Κινηματογραφος

Super/Man: Το νέο ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Κρίστοφερ Ριβ συγκινεί

Ο ηθοποιός που ενσάρκωσε τον Superman στον κινηματογράφο και η ηρωική στάση του μετά το ατύχημα που τον άφησε ανάπηρο

Γιώργος Δήμος
Γιώργος Δήμος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Super/Man: Το νέο ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Κρίστοφερ Ριβ συγκινεί
© Herb Ritts/AUGUST

Super/Man: Το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του ηθοποιού Κρίστοφερ Ριβ συγκίνησε τους θεατές στο φεστιβάλ κινηματογράφου Sundance.

Το ντοκιμαντέρ των Ian Bonhôte και Peter Ettedgui, “Super/Man”, για την τραγική ζωή του Κρίστοφερ Ριβ έκανε πρεμιέρα στο φετινό φεστιβάλ κινηματογράφου Sundance, προκαλώντας συγκίνηση και χειροκροτήματα. Ξεκινώντας την Πρωτοχρονιά του 1994, μια εποχή που η προσωπική και η επαγγελματική ζωή του ηθοποιού ήταν «απόλυτα ισορροπημένη», το ντοκιμαντέρ συνεχίζει με το συμβάν που έμελλε να αλλάξει για πάντα τη ζωή του, το 1995.

Superman (1978) | Modern Trailer Recut | DC

Η καριέρα του Ριβ ξεκίνησε, ουσιαστικά, με τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην ταινία “Superman” (1978), η οποία ταύτισε τη δημόσια φιγούρα του με τον διάσημο ήρωα της DC. Ακολούθησαν τρία σίκουελ μέσα στην επόμενη δεκαετία και οι πόρτες των στούντιο άνοιξαν στο Χόλιγουντ για τον ηθοποιό. Σύμφωνα με τον Bonhôte, «Όλα του ήρθαν εύκολα νωρίς στη ζωή του. Μετά, όπως είπε και ο ίδιος ο Ριβ, “Η μοναδική μειονότητα που ο καθένας μπορεί να γίνει μέλος της ανά πάσα στιγμή, είναι η αναπηρία”».

Αν και εξαιρετικά αλλεργικός στα άλογα, σε σημείο που έπρεπε να πάρει αντιισταμινικά για να γυρίσει τις σκηνές που επέβαλλαν την επαφή του με αυτά στην ταινία «Άννα Καρένινα» (1984), η ιππασία έγινε σημαντικό μέρος της ζωής του. Τον Μάιο του 1995, κατά τη διάρκεια ενός διαγωνισμού ιππασίας όταν ο Ριβ ήταν μόλις 42 χρονών, η ζωή του κινδύνεψε καθώς έπεσε από το άλογο.

Στο νοσοκομείο, ο Ριβ δεν μπορούσε «να μην σκέφτεται τα χειρότερα» με παραισθήσεις να θολώνουν το μυαλό του, ανίκανος να κουνηθεί από το λαιμό και κάτω. Η οικογένειά του τσακωνόταν, καθώς η μητέρα του πίστευε πως έπρεπε να τον βγάλουν από το σύστημα υποστήριξης ζωής. Η σύζυγός του, Ντάνα, ήταν εκείνη που τον έπεισε να συνεχίζει να μάχεται και ουσιαστικά τον κράτησε στη ζωή.

Christopher Reeve at the Oscars®

Η φήμη του ως Superman απέκτησε μία ειρωνική διάσταση μετά το ατύχημα του 1995. Παρόλα αυτά, τόσο τα παιδιά του, όσο και οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ υποστηρίζουν πως ο χαρακτήρας του άλλαξε προς το καλύτερο. Η προσωπική ζωή του Ριβ αποτελεί μεγάλο μέρος του ντοκιμαντέρ, αναλύοντας τη σχέση με τον αυστηρό πατέρα του (που δεν ήθελε ο Ριβ να υποδυθεί τον σούπερ-ήρωα), αλλά και τη σχέση του με τη Ντάνα και τα παιδιά του. Η Ντάνα πέθανε από καρκίνο το 2006, δύο χρόνια μετά το θάνατο του Ριβ.

Αν και η ζωή και η καριέρα του Ριβ φαινομενικά καταστράφηκε μετά το ατύχημα που τον άφησε ανάπηρο, το ντοκιμαντέρ μοιάζει να θέλει να μας δείξει πως η ζωή του μετά από αυτό ήταν αληθινά «ηρωική». Απλές διαδικασίες που θα έπαιρναν στον καθένα από εμάς 15 λεπτά, όπως το να σηκωθεί και να ετοιμαστεί για να βγει έξω, έπαιρναν στον Ριβ δύο ώρες και όμως η βοήθεια και η υποστήριξη από την οικογένειά του τον έκαναν να ξεπεράσει αυτά τα τεράστια εμπόδια και να συνεχίσει να ζει για σχεδόν δέκα χρόνια ακόμα. «Ήρωας είναι ένας καθημερινός άνθρωπος που βρίσκει τη δύναμη να επιμένει και να υπομένει, παρόλα τα εμπόδια» είχε πει χαρακτηριστικά ο ηθοποιός.

Οι σκηνοθέτες, Bonhôte και Ettedgui, συγκέντρωσαν οικογενειακά φιλμ και νέες συνεντεύξεις των παιδιών και των προσωπικών φίλων του Ριβ για το «Super/Man», προσθέτοντας μία δική του αφήγηση, από δύο audiobooks που είχε ηχογραφήσει ο ίδιος για τις αυτοβιογραφίες του. Το αποτέλεσμα είναι ένα δυνατό ντοκιμαντέρ, γεμάτο ελπίδα, που τελειώνει με την κληρονομιά που άφησε ο Ριβ και η γυναίκα του, μέσω του ιδρύματος που σήμερα χειρίζονται οι απόγονοί του.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ