Κινηματογραφος

Βραβείο κοινού LUX 2023: Ελληνική συμπαραγωγή στους πέντε φιναλίστ

Το «Μέρες Ξηρασίας» διεκδικεί το σημαντικό Ευρωπαϊκό Κινηματογραφικό Βραβείο

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρωπαϊκό Κινηματογραφικό Βραβείο Κοινού LUX - Alcarràs, Burning Days, Close, Triangle of Sadness και Will-o'-the-Wisp οι 5 υποψήφιες ταινίες.
Μεταξύ των πέντε φιναλίστ για το Βραβείο Κοινού LUX και η ελληνικής συμπαραγωγής ταινία Burning Days (Μέρες Ξηρασίας) © IMDb

Ευρωπαϊκό Κινηματογραφικό Βραβείο Κοινού LUX - Alcarràs, Burning Days, Close, Triangle of Sadness και Will-o'-the-Wisp οι 5 υποψήφιες ταινίες.

Alcarràs, Burning Days, Close, Triangle of Sadness και Will-o'-the-Wisp είναι οι πέντε υποψήφιες ταινίες για το Ευρωπαϊκό Κινηματογραφικό Βραβείο Κοινού LUX.

Η ανακοίνωση των φιναλίστ για το Βραβείο Κοινού LUX πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των 35ων Βραβείων Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στο Ρέικιαβικ.

Οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν σύντομα να βαθμολογήσουν τις υποψήφιες ταινίες μέσα από τη νέα διαδικτυακή πλατφόρμα για το Ευρωπαϊκό Κινηματογραφικό Βραβείο Κοινού LUX. Μαζί με τους ευρωβουλευτές, θα αποφασίσουν ποιος θα είναι ο επόμενος νικητής, για πρώτη φορά επιλέγοντας ανάμεσα σε πέντε ταινίες.

Μεταξύ των πέντε φιναλίστ βρίσκεται και η ταινία Burning Days, ελληνικής συμπαραγωγής με την Τουρκία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Κροατία και τις Κάτω Χώρες. Η περίοδος αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί στις 12 Ιουνίου 2023, ενώ η νικήτρια ταινία θα ανακοινωθεί στις 14 Ιουνίου 2023, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Evelyn Regner (AT, S&D) δήλωσε:

«Για την έκδοση 2023 του Βραβείου Κοινού LUX, πέντε εξαιρετικές ταινίες περιμένουν τα κριτικά σας μάτια. Για μένα, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το να παρακολουθώ και να μιλάω για αυτές τις ταινίες με πολίτες σε όλη την Ένωσή μας είναι πάντα μια από τις ετήσιες στιγμές μου. Οι ταινίες που επιλέχθηκαν για τον φετινό διαγωνισμό αυξάνουν και πάλι την ευαισθητοποίηση και εξετάζουν ζητήματα σχετικά με τις κύριες κοινωνικές και πολιτικές προκλήσεις μας - όλες με τον δικό τους μοναδικό, αστείο, θλιβερό, καλλιτεχνικό τρόπο. Σας προσκαλώ όλους να παρακολουθήσετε και να τα συζητήσουμε!».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Sabine Verheyen (EPP,DE) δήλωσε:

«Φέτος, για πρώτη φορά, το Βραβείο Κοινού LUX πραγματοποιείται πλήρως στη νέα του μορφή με πέντε επιλεγμένες ταινίες. Το φετινό LUX έχει να κάνει με την αγάπη. Η αγάπη μας για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, τον πολιτισμό μας και άλλους. Μετά τον COVID-19, τον πόλεμο και τον πληθωρισμό, οι κινηματογράφοι χρειάζονται τη στήριξή μας και αξίζουμε κάτι ωραίο επίσης. Ας δείξουμε λοιπόν την αγάπη μας για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο βλέποντας τις ταινίες LUX και μην ξεχάσουμε να τις αναθεωρήσουμε μετά».

Βραβείο κοινού LUX 2023: Ελληνική συμπαραγωγή στους πέντε φιναλίστ - Ανακαλύψτε τις ταινίες

Οι «Ροδακινιές του Αλκαράς», παραγωγής Ισπανίας και Ιταλίας, αφηγείται μια ιστορία για την οικογένεια Σολέ που περνούσε κάθε καλοκαίρι μαζεύοντας ροδάκινα στον οπωρώνα της στο Alcarràs, ένα μικρό χωριό στην περιοχή της Καταλονίας της Ισπανίας. Αλλά η φετινή σοδειά μπορεί κάλλιστα να είναι η τελευταία τους. Νέα σχέδια για τη γη, που περιλαμβάνουν την κοπή των ροδακινιών και την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών, προκαλούν ρήγμα σε αυτή τη μεγάλη, δεμένη οικογένεια.

ALCARRÀS (2022) - Official HD Trailer - Only In Cinemas

Το «Μέρες Ξηρασίας», συμπαραγωγή Τουρκίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Ελλάδας και Κροατίας, ακολουθεί τον Εμρέ, έναν νεαρό και αφοσιωμένο εισαγγελέα, που διορίστηκε πρόσφατα σε μια μικρή πόλη που παλεύει με μια κρίση νερού και πολιτικά σκάνδαλα. Μετά από ένα αρχικό καλωσόρισμα, βιώνει έναν αυξανόμενο αριθμό τεταμένων αλληλεπιδράσεων και παρασύρεται απρόθυμα στην τοπική πολιτική. Όταν ο Εμρέ δημιουργεί δεσμό με τον ιδιοκτήτη της τοπικής εφημερίδας, η πίεση εναντίον του κλιμακώνεται λόγω των έντονων φημών.

Burning Days (2022) | Trailer | Emin Alper

Το «Close», από το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ολλανδία εξερευνά μια φιλία μεταξύ δύο δεκατριάχρονων αγοριών Leo και Remi που ξαφνικά διακόπτεται. Παλεύοντας να καταλάβει τι έχει συμβεί, ο Λίο πλησιάζει τη Σόφι, τη μητέρα του Ρέμι. Το «Close» είναι μια ταινία για τη φιλία και την ευθύνη.

Close | Official Trailer HD | A24

Το «Τρίγωνο της Θλίψης», συμπαραγωγής Σουηδίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου, είναι μια απρόσκοπτη σάτιρα όπου οι ρόλοι και η τάξη αντιστρέφονται και αποκαλύπτεται η βαρετή οικονομική αξία της ομορφιάς. Ξεκινά με το ζευγάρι μοντέλων Καρλ και Γιάγια προσκεκλημένο για μια πολυτελή κρουαζιέρα με μια γκαλερί απατεώνων με υπερπλούσιους επιβάτες, μεταξύ των οποίων ένας Ρώσος ολιγάρχης, Βρετανοί έμποροι όπλων και ένας ιδιόρρυθμος, αλκοολικός, καπετάνιος που αναφέρει τον Μαρξ. Στην αρχή όλα φαίνονται στο instagram...

TRIANGLE OF SADNESS - Official Trailer - In Theaters October 7

«Will-o'-the-Wisp», από την Πορτογαλία και τη Γαλλία. Στο νεκροκρέβατό του ο Αλφρέντο, βασιλιάς χωρίς στέμμα, μεταφέρεται σε μακρινές νεανικές αναμνήσεις και στην εποχή που ονειρευόταν να γίνει πυροσβέστης. Η συνάντηση με τον εκπαιδευτή Afonso από την πυροσβεστική, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή των δύο νεαρών βυθισμένων στην αγάπη και την επιθυμία και τη θέληση να αλλάξουν το status quo.

WILL-O'-THE-WISP- OFFICIAL TRAILER

Βραβείο κοινού LUX 2023: Ελληνική συμπαραγωγή στους πέντε φιναλίστ - Επόμενα βήματα

Οι πέντε υποψήφιες ταινίες θα έχουν υπότιτλους στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, ενώ οι προβολές θα διοργανώνονται σε όλους τους κινηματογράφους της ΕΕ. Τα γραφεία ενημέρωσης του ΕΚ θα οργανώσουν επίσης δωρεάν προβολές στα κράτη μέλη για την προώθηση των υποψηφίων ταινιών σε τοπικό επίπεδο.

Οι πολίτες της ΕΕ που παρακολουθούν προβολές θα μπορούν να βαθμολογούν τις ταινίες με πέντε αστέρια, από τις 11 Δεκεμβρίου. Ο νικητής θα επιλεγεί από κοινού από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις βαθμολογίες του κοινού, με το καθένα να αντιπροσωπεύει το 50% του τελικού αποτελέσματος.

Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 12 Ιουνίου 2023, με τη νικήτρια ταινία να ανακοινώνεται στις 14 Ιουνίου 2023 σε συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Βραβείο κοινού LUX 2023: Ελληνική συμπαραγωγή στους πέντε φιναλίστ - Ιστορικό

Από το 2020, το LUX - European Audience Film Award απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το δίκτυο Europa Cinemas.

 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθιέρωσε το Βραβείο Κινηματογράφου LUX το 2007 για να βοηθήσει στη διανομή ευρωπαϊκών ταινιών υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας που αντικατοπτρίζουν την πολιτιστική ποικιλομορφία στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν, και που θίγουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ισότητα, η μη διάκριση, η ένταξη, ανεκτικότητας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ