Κινηματογραφος

Λεσβία: Το οδοιπορικό της Τζέλης Χατζηδημητρίου με θέμα τη λεσβιακή κληρονομιά της Ερεσού

Η σκηνοθέτρια αφηγείται την ιστορία του αγαπημένου της τόπου παράλληλα με τη δική της διαδρομή

2024 | Έγχρ. | Διάρκεια: 78'
324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 911
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λεσβία: Το κοινόβιο της Ερεσού

Λεσβία: Κριτική για την ταινία της Τζέλης Χατζηδημητρίου. Μοντάζ: Ίβα Ραντιβόζεβιτς, Παναγιώτης Γάκης Μουσική: Στέφανος Κωνσταντινίδης, Νάσος Σωπύλης

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 δεκάδες λεσβίες από όλο τον κόσμο καταφτάνουν στο «χωριό των γυναικών», την Ερεσό της Μυτιλήνης. Ενώ οι αντιπαλότητες με τους ντόπιους εντείνονται με τα χρόνια, ο φακός καταγράφει τις αλλαγές που συντελούνται στην Ερεσό στο πέρασμα του χρόνου.

Η Τζέλη Χατζηδημητρίου προβαίνει σε ένα άρτιο και συνεπές οδοιπορικό (ενίοτε λυρικό αλλά κυρίως μεστό και αναλυτικό) με θέμα τη λεσβιακή κληρονομιά της Ερεσού. Μια κληρονομιά που δεν υπακούει μόνο στα κελεύσματα της εποχής ή στις κοινωνικές επιταγές της κάθε γενιάς, αλλά διατηρεί συγγένεια με την κληρονομιά της αρχαιότητας (εμβόλιμα αποσπάσματα από ποιήματα της Σαπφούς), ενώ δεν απαρνείται την προσωπική εμπλοκή της σκηνοθέτριας. Η Τζέλη Χατζηδημητρίου αφηγείται την ιστορία του αγαπημένου της τόπου παράλληλα με τη δική της διαδρομή, αλλά πρωτίστως βασίζεται στις απολαυστικές αφηγήσεις των πρωταγωνιστριών της που έζησαν την ιστορία της δικής τους απελευθέρωσης και ενδυνάμωσης στην Ερεσό. Το φιλμ τιμήθηκε στο πρόσφατο φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με τα βραβεία σκηνοθεσίας ΕΚΚ και ειδικής μνείας στο τμήμα Mermaids. 

Λesvia, the herstory of Eressos.
INFO
Λεσβία: Το οδοιπορικό της Τζέλης Χατζηδημητρίου με θέμα τη λεσβιακή κληρονομιά της Ερεσού
Λεσβία Lesvia
2024 | Έγχρ. | Διάρκεια: 78'

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζέλη Χατζηδημητρίου
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ:
  • χρονολογια: 2024
Δες αναλυτικά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ