Κινηματογραφος

Απονεμήθηκαν σε καταφύγιο τα βραβεία κριτικών κινηματογράφου της Ουκρανίας (εικόνες, βίντεο)

Η τελετή μεταδόθηκε ζωντανά από υπόγειο στούντιο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία: Πραγματοποιήθηκε σε μυστική τοποθεσία στο Κίεβο η απονομή των Κρατικών Βραβείων Κριτικών Κινηματογράφου - Μεταδόθηκε τηλεοπτικά η εκδήλωση.
To «Pamfir» κέρδισε τα περισσότερα βραβεία Κριτικών Κινηματογράφου της Ουκρανίας, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε σε καταφύγιο © Kyiv Critics Week

Ουκρανία: Πραγματοποιήθηκε σε μυστική τοποθεσία στο Κίεβο η απονομή των Κρατικών Βραβείων Κριτικών Κινηματογράφου - Μεταδόθηκε τηλεοπτικά η εκδήλωση.

Σε μια ακόμη ένδειξη της συνεχιζόμενης ανθεκτικότητας και αποφασιστικότητας του ουκρανικού λαού, η πέμπτη έκδοση του Ουκρανικού Εθνικού Βραβείου Κριτικών Κινηματογράφου, αλλιώς Kinokolo, πραγματοποίησε την ετήσια τελετή της την Πέμπτη, παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη χώρα.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε ένα καταφύγιο στο Κίεβο και μεταδόθηκε ζωντανά στο εθνικό δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι Suspilne Kultura από υπόγειο στούντιο.

Το δρώμενο καθίσταται αξιοσημείωτο από το γεγονός ότι λίγες ημέρες νωρίτερα, οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν βασικές υποδομές στην πρωτεύουσα και κατέστρεψαν το 30% των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, σύμφωνα με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι εγχώριοι κριτικοί κινηματογράφου βράβευσαν σειρά έργων, με τις σημαντικότερες διακρίσεις να αποσπά το «Pamfir», του Ντμίτρο Σουκχολίτκι - Σομπτσάκ.

Τα βραβεία που απέσπασε το «Pamfir» ήταν αυτά στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου σεναρίου, καθώς και του καλύτερου ντεμπούτου ταινίας μεγάλου μήκους.

Pamfir by Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk - Official Trailer

Το δραματικό φιλμ που κατέκτησε τα περισσότερα βραβεία ακολουθεί την πορεία ενός άνδρα που αντιμετωπίζει τη διαφθορά σε μια μικρή πόλη στη δυτική Ουκρανία, αφού επέστρεψε από τη δουλειά του στο εξωτερικό. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Ολεξάντρ Γιατσενιούκ, τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου ηθοποιού.

Η ηθοποιός Οκσάνα Τσερκάσινα κέρδισε το βραβείο καλύτερης ερμηνείας για το «Klondike», την ταινία που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάντανς και είναι η επίσημη επιλογή της Ουκρανίας για τα Όσκαρ 2023.  

Ουκρανία: Πραγματοποιήθηκε σε μυστική τοποθεσία στο Κίεβο η απονομή των Κρατικών Βραβείων Κριτικών Κινηματογράφου - Μεταδόθηκε τηλεοπτικά η εκδήλωση.
Η ηθοποιός Οκσάνα Τσερκάσινα κέρδισε το βραβείο καλύτερης ερμηνείας για το «Klondike» © Kyiv Critics Week

Το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ απέσπασε το «Infinity», του Ολέκσι Ραντίνσκι, ενώ ο Λιθουανός σκηνοθέτης Μάντας Κβενταράβιτσους έλαβε μια ειδική μεταθανάτια τιμή στην τελετή. Ο Κβενταράβιτσους πιάστηκε όμηρος και σκοτώθηκε από Ρώσους στρατιώτες στο τέλος Μαρτίου, κατά τη διάρκεια γυρισμάτων της ταινίας του «Mariupolis 2».

Infinity According To Florian Trailer - Sheffield DocFest 2022

Το Kinokolo, το οποίο άνοιξε την Εβδομάδα Κριτικών του Κιέβου, καθιερώθηκε το 2018 ως ετήσιο βραβείο για να φωτίσει τα επιτεύγματα της ουκρανικής κινηματογραφικής και κινηματογραφικής βιομηχανίας για λογαριασμό της κοινότητας των κριτικών κινηματογράφου της χώρας.

Έχουν περάσει πάνω από επτά μήνες από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή του στην Ουκρανία με περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν εκτοπιστεί εντός της χώρας και 7,7 εκατομμύρια πρόσφυγες να έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία.

Klondike | Trailer | Berlinale 2022

Αυτή την εβδομάδα, η χώρα προετοιμάζεται για διαδοχικά μπλακ άουτ μετά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις της Ρωσίας στις ενεργειακές της εγκαταστάσεις.

Η κινηματογραφική βιομηχανία της Ουκρανίας εργάστηκε ακούραστα για να συγκεντρώσει υποστήριξη και να διασφαλίσει ότι οι φωνές και οι ιστορίες τους δεν θα ξεχαστούν. Έχει επίσης ζητήσει σε από τα μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ να μποϊκοτάρουν έργα που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

(Με πληροφορίες από το Deadline και το Cine Europa)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ