Κινηματογραφος

Ζαν Ντιλμάν: Η Σαντάλ Ακερμάν κινηματογραφεί την αόρατη γυναίκα

Κριτική για την ταινία του Σαντάλ Ακερμάν

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 878
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζαν Ντιλμάν: Η Σαντάλ Ακερμάν κινηματογραφεί την αόρατη γυναίκα

Κριτική για την ταινία «Ζαν Ντιλμάν» του Σαντάλ Ακερμάν με τους Ντελφίν Σεϊρίγκ, Ζαν Ντεκόρτ, Χένρι Στορκ

Η χήρα Ζαν Ντιλμάν που ζει στο νούμερο 23 της Quaidu Commerce στις Βρυξέλλες, ακολουθεί καθημερινά και σχεδόν καταναγκαστικά την ίδια ρουτίνα.

Για 200 σχεδόν λεπτά παρακολουθούμε την ηρωίδα της δεύτερης ταινίας που έκανε η Σαντάλ Ακερμάν, να στρώνει με προσοχή κάθε πρωί το κρεβάτι της, να μαγειρεύει το γεύμα για εκείνη και τον έφηβο γιο της, να καθαρίζει το μπάνιο του σπιτιού της, να δέχεται τους «πελάτες» της έναντι χρηματικής αμοιβής. Η καλύτερη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου σύμφωνα με το Sightand Sound, είναι μια avant garde και ριζοσπαστική ταινία που στις μέρες της (1975) πέρασε μάλλον απαρατήρητη, αλλά σήμερα γνωρίζει την αναγνώριση που της αρμόζει. Κυρίως αυτό γίνεται λόγω της σημερινής εποχής που ενισχύει την καταγγελία των κοινωνικοπολιτικών δομών της πατριαρχίας και αναδεικνύει τη θεμελιώδη σημασία της γυναικείας ενδυνάμωσης στη διαδρομή προς ένα καλύτερο και δικαιότερο μέλλον. Δύσκολα, όμως, μπορούμε να δεχτούμε πως η επαναστατική ιδέα της Ακερμάν, παρά τις ορμητική και αταξινόμητη γραφή της, μετατρέπουν το φιλμ σε έργο ανώτερο από τον «Πολίτη Κέιν», τον «Δεσμώτη του Ιλίγγου» ή τον «Νονό», για να αναφέρουμε μόνο τρεις από τις ταινίες που έχουν βρεθεί κατά καιρούς στην κορυφή της έβδομης τέχνης.    

ΖΑΝ ΝΤΙΛΜΑΝ - JEANNE DIELMAN (Greek trailer)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βασιλιάδες του κόσμου
Βασιλιάδες του κόσμου: Στο βασίλειο της Κολομβίας

Η ταινία από την Κολομβία, που κέρδισε το πρώτο βραβείου στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, είναι μια μεστή, καλλιτεχνική δημιουργία γύρω από ένα μείζον πολιτικό ζήτημα στην ιστορία της πολύπαθης χώρας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.