Κινηματογραφος

Oι 10 ταινίες που δεν θα χάσουμε αυτό το Φθινόπωρο

Τα must see για όλα τα σινεφίλ γούστα

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 840
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Avatar: The Way of Water
© IMDb / Avatar: The Way of Water

Όλες οι ταινίες που αναμένεται να κάνουν αίσθηση στο κοινό το Φθινόπωρο του 2022

The Fabelmans
O Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο μεγαλύτερος σύγχρονος παραμυθάς του Χόλιγουντ, συνεχίζει να ονειρεύεται. Στην πιο προσωπική ίσως ταινία του επιστρέφει και πάλι στα λημέρια της νοσταλγίας για να αφηγηθεί τις τραγελαφικές περιπέτειες μιας οικογένειας που θα μπορούσε να είναι η δική του. Στην Αριζόνα των 50s οι Fabelmans, όπως ονομάζονται τα μέλη της οικογένειας, ζουν αρμονικά, αν και η ιδιορρυθμία κάποιων εξ αυτών δεν περνά απαρατήρητη. Ο Σπίλμπεργκ γράφει το δικό του «Σινεμά ο Παράδεισος» (ή το «Roma», διαλέγετε και παίρνετε τι προτιμάτε) με μια αφοπλιστικά συγκινητική και ειλικρινή ταινία που έκλεψε την παράσταση στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο και βάζει πλώρη για τα επόμενα Όσκαρ. Παίζουν οι Μισέλ Γουίλιαμς και Πολ Ντέινο, που υποδύονται τους γονείς του ήρωα, ο Σεθ Ρόγκεν, αλλά κι ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιντς σε έναν ρόλο-έκπληξη. Η ταινία αναμένεται στις ελληνικές αίθουσες στις 24 Νοεμβρίου από την Odeon.
The Fabelmans | Official Trailer [HD]
Avatar 2: The way of the water
Τι έχουμε εδώ; Πολύ απλά, ό,τι συνέβη και στα προηγούμενα κινηματογραφικά έπη του Κάμερον. Δηλαδή, μεγάλες προσδοκίες, χρονικές καθυστερήσεις και υπέρβαση του μπάτζετ. Αν και αυτή τη φορά το τελικό αποτέλεσμα που θα δούμε στις 16 Δεκεμβρίου αφήσει και πάλι άγαλμα τον θεατή, μπορούμε με σιγουριά να μιλάμε για τον απόλυτα οραματιστή Μίδα του σινεμά, ο οποίος ό,τι αγγίζει γίνεται χρυσός. Το πρώτο «Avatar» κατέρριψε όλα τα ρεκόρ του box office το 2009. Το σίκουελ άργησε τόσο καιρό επειδή, μεταξύ άλλων, η τεχνολογία δεν επέτρεπε στον Κάμερον, όπως ο ίδιος έχει πει, να φτιάξει όπως ακριβώς ήθελε τα κινηματογραφικά οράματα που είχε σχεδιάσει στο μυαλό του. Ο παραγωγός Τζον Λαντάου είπε ακόμη πως μέχρι η τεχνολογία να φτάσει στο επιτρεπτό επίπεδο, ο Κάμερον δούλευε όχι ένα αλλά τέσσερα σενάρια για τη σειρά των σίκουελ, με το πέμπτο «Avatar» να είναι προγραμματισμένο να βγει στις αίθουσες το 2028 ή το 2029. Η δεύτερη περιπέτεια ξεκινά αρκετά χρόνια μετά το τέλος του πρώτου φιλμ με τον Jake (Σαμ Γουόρθιγκτον) και τη Neytiri (Ζόι Σαλντάνα) να είναι πλέον γονείς και να κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν την οικογένειά τους.
AVATAR 2: THE WAY OF WATER Trailer (2022)
Bones and all
Ένα νεαρό ζευγάρι διασχίζει την επαρχιακή Αμερική της δεκαετίας του '80 και ανακαλύπτει μια απρόσμενη μυστική πτυχή στη σχέση του, καθώς και τη σκοτεινή πλευρά της αμερικανικής ενδοχώρας. Ο ιταλός Λούκα Γκουαντανίνο συνεργάζεται ξανά με τον Τιμοτέ Σαλαμέ μετά από το φημισμένο «Να με φωνάζεις με το όνομά σου» και αποσπά το βραβείο σκηνοθεσίας στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας, χάρη στο αιματοβαμμένο και μελαγχολικό road trip του που αποτελεί διασκευή του ομότιτλου μυθιστορήματος της Καμίλ Ντε Αντζέλις. Την παράσταση στο φιλμ, που θα βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 24 Νοεμβρίου από την Tanweer, κλέβει η απίθανη Τέιλορ Ράσελ, που δίνει μια απερίγραπτη ερμηνεία κερδίζοντας στη Μόστρα το βραβείο της καλύτερης νέας ηθοποιού.
BONES AND ALL Teaser Trailer (2022)
Black Panther 2: Wakanda for ever
Αν και είναι περίεργο να δούμε τη συνέχεια της πρώτης ταινίας με ήρωα τον βασιλιά και φύλακα του φανταστικού έθνους της Wakanda χωρίς τη μορφή του αδικοχαμένου Τσάντγουικ Μπόουζμαν, φαίνεται πως οι ιθύνοντες της Marvel τα κατάφεραν και πάλι. Ο σκηνοθέτης Ράιαν Κούγκλερ, ο οποίος συνέγραψε επίσης το σενάριο για την πρώτη ταινία, επιστρέφει πίσω από την κάμερα και υπόσχεται μια τολμηρή αλλά και «εντυπωσιακή ανατροπή» στο ερώτημα ποιος θα φορέσει τη στολή του Black Panther. Τα μυστικά της νέας ιστορίας κρατούνται καλά φυλαγμένα και μένει μόνο το τρέιλερ της ταινίας που θα βγει στις αίθουσες στις 11 Νοεμβρίου για να μας δώσει μια μυρωδιά των όσων συμβαίνουν με την Άντζελα Μπάσετ ως Ραμόντα να λέει: «Είμαι η βασίλισσα του πιο ισχυρού έθνους στον κόσμο και ολόκληρη η οικογένειά μου έχει φύγει».
Marvel Studios’ Black Panther: Wakanda Forever | Official Teaser
Η Φάλαινα
Όλοι στο φετινό Φεστιβάλ της Βενετίας υποκλίθηκαν στο υποκριτικό εκτόπισμα του Μπρένταν Φρέιζερ. Ο πάλαι ποτέ δημοφιλής ηθοποιός της κωμικής περιπέτειας («Η μούμια», «George of the jungle») υποδύεται έναν υπέρβαρο δάσκαλο και πατέρα που προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη σχέση με την κόρη του. Ο Ντάρεν Αρονόφσκι επιστρέφει 5 χρόνια μετά το αμφιλεγόμενο «Mother!» και διασκευάζει το ομώνυμο θεατρικό έργο του Σάμιουελ Ντ. Χάντερ, η θεατρική παραγωγή του οποίου το 2012 απέσπασε πολλά βραβεία. Μαζί με τον Φρέιζερ συμπρωταγωνιστούν η Σαμάνθα Μόρτον και η Σέιντι Σινκ του «Stranger Things», η οποία υποδύεται και την κόρη του ήρωα που πάσχει από διατροφική διαταραχή. Η ταινία θα βγει στις αίθουσες στις 29 Δεκεμβρίου από την Tanweer.
The Whale
© IMDb / The Whale
Halloween ends
Η μακρόχρονη κοινή πορεία του Μάικ Μάγερς και της Λόρι Στροντ (η Τζέιμι Λι Κέρτις στον ρόλο της ζωής της) φτάνει στο τέλος της. Ο προερχόμενος από τον χώρο της ανεξάρτητης σκηνής Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν ανανέωσε το 2018 υποδειγματικά τον πρωτότυπο μύθο του Κάρπεντερ κι έφερε στη συνέχεια του 2021 («Halloween kills») τα καινοτόμα στοιχεία μιας επικής μυθολογίας που πλησίαζε στην οριστική αποχώρησή της. Όπως δηλώνει και ο τίτλος του φιλμ, αυτή η ιερή για τους σινεφίλ στιγμή έφτασε, κι όλοι ευχόμαστε η αυλαία της 13ης Οκτωβρίου να πέσει με το πλέον ταιριαστό και αιματοβαμμένο στιλ.
Halloween Ends - Official Trailer
Black Adam
O Ντουέιν Τζόνσον είναι ο νέος υπερήρωας της DC στην ταινία που έρχεται στη μεγάλη οθόνη σε σκηνοθεσία του Χάουμε Κολέτ-Σερά («Περιπέτεια στη ζούγκλα») στις 20 Οκτωβρίου από την Tanweer. Προφανώς και με την επιλογή αυτή η εταιρεία του Μπάτμαν και του Σούπερμαν επιχειρεί να ελαφρύνει κάπως το βαρύ κλίμα στα φιλμ των δύο πυλώνων της και ο αρχαίος ήρωας (σχεδόν 5.000 χρόνια αφού του δόθηκαν οι πανίσχυρες δυνάμεις των αρχαίων θεών –και η άμεση αιχμαλωσία του– ο Black Adam ελευθερώνεται από τον επίγειο τάφο του και είναι έτοιμος να αποδώσει δικαιοσύνη στον σύγχρονο κόσμο, όπως αυτός νομίζει), που έχει τη μορφή του Τζόνσον, μοιάζει να είναι η ιδανικότερη περίπτωση.
Black Adam - Official Trailer 2
Amsterdam
Σχεδόν μία δεκαετία έχει περάσει από την τελευταία ταινία του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ «Οδηγός διαπλοκής» και ο απαιτητικός (κατά μερικούς συνεργάτες του ανυπόφορος) Αμερικανός σκηνοθέτης επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με μια ακόμη πειραγμένη ιλαροτραγική ανθρώπινη κωμωδία. Το «Amsterdam» αφηγείται την ιστορία δύο στρατιωτών και μιας νοσοκόμας που γίνονται κολλητοί φίλοι. Κάποια στιγμή, κατηγορούνται για φόνο και κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να ανακαλύψουν ποιος κρύβεται πίσω από την καλοστημένη πλεκτάνη. Στην ταινία που θα βγει τον Νοέμβριο στις αίθουσες  πρωταγωνιστεί ένα απίστευτο καστ όπου ξεχωρίζουν οι Κρίστιαν Μπέιλ, Μάργκο Ρόμπι, Τζον Ντέιβιντ Γουάσινγκτον, Άνια Τέιλορ-Τζόι, Κρις Ροκ, Μάικλ Σάνον, Μάικ Μάγιερς, Τέιλορ Σουίφτ, Ζόι Σαλντάνα, Ράμι Μάλεκ και Ρόμπερτ Ντε Νίρο!
Amsterdam | Official Trailer | 20th Century Studios
Moonage Daydream
Ο σκηνοθέτης Μπρετ Μόργκεν προσπαθεί να ανιχνεύσει τα σημάδια της μουσικής ιδιοφυΐας του Ντέιβιντ Μπόουι με μια καλειδοσκοπική αφήγηση που βουτά σε ένα καταπληκτικό αρχειακό υλικό από τις συναυλίες, τα studios και τα παρασκήνια, το οποίο βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας. Ο Μόργκεν μόνο τυχαίος δεν είναι στο είδος καθώς έχει υπογράψει τα εξαιρετικά πετυχημένα ντοκιμαντέρ «The Kid Stays in the Picture» με θέμα τη βιογραφία του αξεπέραστου παραγωγού Ρόμπερτ Έβανς και φυσικά το «Cobain: Montage of Heck» για τον μυθικό ηγέτη των Nirvana. Η ταινία βγαίνει στις αίθουσες στις 13 Οκτωβρίου σε διανομή Tulip.
MOONAGE DAYDREAM - Official Trailer [HD]
Dodo
Από τις πλέον αναμενόμενες ελληνικές ταινίες της σεζόν, η δημιουργία του Πάνου Κούτρα συμπεριλήφθηκε στο επίσημο τμήμα των φετινών Καννών με τις πρεμιέρες των πιο hot δημιουργών από όλο τον κόσμο κι αφορά μια κατάσταση αποσύνθεσης που προκαλείται σε μια πολυτελή εξοχική κατοικία όταν ξαφνικά εμφανίζεται ένα εξωτικό πουλί που απειλείται με… εξαφάνιση. Μαύρο χιούμορ, σουρεαλιστική γραφή κι ένα απολαυστικό σενάριο από τον στιλίστα Κούτρα, που παίζει στα δάχτυλα τη μετατροπή της τρυφερότητας σε κυνισμό και τούμπαλιν. Παίζουν οι Νίκος Γκέλια, Νατάσα Εξηνταβελόνη, Ακης Σακελλαρίου, Σμαράγδα Καρύδη και Τζεφ Μοντάνα στην ταινία που θα βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 17 Νοεμβρίου από την Tulip.  
Trailer de Dodo subtitulado en francés (HD)
28ες Νύχτες Πρεμιέρας
Το αγαπημένο φεστιβάλ της Αθήνας κλείνει φέτος τα 28 του, και οι διοργανωτές ετοιμάζουν ένα χορταστικό μενού για το οποίο δεν αποκαλύπτουν ακόμη τις λεπτομέρειες. Το βέβαιο είναι πως, στα περισσότερα από 100 φιλμ που θα γευτούμε από τις 28 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 9 Οκτωβρίου στις παραδοσιακές αίθουσές του, θα απολαύσουμε και την τελευταία ταινία της Κλερ Ντενί «Both Sides of the Blade» (βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου) με τη Ζιλιέτ Μπινός να ζει έναν μεγάλο έρωτα στο πλευρό του Βενσάν Λιντόν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ