Κινηματογραφος

Νύχτες Πρεμιέρας 2022: Τα μουσικά φιλμ του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

Οι έξι μουσικές ταινίες του τμήματος και άλλες τρεις κρυμμένες σε άλλες κατηγορίες

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Love In Bright Landscapes: The Story of David McComb of The Triffids
Love In Bright Landscapes: The Story of David McComb of The Triffids

Νύχτες Πρεμιέρας 2022 - Μουσική & Φιλμ: Οι 9 ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις

Ο Σεπτέμβρης στην Αθήνα πάντα σημαίνει επιστροφή στους ρυθμούς της πόλης και για τους τελευταίους, αργοπορημένους και τυχερούς, από τα νησιά και τις διακοπές και φυσικά την έναρξης της σεζόν η οποία κηρύσσεται παραδοσιακά από το κινηματογραφικό αστικό γεγονός, τις Νύχτες Πρεμιέρας.

Έχετε διαβάσει ήδη αρκετούς οδηγούς επιβίωσης για το φετινό 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας και αρκετές πληροφορίες για τα αφιερώματα και τα επιμέρους τμήματα του φεστιβάλ. Αξίζει τον κόπο να ρίξουμε μαζί μια ματιά στο πιο δυνατό τμήμα του φετινού φεστιβάλ και εδώ που τα λέμε και το πιο αγαπημένο μας, το τμήμα Μουσική & Φιλμ.

Οι πιο δυνατοί παίκτες της κατηγορίας και σκληροπυρηνικοί φεστιβαλιστές ίσως θυμούνται πως το τμήμα αυτό ήταν κάποτε διαγωνιστικό, με πλούσια ετήσια σοδειά, πανηγυρικές πρεμιέρες και απελευθερωτικές οπτικοακουστικές στιγμές φεστιβαλικού μεγαλείου. Τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια ωστόσο, το τμήμα Μουσική & Φιλμ έδωσε τη θέση του στο Ντοκιμαντέρ ως διαγωνιστικό τμήμα, για λόγους που σίγουρα αξίζει να αναλύσουμε, κάποια άλλη στιγμή.

Έχουμε και λέμε. Μην παρασυρθείς από το ωρολόγιο πρόγραμμα και την πορτοκαλί τετράγωνη ένδειξη, η οποία υποδεικνύει τις έξι ταινίες του τμήματος. Υπάρχουν άλλες τρεις ταινίες οι οποίες είναι «κρυμμένες» σε άλλα τμήματα και που, αν είσαι φαν της μουσικής στον κινηματογράφο, δεν πρέπει να χάσεις.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ TRIFFIDS / LOVE IN BRIGHT LANDSCAPES: THE STORY OF DAVID MCCOMB OF THE TRIFFIDS
Παρασκευή 30/9, 19.15, Δαναός 2

Η πρώτη ταινία του Νεοζηλανδού ραδιοφωνικού παραγωγού Τζόναθαν Άλεϊ, ο οποίος σε αυτό το συναισθηματικό μουσικό ντοκιμαντέρ παρουσιάζει με ευαισθησία την ιστορία του αδικοχαμένου ηγέτη των ρομαντικών Triffids, Ντέιβιντ ΜακΚόμπ. Μια ερωτική επιστολή σε ένα από τα ωραιότερα συγκροτήματα εκείνης της δεκαετίας με την συγκινητικά μελωδική και βαθιά ποιητική μουσική κληρονομιά, την οποία οι μη μυημένοι, αξίζει να ανακαλύψουν.

MOONAGE DAYDREAM
Παρασκευή 30/9, 21.00, Village Cinemas The Mall Vmax Sphera

Ο Μπρετ Μόργκεν τον περασμένο Μάιο στις Κάννες χόρευε σαν μικρό παιδί στο κόκκινο χαλί καθώς έκανε την κραυγαλέα είσοδό του στο Grand Théâtre Lumière στην μεταμεσονύκτια παγκόσμια πρεμιέρα ενός ντοκιμαντέρ, για το οποίο το μόνο σίγουρο είναι πως με τον χαρακτηρισμό μουσικό, εξαντλούνται και οι επιλογές κατηγοριοποίησης του. Μια φαντασμαγορική υπερπαραγωγή για τη ζωή, το έργο, το αποτύπωμα και την κληρονομιά του Ντέιβιντ Μπόουι, η οποία ήταν μια εντυπωσιακή οπτικοακουστική εμπειρία. Το ίδιο θα είναι και εδώ, στην αρτιότερη τεχνικά αίθουσα της πόλης, στη μεγαλύτερη δυνατή οθόνη και με τα καλύτερα ηχεία που υπάρχουν.

H ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από την εταιρεία Tulip.

MOONAGE DAYDREAM

ΤΑΡΑΞΙΕΣ! / TRAMPS!
Παρασκευή 30/9, 21.30, Άστυ

Στις Ειδικές Προβολές του φεστιβάλ θα βρεις αυτήν εδώ την άκρως ενδιαφέρουσα προβολή, για τους New Romantics στα τέλη της δεκαετίας του ’70 που έρχονταν από στις λαϊκές περιοχές του Λονδίνου. Μια άκρως φαντασμαγορική τοπική υποκουλτούρα αποτελούμενη από χορευτές, μουσικούς, DJs, make-up artists, performance artists, σχεδιαστές ρούχων κλπ., οι οποίοι λάτρευαν τις θεότητες Μπόουι και Roxy Music κάθε βράδυ στα λονδρέζικα κλαμπ που λειτούργησε σύντομα μα αποφασιστικά πάνω στην τέχνη φέρνοντας το underground στα μούτρα της συντηρητικής Αγγλίας της Θάτσερ.

Προλογίζει  μουσικοκριτικός Μάρκος Φράγκος.

ENNIO
Σάββατο 1/10, 19.30, Μέγαρο Μουσικής

Στο τμήμα Icons του φεστιβάλ θα βρεις την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ennio», η οποία αποτελεί ένα μέρος του μεγάλου αφιερώματος στον μοναδικό Ένιο Μορικόνε με τίτλο “Mondo Morricone”, το οποίο επίσης περιλαμβάνει παρουσίαση της βιογραφίας «Ennio Morricone - Αναζητώντας εκείνον τον ήχο | Η μουσική μου, η ζωή μου» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, καθώς επίσης και εικαστική έκθεση με τίτλο «Ennio Formes» στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».  Ο Τζουζέπε Τορνατόρε, συγκεντρώνει στην ταινία του μερικούς από τους σημαντικότερους δημιουργούς του παγκόσμιου σινεμά (Κλιντ Ίστγουντ, Γουόνγκ Καρ Γουάι, Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, Κουέντιν Ταραντίνο, κ.ά.) και της μουσικής (Τζον Γουίλιαμς, Μπρους Σπρίνγκστιν, Χανς Τσίμερ, Κουίνσι Τζόουνς) για να υποκλιθούν στο μεγαλείο ενός συνθέτη, που έντυσε μουσικά πάνω από 500 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Παρουσία του Μάρκο Μορικόνε, γιου του μεγάλου συνθέτη, του παραγωγού του ντοκιμαντέρ, Τζιάνι Ρούσο και του Αλεσάντρο Ντε Ρόσα, επίσημου βιογράφου του Ένιο Μορικόνε.

Θα προηγηθεί συναυλία με συνθέσεις του Ένιο Μορικόνε από το «Stavros Lantsias Quartet».

Ennio Morricone

ΔΕΥΤΕ ΛΑΒΕΤΕ TECHNO / GOD SAID GIVE ‘EM DRUM MACHINES
Σάββατο 1/10, 22.00, Άστορ

Η δεύτερη ταινία του Κρίστιαν Ρ. Χιλ, μας γυρίζει στις αρχές της δεκαετίας του ’80, στην απαρχή της techno μουσικής και μας κάνει μια τεράστια βόλτα στις ιδρωμένες πίστες της Αμερικής, του Λονδίνου και του Βερολίνου. Drum machines και αδρεναλίνη σε ένα άκρως ξεσηκωτικό ντοκιμαντέρ, με την ηλεκτρονική χορευτική μουσική της μαύρη εμπροσθοφυλακή (Μέι, Άτκινς και Μπάξτερ) από το Ντιτρόιτ να ανθίζει σε παγκόσμιο φαινόμενο.

Παρουσία του σκηνοθέτη, Κρίστιαν Ρ. Χιλ και της παραγωγού Τζένιφερ Ουάσινγκτον.

God Said Give 'Em Drum Machines

DIO: ΟΣΟΙ ΟΝΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ / DIO: DREAMERS NEVER DIE
Κυριακή 2/10, 22.00, Δαναός 1

Το συγκινητικό ντοκιμαντέρ για τον μοναδικό Ρόνι Τζέιμς Ντίο, την πορεία και την κληρονομιά-θησαυρό ενός ιερού τέρατος της ροκ μουσικής, την οποία αναγνωρίζουν καθώς αποδίδουν φόρο τιμής φίλοι, συγγενείς και παλιοί συνοδοιπόροι. Rainbow και Black Sabbath, αλλά και ακυκλοφόρητο υλικό του άγιου προστάτη του σκληρής μουσικής και του πρωτοπόρου ενός ήχου που όλη η μουσική βιομηχανία αναγνωρίζει ως την απαρχή της ροκ μουσικής.

Προλογίζει ο Χρήστος Κισατζεκιάν, φωτορεπόρτερ-εξειδικευμένος συναυλιακός φωτοειδησεογράφος.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από την εταιρεία Danaos.

Dio: Όσοι ονειρεύονται ποτέ δεν πεθαίνουν

MEET ME IN THE BATHROOM
Πέμπτη 6/10, 22.00, Ιντεάλ

Βασισμένο στο βιβλίο της Λιζ Γκούντμαν, αυτό εδώ το ντοκιμαντέρ είναι μια βουτιά στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν των ‘00s, της τελευταίας ίσως αναλαμπής της ροκ μουσικής πριν το hip hop πάρει τα ηνία ως η τρέχουσα, επίκαιρη και σύγχρονη μουσική έκφραση του πλανήτη. Interpol, Strokes, LCD Soundsystem και Yeah Yeah Yeahs, αποκλειστικά μέσα από βίντεο της εποχής, σε μια νοσταλγική αναπόληση της κιθαριστικής μουσικής από τις καλύτερες μπάντες της εποχής, όπως την έζησαν. Ακολουθεί το ανάλογο πάρτυ στο Barrett.

Προλογίζει ο δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Παναγιώτης Μένεγος.

Meet Me in the Bathroom

IN THE COURT OF THE CRIMSON KING
Παρασκευή 7/10, 19.45, Δαναός 2

Ένα μουσικό ντοκιμαντέρ που πήρε άλλη πορεία από τα καθιερωμένα. Ο Άγγλος Τόμπι Έιμς στο δεύτερο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του, παρουσιάζει το ασυνήθιστο πορτραίτο του Ρόμπερτ Φριπ, ηγέτη των King Crimson, της επιδραστικής και πρωτοποριακής prog rock μπάντας της δεκαετίας του ’70. Ψυχεδέλεια, στοχασμός και χιούμορ σε μια ταινία αποκάλυψη για τους φανς και όχι μόνο.

Παρουσία του σκηνοθέτη

In the Court of the Crimson King

ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ: ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΡΟΜΟΥ / NOSFERATU: A SYMPHONY OF HORROR
Παρασκευή 7/10, 22.30, Τριανόν

Επίσης κρυμμένη στις Ειδικές Προβολές, θα βρεις αυτήν εδώ την μοναδική ευκαιρία για να δεις αυτή τη μαγική ταινία του σπουδαίου Γερμανού σκηνοθέτη Φρίντριχ Βίλχελμ Μουρνάου, στη μεγάλη οθόνη. Ένα εξπρεσιονιστικό αριστούργημα του βωβού κινηματογράφου και ένα θαύμα του γοτθικού ζοφερού τρόμου, με το απόλυτο υπερφυσικό στοιχείο του πρώτου ίσως βρικόλακα στον κινηματογράφο. Μία από τις σημαντικότερες δημιουργίες στην ιστορία του κινηματογράφου, συνοδεία ζωντανής μουσικής, θα γίνει μάλλον η πιο αξιοσημείωτη φεστιβαλική στιγμή για φέτος.

Επετειακή προβολή 100 χρόνων, συνοδεία πρωτότυπης, ζωντανής μουσικής από τον συνθέτη Νίκο Βελιώτη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ