Κινηματογραφος

Η «Βάρδια» μας ταξιδεύει στη Σομαλία

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γρηγόρη Ρέντη στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η «Βάρδια» (Dogwatch), η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γρηγόρη Ρέντη, μετά από τη διαδρομή το 2022 σε Φεστιβάλ και Κέντρα Κινηματογράφου σε Κροατία, Γαλλία, Ρωσία, Νορβηγία, Αγγλία, Αίγυπτο και Φιλανδία, θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης από 2 έως 12 Μαρτίου συμμετέχοντας στο διεθνές πρόγραμμα του θεσμού, αλλά και στο Τrue/False του Missouri των ΗΠΑ από 3 έως 5 Μαρτίου και στο Βergamo Film meeting στην Ιταλία (στο διαγωνιστικό τμήμα Close up) από 11 έως 19 του ίδιου μήνα.

Η «Βάρδια» του Γρηγόρη Ρέντη

Ο Γρηγόρης Ρέντης, μεγαλωμένος μεταξύ Αθήνας και Ρόδου, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του σαν ηλεκτρoλόγος μηχανικός στο Ιmperial College of London, σπούδασε κινηματογράφο στο California Institute of the Arts. Μετά την πρώτη του μικρού μήκους ταινία «Η Δύση» με πρεμιέρα στο Φεστιβάλ κινηματογράφου του Ρότερνταμ, επέστρεψε στην Ελλάδα όπου δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της διαφήμισης αποσπώντας πολλά βραβεία.

Η «Βάρδια», ένα ντοκιμαντέρ για τους μισθοφόρους που προστατεύουν εμπορικά πλοία από πειρατές στη Σομαλία, προβλήθηκε στα Φεστιβάλ Visions du Reel, True/False, Θεσσαλονίκης και Raindance αποσπώντας πολύ θετικές κριτικές από το διεθνή τύπο.

Η «Βάρδια» του Γρηγόρη Ρέντη

Στη ταινία ο σκηνοθέτης περιγράφει με το κινηματογραφικό του συνεργείο και με τον πιο γλαφυρό τρόπο, αυτό που συμβαίνει για περισσότερο από μία δεκαετία ανοιχτά της Σομαλίας. Για τους μισθοφόρους που προσλαμβάνουν τα πλοία προκειμένου να προφυλαχθούν από τους πειρατές και να διασχίσουν την επικίνδυνη υδάτινη ζώνη… Σήμερα, οι επιθέσεις έχουν μειωθεί, αλλά οι μισθοφόροι αντιμετωπίζουν ένα νέο πρόβλημα: την έλλειψη δράσης.

Μέσα από την παραδοξότητα του πολέμου, η ταινία εξερευνά το σημερινό χαρακτήρα της αρρενωπότητας. Τί σημαίνει να είσαι δυνατός, να υπερασπίζεσαι όσα θεωρείς σημαντικά για εσένα, να είσαι εκεί για τους δικούς σου ανθρώπους. Η «Βάρδια» μας ταξιδεύει σε ένα απομονωμένο πεδίο δράσης και έναν κόσμο με δικούς του κανόνες, ο οποίος τελικά θυμίζει αφυπνιστικά τον δικό μας, αστικό μικρόκοσμο.

Η «Βάρδια» του Γρηγόρη Ρέντη

O Γρηγόρης Ρέντης σημειώνει για την ταινία «Βάρδια»

Ανακάλυψα τον κόσμο του maritime security μέσω του θείου μου που ήταν από τους πρώτους μισθοφόρους που δούλεψαν στην περιοχή, εκείνη που αργότερα έγινε γνωστή ως high risk area. Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, καθώς πολλοί Έλληνες ασχολήθηκαν με αυτόν τον χώρο, έκανα έρευνα συναντώντας μισθοφόρους, ανακαλύπτοντας ιστορίες τους, γνωρίζοντας  την επιθυμία τους για «επαφή με τον εχθρό» και την προσμονή τους για «τη σύγκρουση που σπάνια συνέβαινε». Έτσι ένιωσα ότι αυτός ο κόσμος μπορεί να αποτελέσει τον καμβά για να ειπωθεί κάτι πιο βαθύ…   

Ο Γρηγόρης Ρέντης
Ο Γρηγόρης Ρέντης

Ιnfo: Ταινία τεκμηρίωσης (Ελλάδα, Γαλλία, 2022, διάρκειας 78΄) Σενάριο – Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Ρέντης, σε παραγωγή Γρηγόρη Ρέντη, Βίκυς Μίχα, Clement Duboin και Florence Cohen Τrue/False, Missouri - ΗΠΑ, από 3 έως 5 Μαρτίου, Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (διεθνές πρόγραμμα), από 2 έως 12 Μαρτίου, Βergamo Film meeting,  Iταλία, από 11 έως 19 Μαρτίου.
Η ταινία χρηματοδοτήθηκε από το Eurimages, το Aide aux cinemas du monde Centre national du Cinema, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Media Creative, Europe, το Arte και την ΕΡΤ.

Δειτε περισσοτερα