Κινηματογραφος

Ida

Μικρή διάρκεια, μεγάλη ταινία

41550-195045.jpg
Γιώργος Κρασσακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
88667-178753.jpg

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Πάβελ Παβλικόφσκι

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

Αγκάτα Κούλεζα, Αγκάτα Τσεμπουκόφσκα, Τζοάνα Κούλιγκ


Πολωνός στην καταγωγή, μα έχοντας δουλέψει σχεδόν αποκλειστικά στη Μεγάλη Βρετανία, ο Πάβελ Παβλικόφσκι επιστρέφει στη χώρα του για να κάνει μια ταινία που αφορά μερικές από τις πιο μελανές σελίδες της ιστορίας της, μα πάνω απ’ όλα ένα φιλμ για τους ανθρώπους, για τη φιλοσοφική υφή της ύπαρξής τους, για αντιστίξεις όπως η ζωή και ο θάνατος, η πίστη στο θεό και η άρνησή του, ο ασκητισμός και η ζωή στον κόσμο, για τη βαθιά θλίψη που μοιάζει να αποτελεί τη σκιά μας στο ταξίδι μας στον κόσμο. Η νεαρή μοναχή της ιστορίας θα μάθει από τη θεία της, μια ισχυρή δικαστή που βοήθησε στην εγκαθίδρυση του κομμουνισμού με τις καταδικαστικές αποφάσεις της μετά τον πόλεμο, πως είναι στην πραγματικότητα Εβραία και μαζί θα ξεκινήσουν να βρουν τον τάφο των γονιών της. Στην πορεία σκοτεινά μυστικά από το παρελθόν θα αποκαλυφθούν, ένοχες σιωπές θα ακουστούν, το σκοτάδι μιας χώρας θα ανοιχτεί διάπλατο, μα και λίγες ακτίνες από το φως της ζωής θα διαπεράσουν την ταινία. Μέσα από τις σιωπές και τις sotto voce μα αφοπλιστικές ερμηνείες, μέσα από την αυστηρή σκηνοθεσία και την ποιητικά αιχμηρή ασπρόμαυρη φωτογραφία, το φιλμ του Παλβικόφσκι θα κοιτάξει διαπεραστικά τις ηρωίδες του και τη χώρα του και θα μας κάνει συνοδοιπόρους σε ένα ταξίδι που δεν είναι τίποτα λιγότερο από συγκλονιστικό. Το «Ida» παρά τη σύντομη διάρκειά του είναι ένα έργο στιβαρό και ολοκληρωμένο, μια ταινία που θυμίζει αισθητικά το σινεμά σπουδαίων δημιουργών, όπως ο Μπρεσόν ή ο Μπέργκμαν. Όχι μόνο στην φόρμα, μα και στην ηχώ με την οποία γεμίζει κάθε κοιλότητα, στο μυαλό και την καρδιά. 

 image

image

image


*Όλο τον Φεβρουάριο, με αφορμή τα Oscar, τα κανάλια Novacinema στρώνουν το κόκκινο χαλί με πάνω από 100 ταινίες On Demand για να τις απολαμβάνεις όποτε εσύ θέλεις.

Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου στις 03:30, τα κανάλια Novacinema1 & Novacinema1HD προβάλλουν για 18η συνεχόμενη χρονιά τη λαμπερή Τελετή Απονομής των Βραβείων Oscar, ζωντανά και αποκλειστικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ