Κινηματογραφος

The fingernails: Τα δύσκολα τεστ του έρωτα

Στη δεύτερη μόλις ταινία –και πρώτη αγγλόφωνη– του Χρήστου Νίκου το ζήτημα είναι η αναζήτηση της πραγματικής αγάπης μέσω της τεχνολογίας

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε μια απροσδιόριστη μελλοντική εποχή και σε μια πόλη που δεν κατονομάζεται ποτέ, η Άννα και ο Ράιαν είναι από τους λίγους τυχερούς που έχουν βρει την αληθινή αγάπη. Πώς το γνωρίζουν αυτό; Μια επιστημονική μέθοδος έχει βρει τον αλάνθαστο τρόπο μέτρησης που φανερώνει αν ένα ζευγάρι είναι συμβατό και έχει μέλλον. Η μόνη προϋπόθεση είναι να βγάλουν ένα νύχι από τα δάχτυλα των χεριών τους και να τοποθετηθούν μαζί τα δύο νύχια στην ειδική συσκευή που θα βγάλει την τελική ετυμηγορία.

Η δεύτερη μόλις ταινία –και πρώτη αγγλόφωνη– του Χρήστου Νίκου, μετά από τα δυστοπικά «Μήλα», κινείται στο ίδιο εκκεντρικό, μελαγχολικό κλίμα μιας κοινωνίας βουτηγμένης στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Στα «Μήλα» μια πανδημία προκαλούσε αμνησία στους ανθρώπους ενώ στo «Fingernails» το ζήτημα είναι η αναζήτηση της πραγματικής αγάπης μέσω της τεχνολογίας. Οι αντισυμβατικές ιστορίες φαίνεται να ταιριάζουν γάντι στην ιδιαίτερη και βαθιά ανθρώπινη ματιά του έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος είχε την τύχη να δει την πρώτη του ταινία στο φεστιβάλ της Βενετίας να ενθουσιάζει την Κέιτ Μπλάνσετ. Η αυστραλή σταρ λάτρεψε σε τέτοιο βαθμό τα «Μήλα» ώστε πρότεινε στον Νίκου να συνεργαστούν στην επόμενη δουλειά του. Όπως κι έγινε. Το «Fingernails» με τις ευλογίες της διάσημης σταρ (που έχει αναλάβει εδώ την παραγωγή) και πρωταγωνιστικό τρίο τους ανερχόμενους Τζέσι Μπάκλι, Ριζ Αχμεντ και Τζέρεμι Αλεν Γουάιτ («The bear») έχει τα φόντα για τη διεθνή καριέρα. Το ειρωνικό χιούμορ και η αφηγηματική απλότητα του Χρήστου Νίκου, εμπλουτίζουν την ούτως ή άλλως ευαίσθητη ιστορία του με το απαραίτητο μυστήριο που πηγάζει από τις ειδικές κοινωνιολογικές συνθήκες. Το κυρίαρχο θέμα στο φιλμ είναι μεν ο έρωτας αλλά τα ερωτήματα που διατυπώνονται γύρω από αυτόν –ως πού θα έφτανες για να ανακάλυπτες την πραγματική αγάπη ή τι θυσίες θα έκανες για να μην χαθεί ο αληθινός έρωτας; – είναι εκείνα που δίνουν το καύσιμο και κινούν την ιστορία. Μια εύστοχη  αλληγορία για τον «επιστημονικά πιστοποιημένο» έρωτα (το αποστειρωμένο μέλλον της ανθρωπότητα στο στόχαστρο) είναι λοιπόν το «Fingernails», διανθισμένη με μια αλλόκοτη γοητεία (κάποιοι θα θυμηθούν το περίφημο greek weird cinema) αλλά και με πειραγμένες κωμικές βινιέτες που απορροφούν λίγη από την ένταση που προκαλούν τα βγαλμένα νύχια. Θα μπορούσε ίσως το φιλμ να είναι ακόμη πιο… χαμένο στην ερωτική δίνη που προκαλεί ο έρωτας αλλά ακόμη κι έτσι το κοινωνικό ειρωνικό σχόλιο για τους «παράφορους» έρωτες και την παντοκρατορία της μοναξιάς στη σύγχρονη δυτική κοινωνία φτάνει και περισσεύει για να απολαύσει κάποιος το φιλμ.    

Δειτε περισσοτερα