Κινηματογραφος

Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός Τζέιμς Κάαν

Είχε παίξει στον «Nονό» και σε πολλές άλλες γνωστές ταινίες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πέθανε ο Τζέιμς Κάαν
James Caan © CBS via Getty Images/Ideal Image

Tζέιμς Κάαν: Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο γνωστός ηθοποιός. 

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 82 ετών, άφησε ο θρυλικός ηθοποιός του Χόλιγουντ, Τζέιμς Κάαν.

Γνωστός κυρίως από τους ρόλους του στον «Νονό» και το «Misery», με την Κάθι Μπέιτς, ο Κάαν υπήρξε μία από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες του αμερικανικού σινεμά τα τελευταία 50 χρόνια. Την είδηση έκανε γνωστή, μέσα από τον επίσημο λογαριασμό του στα social media, η οικογένειά του στην οποία περιλαμβάνεται και ο επίσης ηθοποιός Σκότ Κάαν. 

Τζέιμς Κάαν: Η ζωή του

Ο Τζέιμς Κάαν μεγάλωσε στο Κουίνς και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν. Ακολούθως γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο Χόφστρα, έχοντας εκεί συμφοιτητές το σκηνοθέτη Φράνσις Φορντ Κόπολα και την ηθοποιό και τραγουδίστρια Λέινι Καζάν, αλλά δεν θέλησε να αποφοιτήσει, καθώς στράφηκε από νωρίς στην υποκριτική. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Hofstra πέρασε από συνέντευξη, κρίθηκε κατάλληλος και έγινε δεκτός στη Σχολή Θεάτρου «Neighborhood Playhouse» της Νέας Υόρκης.

Ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός έγινε γνωστός για το ρόλο του ως Σόνι Κορλεόνε στον «Νονό», ρόλο για τον οποίο έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου το 1973.

Εκτός από τον «Νονό», σημαντικές ταινίες του Κάαν από τη δεκαετία του 1970 είναι το «Cinderella Liberty» (1973) όπου υποδύθηκε έναν ναυτικό ερωτευμένο με μια πόρνη, και το «The Gambler» όπου υποδύθηκε έναν άνδρα με σοβαρό εθισμό στον τζόγο. 

Ο Κάαν ήταν μέρος του κάστ των ηθοποιών που έπαιξαν στο «Dick Tracy» (1990) του Γουόρεν Μπίτι, αλλά πιο αξιομνημόνευτη για τον ίδιο ήταν η ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε με την Κάθι Μπέιτς σε μια διασκευή του μυθιστορήματος του Stephen King «Misery» υποδυόμενος έναν συγγραφέα που φαινομενικά διασώζεται μετά από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα και επιστρέφει για να αναρρώσει σε ένα σπίτι. 

Όταν απέρριψε τη «Φωλιά του Κούκου»

Η ταινία βραβεύτηκε με 5 Όσκαρ συμπεριλαμβανομένου του Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον Τζακ Νίκολσον. Ένα βραβείο που ίσως να είχε διεκδικήσει ο Τζέιμς Κάαν, ο οποίος αργότερα δήλωσε: «Εκείνη τη στιγμή, σκέφτηκα -επειδή είμαι ιδιοφυία- πως δεν θα ήταν καλή οπτικά. Διαδραματιζόταν μέσα σε τέσσερις τοίχους. Δεν ήξερα πως ο σκηνοθέτης Μίλος Φόρμαν ήταν τόσο καλός όσο πραγματικά ήταν. Έκανα μερικές κακές επιλογές».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ