Κινηματογραφος

Τι είδαμε στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος»

Η Athens Voice βρέθηκε στο Αίγιο και μεταφέρει τις εντυπώσεις της από το νεοσύστατο κινηματογραφικό φεστιβάλ

yannis-papadopoulos.jpeg
Γιάννης Χ. Παπαδόπουλος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου “Θόδωρος Αγγελόπουλος”
© Χρήστος Τσάνης

2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος»: Όλα όσα έγιναν στο νεοσύστατο κινηματογραφικό φεστιβάλ

Στο Αίγιο, την αχαϊκή πόλη, όπου ο σημαντικός σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος επέλεξε να γυρίσει σκηνές για δύο από τα αριστουργήματά του, τον “Θίασο” (1975) και τον “Μελισσοκόμο” (1986), πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 24 Ιουνίου το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους - Θόδωρος Αγγελόπουλος”, στη μνήμη του σπουδαίου κινηματογραφικού δημιουργού.
Μόλις δύο ώρες από την Αθήνα και μισή ώρα από την Πάτρα, το Αίγιο είναι μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Αχαΐας. Χτισμένη αμφιθεατρικά, απολαμβάνει προνομιακής θέας στον Κορινθιακό κόλπο, ενώ συγχρόνως η εμπορική και βιομηχανική ανάπτυξη που γνώρισε στα τέλη του 19ου και κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, της άφησαν μερικά αρχιτεκτονικά κοσμήματα αλλά και κτίρια βιομηχανικής και εμπορευματικής χρήσης και αισθητικής, όπως οι περίφημες σταφιδαποθήκες της παραλιακής ζώνης, που αξιοποίησε και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος κατά κόρον ως σκηνικό, αλλά και το σύμπλεγμα κτιρίων του εργοστασίου της Παλαιάς Χαρτοποιίας Αιγίου. Σε απόσταση αναπνοής από τις σταφιδαποθήκες της παραλιακής ζώνης, στον κήπο της Χαροποιίας, που αποτελεί πλέον και περιβάλλοντα χώρο  του Πολύκεντρου Συνεδριακού Κέντρου της πόλης, ξεδιπλώθηκαν για μια εβδομάδα οι δράσεις του φεστιβάλ.

2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος»
Η Nalyssa Green στην τελετή έναρξης. © Χρήστος Τσάνης

Τι είδαμε στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος»

Στην δεύτερη εκδοχή του, το νεότευκτο Φεστιβάλ, μια πρωτοβουλία της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού του Δήμου Αιγιαλείας, με σκοπό να να αναδείξει τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής, τις δυνατότητες ανάπτυξής της, κυρίως όμως για να αποτίσει φόρος τιμής στον Θόδωρο Αγγελόπουλο και να γιορτάσει την σύγχρονη κινηματογραφική παραγωγή, απέδειξε πως διαθέτει την απαραίτητη δυναμική αλλά και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για να εδραιωθεί.
Καθιστώντας το Αίγιο πόλο έλξης για μια γιορτή με επίκεντρο τον κινηματογράφο, το φετινό Φεστιβάλ, αγκαλιάστηκε από το κοινό, τόσο της περιοχής όσο και σε ευρύτερο πλαίσιο, μιας και τίμησαν με την παρουσία τους και τη στήριξή τους τη διοργάνωση, σημαντικά ονόματα του εγχώριου κινηματογραφικού γίγνεσθαι. Σκηνοθέτες, εικονολήπτες, ηθοποιοί, παράγωντες του χώρου, κριτικοί κινηματογράφου αλλά και η Φοίβη Οικονομοπούλου - Αγγελοπούλου, σύζυγος του εκλιπόντος τιμώμενου σκηνοθέτη, η οποία εξέφρασε τη συγκίνησή της για την ονοματοθεσία του Φεστιβάλ.

2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος»
Οι Mikro στην τελετή λήξης. © Χρήστος Τσάνης

Μ’ ένα πρόγραμμα πολυσυλλεκτικό, το Φεστιβάλ κατόρθωσε ήδη από την δεύτερη χρονιά διεξαγωγής του να διευρύνει σημαντικά την απεύθυνσή του. Το σπονδυλωτό του πρόγραμμα περιείχε μεταξύ άλλων διαλέξεις, θεματικές ημερίδες, masterclasses, παιδικά εργαστήρια κινηματογράφου, ειδικές προβολές, έκθεση φωτογραφίας με ανέκδοτο ως τώρα υλικό με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο αλλά και δυο υπέροχες συναυλίες που εξελίσσονταν σε πάρτι στον ατμοσφαιρικό χώρο της παλιάς Χαρτοποιίας με την Nalyssa Green και τους Mikro (στις τελετές Έναρξης και Λήξης αντίστοιχα). 

Το πλούσιο πρόγραμμα διαρθρωνόταν γύρω από τα τέσσερα διαγωνιστικά τμήματα: Διεθνές Μυθοπλασίας, Διεθνές Ντοκιμαντέρ, Διεθνές Animation και Εθνικό Σπουδαστικό. Προβλήθηκαν συνολικά 66 ταινίες από 37 χώρες και δόθηκαν 17 βραβεία και ειδικές μνείες από τις κριτικές επιτροπές του Φεστιβάλ. Πολλά βραβεία, ίσως να σκεφτεί κανείς, αλλά έτσι είθισται να γίνεται στα Φεστιβάλ- γιορτές του κινηματογράφου, όπου η υπερθετικότητα είναι ένδειξη αγνής αγάπης προς το αντικείμενο.

Οι δυο άνθρωποι που ακάματα στήριξαν το Φεστιβάλ και έτρεξαν κυριολεκτικά για τα πάντα, από την πιο μικρή λεπτομέρεια μέχρι τα βαρέα και ανθυγιεινά της διοργάνωσης, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Ανδρέας Άννινος και ο Συντονιστής του Φεστιβάλ Θοδωρής Πανουτσόπουλος, μας είπαν: “Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος» ήταν πλούσιο σε δράσεις και συνεργασίες.

2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος»
H Nalyssa Green. © Χρήστος Τσάνης

Έτσι, δημιουργείται ένα πλέγμα αλληλεπίδρασης ανάμεσα στους διοργανωτές, το κοινό, τους δημιουργούς και τους συνεργάτες του φεστιβάλ. Όσοι βρέθηκαν στον κήπο του Πολύκεντρου Συνεδριακού Κέντρου από τις 18 έως τις 24 Ιουνίου δήλωναν εντυπωσιασμένοι τόσο από τηντοποθεσία, όσο και από τα βήματα που έχει κάνει το φεστιβάλ στη δεύτερη μόλις εκδοχή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος, το τέλος κάθε ταινίας συνοδευόταναπό παρατεταμένο χειροκρότημα, γεγονός το οποίο μας χαροποίησε, καθώς αυτός είναι ο σκοπός μας εξ αρχής: η συμμετοχή του κοινού σε μια μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου.

Οραματιζόμαστε ένα φεστιβάλ που θα είναι ενεργό όλη τη χρονιά, με δράσεις που θα απλώνονται κατά τη διάρκεια του έτους, συνεργασία με ακόμα περισσότερους φορείς και φεστιβάλ, και φυσικά ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων συνεργασιών. Προσβλέπουμε ακόμη στη δημιουργία ενός Pitching Lab, καθώς και Αγοράς με σκοπό την προσέλκυση παραγωγών στην περιοχή, κάτι που συνδέεται και με την επερχόμενη ίδρυση του Film Office Αιγίου”.

2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος»
Οι Mikro στην τελετή λήξης. © Χρήστος Τσάνης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ