Κινηματογραφος

Τι να δω σήμερα: «Λογική και Ευαισθησία» και το υπέροχο σενάριο της Έμμα Τόμσον

Η διαχρονική αξίας της Τζέιν Όστιν

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Από την ταινία «Sense and Sensibility»

Τι Να Δω Σήμερα: «Sense and Sensibility» του Ανγκ Λι - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει τη σειρά της ημέρας

Το 1995 ήταν μια χρονιά που το Χόλιγουντ και το BBC διασκευάζει την πολυγραφότατη και οξυδερκή Τζέιν Όστεν, με επιμονή. Κλασσικά αριστουργήματα, διαχρονικής αξίας όπως τα «Λογική και Ευαισθησία», «Περηφάνια και Προκατάληψη», «Πειθώ» και φυσικά η επιτυχία που έκανε πάταγο «Clueless», μια μοντέρνα εκδοχή της «Έμμα». Σαν σήμερα 18 Ιουλίου φεύγει από την ζωή το 1817 σε ηλικία μόλις 41 ετών, μια από τις πιο δημοφιλείς μυθιστοριογράφους της αγγλικής λογοτεχνίας. Σήμερα βλέπουμε μία από τις πιο αξιομνημόνευτες κινηματογραφικές μεταφορές του έργου της, στη μεγάλη οθόνη. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Λογική και Ευαισθησία», του Ανγκ Λι.

Sense and Sensibility (1995) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Η Έλινορ (Έμα Τόμσον) και η Μάριαν (Κέιτ Γουίνσλετ) είναι δυο αδερφές στη νοτιοδυτική Αγγλία του 18ου αιώνα, οι οποίες μετά τον αναπάντεχο θάνατο του πατέρα τους μένουν χωρίς περιουσία και άρα την πιθανότητα για έναν ευοίωνο γάμο. Σύντομα θα εμφανιστούν μνηστήρες, που θα εμπνεύσουν τον έρωτα αλλά και την απογοήτευση στις δύο πρωταγωνίστριες, οι οποίες ενσαρκώνουν την Λογική και την Ευαισθησία, αντίστοιχα.

Εκπληκτικό σενάριο και διανομή ρόλων για σεμινάριο, σε μια ρομαντική κωμωδία η οποία παραμένει στον αφρό των ταινιών βασισμένων στα κλασικό έργα της σπουδαίας Τζέιν Όστιν. Μια άκρως απολαυστική και ουδόλως βαρετή διασκευή, η οποία μεταφέρει θαυμάσια την πρόθεση της συγγραφέως να καυτηριάσει τα αυστηρά ήθη και τους κοινωνικούς περιορισμούς της εποχής της, καθώς επίσης και να αναδείξει τα βασανιστικούς υπαινιγμούς ανάμεσα στους εν δυνάμει εραστές και τα επιούσια κουτσομπολιά, ανάμεσα στις πολυμιλούσες αδερφές. Το βεβιασμένο χάπι-εντ είναι το μόνο που μπορεί να σας κλωτσήσει. Πανάξιο Όσκαρ στην Έμμα Τόμσον για Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο και άλλες έξι υποψηφιότητες.

Η ταινία «Λογική και Ευαισθησία» είναι διαθέσιμη στα Apple TV+ και Google Play Movies.

Από την ταινία «Sense and Sensibility»

Λογική και Ευαισθησία (Sense and Sensibility)
Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, 1995, Έγχρωμη
Δράμα / Ρομαντική, 136’
Σκηνοθεσία: Ανγκ Λι
Σενάριο: Τζέιν Όστεν (μυθιστόρημα), Έμμα Τόμσον
Πρωταγωνιστούν: Έμα Τόμσον, Κέιτ Γουίνσλετ, Άλαν Ρίκμαν, Τζέιμς Φλιτ, Χιού Γκραντ, Τομ Γουίλκινσον, Τζέμα Τζόουνς

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ