Κινηματογραφος

Όσκαρ 2024: Συγκίνησε ο Mstyslav Chernov για τη Μαριούπολη

Το «20 μέρες στη Μαριούπολη» κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όσκαρ 2024: Συγκίνησε ο Mstyslav Chernov για τη Μαριούπολη
Όσκαρ 2024: Συγκίνησε ο Mstyslav Chernov για τη Μαριούπολη © EPA / CAROLINE BREHMAN

Όσκαρ 2024: Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ για το «20 μέρες στη Μαριούπολη» - Συγκίνησε ο Mstyslav Chernov

Το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ απέσπασε στα Όσκαρ 2024 η ταινία «20 μέρες στη Μαριούπολη» και ο σκηνοθέτης Mstyslav Chernov, δημοσιογράφος του Associated Press, συγκίνησε με τον λόγο που απηύθυνε ανεβαίνοντας στη σκηνή. 

Όσκαρ 2024: Συγκίνησε ο Mstyslav Chernov για τη Μαριούπολη

«Μακάρι να μπορούσα να το ανταλλάξω αυτό με το να μην επιτεθεί ποτέ η Ρωσία στην Ουκρανία, να μην εισβάλει ποτέ στις πόλεις μας, να μην σκοτώσει ποτέ δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς συναδέλφους μου. Μακάρι να μην είχα κάνει ποτέ αυτή την ταινία. Δεν μπορώ να αλλάξω την ιστορία. Δεν μπορώ να αλλάξω το παρελθόν. Αλλά όλοι μαζί, εσείς – μερικοί από τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους στον κόσμο – μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το ιστορικό αρχείο θα διορθωθεί και ότι η αλήθεια θα επικρατήσει και ότι ο λαός της Μαριούπολης και όσοι έχασαν τη ζωή τους δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Επειδή ο κινηματογράφος διαμορφώνει μνήμες και οι μνήμες διαμορφώνουν την ιστορία», είπε ο Mstyslav Chernov και φυσικά το κοινό τον καταχειροκρότησε. 

Το «20 μέρες στη Μαριούπολη» γυρίστηκε τον χειμώνα του 2022, όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη. Τα πλάνα που κατέγραψε ο δημοσιογράφος υπήρξαν τεκμήρια της θηριωδίας των Ρώσων, όπως ο βομβαρδισμός του μαιευτηρίου της Μαριούπολης και οι επιθέσεις των ρωσικών τανκς στις κατοικημένες γειτονιές της πόλης. Ο ίδιος Mstyslav Chernov είχε περιγράψει την ταινία ως «ένα είδος συλλογικής αντίστασης στην τραγωδία».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ