Κινηματογραφος

Κριτική ταινίας: Φρανς (France)

Ρόλος καριέρας για τη Λεά Σεϊντού

2021 | Έγχρ. | Διάρκεια: 133'
324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 846
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κριτική ταινίας: Φρανς (France)

Κριτική για την ταινία «Φρανς (France)», σε σκηνοθεσία Μπρουνό Ντιμόν, με πρωταγωνιστές τους Λεά Σεϊντού, Μπλανς Γκαρντάν, Μπεντζαμάν Μπιολέ

Μια δημοφιλής γαλλίδα τηλεπαρουσιάστρια, η Φρανς ντε Μερ, που έχει βρει την ισορροπία στη ζωή της μεταξύ τηλεοπτικού στούντιο, πολεμικών ανταποκρίσεων και οικογένειας, παθαίνει σοκ όταν χτυπά με το αυτοκίνητό της ένα μεροκαματιάρη. Από εκείνη τη στιγμή και μετά αποφασίζει να αλλάξει στάση ζωής.

Η ελαφρότητα, η ματαιοδοξία και η δημαγωγία των διάσημων τηλεπερσόνων γίνονται στόχοι της ειρωνικής ματιάς του Μπρουνό Ντιμόν, ο οποίος είναι η αλήθεια πως δεν μας είχε συνηθίσει σε τέτοιες ταινίες. Βαριά κι ασήκωτα ήταν τα περισσότερα φιλμ στο παρελθόν του Γάλλου σκηνοθέτη («Humanite», «Flandres», «29 Φοίνικες») και ενταγμένα σε μια αυστηρά καλλιτεχνική φόρμα όπου το στιλιζάρισμα υπερίσχυε συνήθως της ιστορίας. Εδώ δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η σαρκαστική ματιά πάνω στην περιπέτεια της διάσημης Φρανς γίνεται εύκολα προσβάσιμη στον μέσο θεατή, καθώς οι συνθήκες μοιάζουν γνώριμες και οι χαρακτήρες οικείοι. Όμως η απειρία του Ντιμόν στο συγκεκριμένο είδος τον οδηγεί σε σκηνοθετικές αστοχίες και σε αχρείαστες επαναλήψεις (πόσες φορές να δούμε τη Φρανς που τη υποδύεται άψογα η Λεά Σεϊντού, να δίνει αυτόγραφα ή να βγάζει σέλφι με κάποια θαυμάστρια;). O Ντιμόν ποντάρει στο κλίμα αμφισημίας και στην αινιγματική προσωπικότητα της Φρανς, για να προσδώσει επιπλέον μυστήριο στην καυστική σάτιρα του. Άλλοτε τα καταφέρνει κι άλλοτε χάνει τον προσανατολισμό του. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με την πονηρή ηρωίδα του που κλαίει συνέχεια στο φιλμ, προσπαθώντας να πείσει τους θαυμαστές της για την ανθρωπιά της. Εννοείται πως δεν τα καταφέρνει.

INFO
Φρανς
Φρανς France
2021 | Έγχρ. | Διάρκεια: 133'

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μπρούνο Ντουμόντ
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Μπλανς Γκάρντιν, Μπέντζαμιν Μπάιολ, Λία Σεϊντού, Τζουλιάν Κόλερ, Τζάγουαντ Ζεμάρ, Γκαετάν Αμιέλ, Εμανουέλ Αριόλι, Άλφρεντ ντε Μοντεσκιού, Φρανσουά-Χαβιέρ Μέναγκε
  • χρονολογια: 2021
Δες αναλυτικά

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10 ψυχεδελικές καλτ ταινίες του ιαπωνικού κινηματογράφου
10 ψυχεδελικές καλτ ταινίες του ιαπωνικού κινηματογράφου

Ταινίες, κυρίως από το Νέο Κύμα —συχνά με πολλά «avant-garde» στοιχεία— που ξεχώρισαν για την εκκεντρική τους πλοκή και τις δυνατές τους εικόνες, αποκτώντας με τα χρόνια καλτ «status»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY