Κινηματογραφος

Η εμπορική αποτυχία του «Κάποια μίλησε»

Η υπόθεση Χάρβεϊ Γουάινστιν από την οπτική των δύο δημοσιογράφων δεν κατάφερε να προσελκύσει το κοινό

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η εμπορική αποτυχία του «Κάποια μίλησε»
© JoJo Whilden/Universal Pictures

«She Said»: Η εμπορική αποτυχία της ταινίας για την υπόθεση Χάρβεï Γουάινστιν και ο διχασμός των κριτικών

Η ταινία «Κάποια μίλησε» πραγματεύεται ένα θέμα που θεωρείται καυτό –τη σεξουαλική εκμετάλλευση των νεαρών γυναικών στη βιομηχανία του θεάματος– και στο καστ της συνωστίζονται καμιά δεκαριά A-listers. Παρά τις καλές κριτικές, η ταινία έχει αποτύχει εμπορικά. Αν και έχει πιθανότητες να κάνει μια δεύτερη καριέρα στις πλατφόρμες, το «Κάποια μίλησε» ήταν άτυχο: βγήκε μαζί με εμπορικά blockbusters όπως το «Black Panther: Wakanda Forever» και το «The Menu», ενώ το γεγονός ότι η υπόθεση Γουάινστιν είχε συζητηθεί τόσο ευρέως αποτέλεσε εμπόδιο στην εμπορικότητά της. Επίσης, πολλοί άνθρωποι νιώθουν κάποια απόσταση από τα τεκταινόμενα στο Χόλιγουντ· δεν ταυτίζονται εύκολα με ηθοποιούς που έπεσαν θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.

SHE SAID | Official Trailer

Η ταινία αφηγείται την υπόθεση Γουάινστιν από την πλευρά των δύο δημοσιογράφων των New York Times που ασχολήθηκαν με το εν λόγω ρεπορτάζ. Στις 5 Οκτωβρίου 2017, η Megan Twohey και η Jodi Kantor δημοσιοποίησαν όσα ψιθυρίζονταν επί χρόνια. Ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες στο Χόλιγουντ, ο Χάρβεϊ Γουάινστιν, ο οποίος βρισκόταν πίσω από ταινίες που έκαναν εκατομμύρια στο box office, αποσπούσαν δεκάδες υποψηφιότητες για Όσκαρ και είχαν κερδίσει τρία από δαύτα, ήταν ένα αρπακτικό που κακοποιούσε γυναίκες. Όλοι στον χώρο του θεάματος το ήξεραν –ο Μπραντ Πιτ, η Αντζελίνα Τζολί, η Μέριλ Στριπ– αλλά κανείς δεν μιλούσε. Συνωμοσία σιωπής, συμφέροντα, φιλαράκια, έλλειψη ήθους. Ήρθε το ρεπορτάζ των δύο δημοσιογράφων που ενθάρρυνε μια μακρά σειρά αποκαλύψεων οι οποίες εντάχθηκαν στο hashtag #MeToo: το κίνημα που προέκυψε κατέληξε στον τερματισμό μερικών σταδιοδρομιών στην κινηματογραφική βιομηχανία και σε άλλους χώρους εργασίας. Στη συνέχεια, η Twohey και η Kantor έγραψαν ένα βιβλίο που έγινε μπεστ-σέλερ: αυτό το βιβλίο είναι το υλικό του σεναρίου της ταινίας όπου η Carey Mulligan υποδύεται την Twohey και η Zoe Kazan την Kantor. Το «Κάποια μίλησε» («She Said» σκηνοθέτησε η Γερμανίδα Maria Schrader, γνωστή σε εμάς από το «Unorthodox» του Netflix, ακολουθώντας τους κώδικες του υπο-είδους –«Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου», «Spotlight» κτλ– αν και αυτή τη φορά οι ηρωίδες είναι γυναίκες. Όσο για τον τίτλο, αναφέρεται φυσικά στις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση χωρίς μάρτυρες. Στην πραγματικότητα, αναφέρεται στον αγώνα των απλών ανθρώπων, των λιγότερο ισχυρών, να ακουστούν και να γίνουν πιστευτοί. Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν είχε χρήματα και δύναμη: εκμεταλλευόταν φιλόδοξα κορίτσια τα οποία ταπείνωνε και πλήρωνε τη σιωπή τους δίνοντάς τους ρόλους ή/και χρήματα. Ο θεατής της ταινίας εξοργίζεται βλέποντας πώς ο Γουάινστιν συμπεριφερόταν εγκληματικά για πάρα πολύ καιρό, ενώ μέλη του διοικητικού του συμβουλίου που μοίραζαν εκατομμύρια δολάρια για να κλείνουν στόματα. Εν πάση περιπτώσει, η υπόθεση είναι πλέον γνωστή και το «γουρούνι» Γουάινστιν βρίσκεται σε μια φυλακή στη Νέα Υόρκη από όπου δεν θα βγει ποτέ.

Η ταινία εξισορροπεί το ερευνητικό έργο με την προσωπική ζωή των δύο ρεπόρτερ, καθώς προσπαθούν να φέρουν στο φως τη σκοτεινή ιστορία του σεξ και της εξουσίας στο Χόλιγουντ: πρόκειται για μια στιβαρή, συμβατική ταινία, φτιαγμένη με δεξιοτεχνία. Οι Mulligan και Kazan είναι εξαιρετικές όπως πάντα και έχουν ισχυρή υποστήριξη από την Patricia Clarksonμια θαυμάσια ηθοποιό που έχει κολλήσει σε ρόλους συμπρωταγωνίστριας– και από τον Andre Braugher που υποδύονται τους αρχισυντάκτες στην εφημερίδα. Η Jennifer Ehle, η Samantha Morton και η Angela Yeoh ξεχωρίζουν ως δύο από τις γυναίκες που ταλαιπώρησε ο Γουάινστιν. Αν και όπως πολλές ταινίες με ρεπόρτερ το «She Said» είναι επίσης ένας ύμνος στην ακεραιότητα και στην αφοσίωση μερικών δημοσιογράφων που δεν φείδονται χρόνου, κόπου και προσωπικών θυσιών για να φέρουν σε πέρα μιαν αποστολή, οι σκηνές με τον Γουάινστιν και τους δικηγόρους του είναι από τα σημαντικότερα σημεία. Το «She Said», αφού προβλήθηκε σε διάφορα φεστιβάλ, βγήκε στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αίθουσες στις 25 Νοεμβρίου και το πρώτο εκείνο Σαββατοκύριακο διαπιστώθηκε η αποτυχία του: εισπράξεις 2,2 εκατομμύρια δολάρια. Έκτοτε έχει βγει στις αίθουσες σε όλο τον κόσμο: στη Γαλλία, η εφημερίδα Le Monde ήταν η πρώτη που δημοσίευσε μέτρια κριτική ενώ τα Cahiers du Cinéma την έθαψαν. Ευνοϊκή κριτική δημοσίευσε ο Guardian αλλά στη Βρετανία το «Κάποια μίλησε» θεωρείται φιάσκο. Ωστόσο, το Αmerican Film Institute την κατέταξε στις 10 καλύτερες του 2022, στη λίστα του βρίσκονται: «Avatar: The Way Of Water», «Elvis», «Everything Everywhere All At Once», «The Fabelmans», «Nope», «She Said», «Tár», «Top Gun: Maverick», «The Woman King», «Women Talking».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ