Κινηματογραφος

Το δέντρο με τις χρυσές πεταλούδες: Βιετναμέζικη υπαρξιακή οδύσσεια

Χρυσή Κάμερα για το καλύτερο ντεμπούτο στο φεστιβάλ Καννών του 2023.

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 899
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το δέντρο με τις χρυσές πεταλούδες: Καλύτερο ντεμπούτο στο φεστιβάλ Καννών του 2023

Το δέντρο με τις χρυσές πεταλούδες: Κριτική για την ταινία του Φαμ Τιεν Αν με πρωταγωνιστές τους Λε Φονγκ Βου, Νγκιούεν Θι Τρουκ Κουίν, Νγκιούεν Θιν

Ύστερα από ένα τροχαίο που προκαλεί τον θάνατο της νύφης του, ένας τριαντάχρονος άντρας από τη Σαϊγκόν αναλαμβάνει τη φροντίδα του ορφανού πεντάχρονου ανιψιού του.

Το υπνωτιστικό δράμα του Βιετναμέζου Φαμ Τιεν Αν είναι ένα ντεμπούτο που δεν περνά απαρατήρητο χάρη στους τελετουργικούς, αργούς αφηγηματικούς ρυθμούς και την αποστασιοποιημένη δραματουργία. Μέσα από μια συνθήκη διττής απώλειας, ο ενήλικας άντρας και το μικρό αγόρι, καλούνται να βρουν τους κώδικες επικοινωνίας που θα τους ενώσουν, παρ’ ότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι στις αρχικές προθέσεις του ήρωα.

Η ταινία ξεκινά όπως και τελειώνει. Με έναν προβληματισμό πάνω στην πίστη –θρησκευτική και μη– αλλά κι έναν στοχασμό στις καθοριστικές επιλογές της ζωής. Ο σκηνοθέτης, όσο προχωρά η ιστορία, πυκνώνει την υπαρξιακή οδύσσεια του ήρωά του με έντονη φιλοσοφική χροιά. Ακόμη, παραθέτει στα πιο κομβικά κομμάτια της πλοκής, ποιητικές πινελιές με γνήσια τρυφερότητα, κάνοντας το ιδιότυπο τούτο road movie, αληθινή μυσταγωγική εμπειρία. Χρυσή Κάμερα για το καλύτερο ντεμπούτο στο φεστιβάλ Καννών του 2023.

INSIDE THE YELLOW COCOON SHELL trailer | BFI London Film Festival 2023

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ