Κινηματογραφος

In-Edit Athens

H ανήσυχη ομάδα των Parenthesis φέρνει στην Αθήνα το μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικών ντοκιμαντέρ του πλανήτη

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 514
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
88495-198567.jpg

Είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικών ντοκιμαντέρ του πλανήτη. Συνδέοντας τα δύο ισχυρότερα κομμάτια της παγκόσμιας πολιτιστικής βιομηχανίας, τη μουσική και το σινεμά δηλαδή, το In-Edit International Music Documentary Festival κατάφερε μέσα σε δώδεκα χρόνια να εξελιχθεί σε μια global πλατφόρμα που από Βαρκελώνη έως Μπογκοτά και από Βερολίνο έως Σαντιάγκο, Σάο Πάολο και Μπουένος Άιρες, ανταλλάσσει ήχους και είκονες με άξονα τη μουσική. Και επιτέλους ήρθε και η σειρά της Αθήνας να μπει στο παιχνίδι! Από 19 έως και 25 Φεβρουαρίου, για μία ολόκληρη εβδομάδα, στον κινηματογράφο Odeon Όπερα, τα σημαντικότερα μουσικά ντοκιμαντέρ, καθώς και μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων, έρχονται για να συντονίσουν την πόλη σε ένα ρυθμό, αλλά πολλές μουσικές!

image

image

Ξεκινώντας την περσινή χρονιά από τη Θεσσαλονίκη, εφόσον ο Κωνσταντίνος Κουλουζάκης και η δημιουργικά ανήσυχη ομάδα των Parenthesis, που το επιμελούνται, κατάγονται από τον Βορρά, κατάφεραν να κάνουν όλη την πόλη να δει, να ακούσει, να χορέψει και να επικοινωνήσει με μουσική. Νωπή ακόμα η συγκίνηση για τις μυθικές μέρες των Stone Roses και το σούπερ πάρτι στο Ολύμπιον, με το λαό να ουρλιάζει «I wanna be adored».

image

image

Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στην Αθήνα, αφού μια ματιά στο προγράμμα του In Edit-Athens είναι για τη φυλή των μουσικόφιλων ό,τι και τα κοκκάλινα γυαλιά για τον Jarvis: απαραίτητα, μοναδικά και αμετανόητα φετιχιστικά. Καθόλου τυχαία η αναφορά, αφού η ταινία «Pulp: a film about Life, Death and Supermarkets» θα μας στείλει σε εκείνο το μυθικό χωροχρόνο του Σέφιλντ φωτίζοντας τα πάντα για την μπάντα. Φιλμ για τους μπλιτζ πιονέρους Spandau Ballet, τη δόξα, το στιλ αλλά και την παταγώδη κατάρρευσή τους, για τον παλαβό γιο του ιερέα Βίνσεντ Φουρνιέρ που μεταμορφώθηκε από δειλό παπαδοπαίδι στον θρύλο Alice Cooper, την οργισμένη πανκ ρόκερ και εμβληματικού riottt girlll τραγουδίστρια των Le Tigre, Kathleen Hanna. Ένα φεστιβάλ δηλαδή που κινείται σε ένα ευρύ φάσμα μουσικής, ακομπλεξάριστα και απαλλαγμένο από εμμονές ως προς το ρεπερτόριό του.

image

image

17 ταινίες κυριολεκτικά για να... την ακούσεις! Για τα ντράβαλα των μέταλ αληταράδων Lamb of God με το νομό και το έγκλημα, για τον θρυλικό κοκκινομάλλη μπασίστα Ginger Baker, τους Cream, την πρέζα και το μεγαλείο των λευκών μπλουζ, που με μεταλλαγμένο παίξιμο γέννησαν το σκληρό ήχο. Για την επιρροή των Ολανδών ντιτζέι στην παγκόσμια κλίμακα της dance music. Ατελείωτες εικόνες, ατελείωτα καρέ και νότες: το «The Great Pretender» για τον Μέρκιουρι των Queen, το «Good Ol' Freda», βασισμένο στις αναμνήσεις της γραμματέως των Beatles Φρίντα Κέλι, για μυθικά ρυθμ εν μπλουζ στούντιο ηχογράφησης στην Αλαμπάμα, την πανκ χάρντκορ σκηνή της Ουάσινγκτον και τους δαιμονικούς Fugazi και, φυσικά, το «Twenty Thousant Days on Earth» για τον Νικ Κέιβ.

image

image

Μια πόλη, ένα φεστιβάλ, δεκάδες ρυθμοί, νότες και ιστορίες γραμμένες με κιθάρες, ενισχυτές και πλήκτρα. Για να συσπειρωθεί η «φυλή», που η ιστορία της ζωής της γράφεται με στίχους, νότες και συναυλίες. Τσεκάρετε το πρόγραμμα, μαρκάρετε τα «γούστα» σας και απολαύστε υπεύθυνα επτά μέρες με αγάπη, μουσική και ελευθερία.

image

Δείτε περισσότερα εδώ.

In Edit Greece / Athens Edition, 19-25 Φεβρουαρίου, Opera Odeon (αίθουσα 1). Γενική είσοδος €6, φοιτητικά-ανέργων €5, In-Edit pass για απεριόριστες προβολές €45. More info: www.in-edit.gr. Με την υποστήριξη της ATHENS VOICE και του περιοδικού SOUL.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ