάτευε από τα πλήθη και πιθανούς επίδοξους δολοφόνους.
Οι καλεσμένοι του Κόζιμο μπορούσαν να θαυμάσουν τα θαύματα της Φλωρεντίας μέσα από τα 73 μικρά παράθυρα που καλύπτουν τη διαδρομή, τα οποία έδιναν επίσης στον δούκα έναν ιδανικό τρόπο να παρακολουθεί μυστικά την πόλη.
Για αιώνες, το ορόσημο αυτό ήταν γνωστό μόνο σε όσους είχαν εξουσία. Το 1938 ο φασίστας δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι ξενάγησε τον καλεσμένο του Αδόλφο Χίτλερ.
Προσβάσιμη σε όλους η διάβαση Βαζάρι
Αλλά το πέρασμα μπορεί πλέον να είναι προσβάσιμο από οποιονδήποτε πληρώνει επιπλέον 18 € επιπλέον – επί των 25 € που είναι το εισιτήριο για να εισέλθει στα μεγάλα μουσεία που απαρτίζουν τις Γκαλερί Ουφίτσι.
Στην πορεία, οι επισκέπτες θα διασχίζουν την πολύχρωμη γέφυρα Πόντε Βέκιο και θα βαδίζουν σε ένα είδος μπαλκονιού ή εξώστη που επέτρεπε στους Μεδίκους, την περίφημη πολιτική και τραπεζική δυναστεία, να ακολουθήσουν τη λειτουργία στην εκκλησία Σάντα Φελιτσιτά χωρίς να χρειάζεται να συναναστραφούν με το εκκλησίασμα.
Οι επισκέπτες θα περπατούν επίσης σε μια αυλή που περιέχει ένα σπήλαιο που χτίστηκε από έναν άλλο αρχιτέκτονα της Αναγέννησης, τον Bernardo Buontalenti, πριν εισέλθουν στο Παλάτσο Πίττι, το οποίο σήμερα στεγάζει πέντε μουσεία και τη μεγαλύτερη συλλογή έργων ζωγραφικής του Ραφαήλ στον κόσμο. Θα βγουν μέσα από τους κήπους Μπόμπολι.
Ο Simone Verde, διευθυντής των Γκαλερί Ουφίτσι, δήλωσε: «Ήταν ένας διάδρομος συνεχούς διέλευσης μεταξύ του Παλάτσο Πίττι και του Ουφίτσι επί πέντε ουσιαστικά αιώνες. Αλλά η ιδέα δεν είναι απλώς να ανοίξει ο διάδρομος, που από μόνος του έχει σημασία, αλλά και να φανεί στο κοινό η σύνδεση μεταξύ των διαφόρων ψυχών αυτού του μνημειακού συγκροτήματος και των συλλογών του».
Πριν από τις ανακαινίσεις, οι οποίες σχεδιάστηκαν για να κάνουν την κατασκευή ασφαλέστερη, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης εξόδων κινδύνου και καμερών κλειστού κυκλώματος, περισσότεροι από 1.000 πίνακες που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα είχαν κρεμαστεί στους τοίχους του διαδρόμου.
Προς το παρόν, ο διάδρομος θα παραμείνει γυμνός, αν και υπάρχουν σχέδια να χρησιμοποιηθεί για την έκθεση έργων τέχνης και κειμηλίων.
Το πέρασμα επέζησε από πολλούς πολέμους. Τον Αύγουστο του 1944, όταν τα γερμανικά στρατεύματα που υποχωρούσαν ανατίναξαν τις γέφυρες της Φλωρεντίας, η Γέφυρα Πόντε Βέκιο, με το πέρασμά της, ήταν η μόνη που γλίτωσε. Στις 26 Μαΐου 1993, τμήματα του διαδρόμου υπέστησαν σημαντικές ζημιές μετά την έκρηξη ενός αυτοκινήτου που ήταν σταθμευμένο από κάτω, σκοτώνοντας πέντε άτομα, σε επίθεση που οργανώθηκε από τη μαφία της Κόζα Νόστρα της Σικελίας.
«Η πρόθεση της επίθεσης δεν ήταν να καταστρέψει τον διάδρομο, αλλά να αποδείξει στο κράτος ότι η μαφία ήταν ισχυρότερη», λέει η Simona Pasquinucci, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια στις Γκαλερί Ουφίτσι.
Με στοιχεία από Guardian και The Art Newspaper
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων που διαρκούν μέχρι τον Σεπτέμβριο
Οι φήμες για δηλητήριο και προδοσία και η αλήθεια που αποκάλυψε η μελέτη του DNA τους
Τι θα δούμε στους συναυλιακούς χώρους, στα ανοιχτά θέατρα και στις γκαλερί
Πώς συνδέεται η τεχνητή νοημοσύνη με την ιστορία, τη μνήμη και τη φαντασία
Τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος σε έναν κόσμο όπου οι μηχανές αρχίζουν να γράφουν, να δημιουργούν, να αποφασίζουν και, ίσως κάποτε, να μας ξεπερνούν.
Οι επισκέπτες περνούν από τις καμπίνες, τις αίθουσες και τα καταστρώματα του πλοίου που έμεινε στην ιστορία
Από Οιδίποδα μέχρι τον Łukasz Twarkowski και το Borderline Festival
Πώς δημιουργούνται τα στερεοτυπικά σχέδια, τι λέει η επιστημονική έρευνα για τον τρόπο που σκέφτονται τα παιδιά όταν ζωγραφίζουν και πώς οι εικόνες που βλέπουν καθημερινά διαμορφώνουν το οπτικό τους λεξιλόγιο
Οι επισκέπτες της σελίδας έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και να διεκδικούν προσκλήσεις
Στις 9 Ιουλίου 2026 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα - Θησείο
Με αφορμή τη δέκατη επέτειό της, η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ μεταμορφώνεται σε ένα πολυφωνικό εργαστήριο ήχου, φιλοξενώντας από μέταλ ορατόρια μέχρι rave αρένες και καβαφικά αμανέ.
Το αναστηλωμένο Μπέη Χαμάμ και η Θεσσαλονίκη που συνεχίζει να θυμάται
«Είναι καθήκον του Υπουργείου να δημιουργεί σύγχρονες πολιτιστικές και μουσειακές υποδομές στα ακριτικά νησιά μας»
Το Γίγνεσθαι του Big Bang ανέτειλε από την άχρονη ακινησία του Είναι.
Εγκαινιάστηκε ο αναστηλωμένος «Αη Γιαννάκης»
7 δεκαετίες μετά την πρώτη της παράστασης, το καμαρίνι της γίνεται τόπος μνήμης και θεατρικής ιστορίας
Η επιμελήτρια της 9ης Μπιενάλε συζητά με τους Y2K architects και το Studio Precarity για την αρχιτεκτονική, την οπτική ταυτότητα, τις δυσκολίες και την κληρονομιά της διοργάνωσης
Θεσπίστηκαν στη μνήμη των νεαρών τραγουδιστριών, θυμάτων των Τεμπών, Ελισάβετ Χατζηβασιλείου και Φραντζέσκας Μπέζα
Τι θα δούμε στην Πειραιώς 260, στην Πλατεία Νερού, στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, στο Θέατρο Βράχων, στον Κήπο του Μεγάρου και σε άλλους χώρους τέχνης και πολιτισμού
Εκδηλώσεις, προβολές, DJ set και όσα θα συμβούν την τελευταία εβδομάδα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.