Κινηματογραφος

Μην περιμένετε και πολλά από το τέλος του κόσμου: Η πολιτισμική επανάσταση του Ράντου Ζούντε

Μια βιτριολική αποδόμηση του πατριωτικού νεοφιλελευθερισμού ενός κόσμου σε βαθιά κρίση

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 902
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μην περιμένετε και πολλά από το τέλος του κόσμου

Μην περιμένετε και πολλά από το τέλος του κόσμου: Κριτική για την ταινία του Ράντου Ζούντε, με πρωταγωνιστές τους  Ιλίνκα Μανολάτσε, Νίνα Χος, Ούβε Μπολ

Η πολυάσχολη Άντζελα διασχίζει το Βουκουρέστι προκειμένου να ολοκληρώσει το κάστινγκ για ένα βίντεο που της ανατέθηκε από μια πολυεθνική εταιρεία με θέμα τα εργατικά ατυχήματα.

Μετά την επιτυχία του φιλμ «Ατυχές πήδημα ή παλαβό πορνό» που του χάρισε τη Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο, ο Ρουμάνος Ράντου Ζούντε επιστρέφει με μια αναλόγου ύφους (πρωτότυπη και αταξινόμητη) δημιουργία για το χάος της σύγχρονης ρουμανικής καθημερινότητας. Εκεί που η ιστορία (τρομερό το κομμάτι της εποχής Τσαουσέσκου) παντρεύεται με την πολιτική και η ηθογραφία με τη σάτιρα, ο ρηξικέλευθος δημιουργός του «Aferim» βρίσκει τον τρόπο για να καταγράψει άλλη μια βιτριολική αποδόμηση του πατριωτικού νεοφιλελευθερισμού ενός κόσμου σε βαθιά κρίση. Είναι γεγονός πάντως ότι σε αρκετά σημεία το φιλμ μοιάζει να επαναλαμβάνεται και να ξεμένει από ιδέες. Ακόμη κι έτσι όμως ο Ζάντου τα καταφέρνει. Με τολμηρή γλώσσα, νευρώδη αφήγηση και συνεχές (όχι πάντα μεθοδικό ή ομοιογενές) ανακάτεμα των αφηγηματικών του μέσων ξέρει να διατηρεί αμείωτη την ένταση και να κινηματογραφεί τις ανεπαίσθητες λεπτομέρειες στη διαδρομή των βασικών χαρακτήρων του. Μια διαδρομή που μοιάζει με υπαρξιακή κατάβαση στην καρδιά της κόλασης.

Μην Περιμένετε και Πολλά από το Τέλος του Κόσμου Trailer | GR Subs | Cinobo

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ