Κινηματογραφος

Πίσω από τις θημωνιές: Ο θρίαμβος της Ασημίνας Προέδρου στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Κριτική για την ταινία της Ασημίνας Προέδρου

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 855
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κριτική ταινίας: Πίσω από τις θημωνιές

Κριτική για την ταινία «Πίσω από τις θημωνιές» της Ασημίνας Προέδρου, με πρωταγωνιστές τους Στάθη Σταμουλακάτο, Λένα Ουζουνίδου, Ευγενία Λάβδα, Σταμάτη Τσαρούχα, Ντίνα Μιχαηλίδου

Στα σύνορα με τη βόρεια Μακεδονία ένας Έλληνας οικογενειάρχης που βιώνει την οικονομική ανέχεια «αναγκάζεται» να μεταφέρει με τη βάρκα του λαθρομετανάστες έναντι γερής αμοιβής.

Το πετυχημένο (6 βραβεία στο πρόσφατο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) σκηνοθετικό ντεμπούτο της Ασημίνας Προέδρου, η οποία υπογράφει και το σενάριο, έχει ως βασικό θέμα τοις σχέσεις των μελών μιας βορειοελλαδίτικης οικογένειας τόσο μεταξύ τους όσο και με την κλειστή κοινότητα στην οποία ζουν. Η επιδέξια και αεικίνητη κάμερα της σκηνοθέτριας μοιράζει σωστά τον χρόνο μεταξύ του πατέρα, της θρησκόληπτης μητέρας και της νεαρής κόρης εστιάζοντας στην υποκρισία και την αναλγησία που συνοδεύουν μια βαθιά ανθρωπιστική κρίση όπως το μεταναστευτικό. Παρά την προβλέψιμη εξέλιξη, η Ασημίνα Προέδρου καταγράφει με οξυδέρκεια το πρόσωπο της ελληνικής επαρχίας (δείχνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ομορφιά της φύσης) και στέκει με συνέπεια και αυθεντικό ενδιαφέρον πάνω από τους ήρωές της, προσπαθώντας να κατανοήσει τα αίτια του εγκλωβισμού τους, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και την αγωνία τους να ανήκουν κάπου.         

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκος Περάκης: Ο μετρ της πολιτικής σάτιρας
Νίκος Περάκης: Ο μετρ της πολιτικής σάτιρας

Το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδας είναι μια πολύ καλή αφορμή για να ξαναθυμηθούν οι παλιοί το καυστικό χιούμορ του σκηνοθέτη αλλά και να ανακαλύψουν οι νεότεροι σινεφίλ το ξεχωριστό σύμπαν του.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.