Κινηματογραφος

Ζαν Λουί Τρεντινιάν: Οι γυναίκες στην οθόνη και στη ζωή του

Από την ηθοποιό Στεφάν Οντράν μέχρι την οδηγό αγωνιστικών αυτοκινήτων Μαριάν Επφνέρ, ο ηθοποιός που έφυγε από τη ζωή στις 17 Ιουνίου έγραψε ιστορία στη ζωή και στον κινηματογράφο

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρόμι Σνάιντερ και Ζαν Λουί Τρεντινιάν
Ρόμι Σνάιντερ και Ζαν Λουί Τρεντινιάν © FilmPublicityArchive/United Archives via Getty Images

Ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν και οι γυναίκες με τις οποίες συνεργάστηκε και ερωτεύτηκε.

Τον Νοέμβριο του 1954, ο τότε άσημος Ζαν Λουί Τρεντινιάν παντρεύτηκε τη Στεφάν Οντράν που έγινε αργότερα σύζυγος του Κλοντ Σαμπρόλ και έπαιξε σε 24 από τις ταινίες του. Ο Τρεντινιάν ήταν 23 ετών και η Οντράν 22. Ο γάμος πήρε τέλος όταν εκείνος γνώρισε την Μπριζίτ Μπαρντό στα γυρίσματα της ταινίας «Και ο θεός έπλασε τη γυναίκα»: ήταν ο πρώτος του πρωταγωνιστικός ρόλος. Στο μεταξύ, ξεκίνησε και η καριέρα της Οντράν με την οποία το 1968 ο Τρεντινιάν έπαιξε στις «Ελαφίνες» του Σαμπρόλ (αργότερα είπε ότι ένιωθε αμηχανία στις ερωτικές σκηνές με την πρώην γυναίκα του υπό το βλέμμα του συζύγου της) και το 1971 στο «Δολοφόνος χωρίς αιτία».

Ναντίν Μάρκουαντ και Ζαν Λουί Τρεντινιάν
© Keystone-France/Gamma-Keystone via Getty Images

Με την Μπαρντό η ιστορία κράτησε ένα χρόνο. Η τότε εθνική σταρ της Γαλλίας εγκατέλειψε τον Ροζέ Βαντίμ για χάρη του συμπρωταγωνιστή της. Τα κουτσομπολιά ήταν μοχθηρά: το 1957 η γαλλική κοινωνία δεν ανεχόταν μοιχείες και διαζύγια. Μετά τον χωρισμό τους, το 1958 −η Μπαρντό τον απάτησε με τον τραγουδιστή Ζιλμπέρ Μπεκό− o Τρεντινιάν συνάντησε τη μοντέζ Ναντίν Μαρκάν, με την οποία παντρεύτηκε το 1961 και απέκτησε μαζί της τρία παιδιά: τη Μαρί (1962-2003) την οποία σκότωσε ο Γάλλος ρόκερ Μπερτράν Καντά στο Βίλνιους, την Πολίν −που πέθανε σε ηλικία εννέα μηνών το 1969− και τον Βενσάν (1973).

Το 1959, ο Ροζέ Βαντίμ του πρόσφερε ένα ρόλο στις «Επικίνδυνες σχέσεις» δίπλα στη Ζαν Μορό με την οποία είχε καταπληκτική κινηματογραφική χημεία. Την ξανασυνάντησε το 1964 στο «Mάτα Χάρι, πράκτορας H21» του Ζαν-Λουί Ρίτσαρντ. Στη συνέχεια, τέλεια χημεία είχε με την Ανούκ Αιμέ στο «Ένας άνδρας και μια γυναίκα» του Κλοντ Λελούς, που βραβεύτηκε στις Κάννες το 1966. Το «Ένας άνδρας και μια γυναίκα» δεν έχει αντέξει στον χρόνο αλλά το ζευγάρι έχει γίνει μύθος.

Ζαν Λουί Τρεντινιάν και Ντομινίκ Σαντά
Ζαν Λουί Τρεντινιάν και Ντομινίκ Σαντά © FilmPublicityArchive/United Archives via Getty Images

Η μυθοποίηση των ζευγαριών στα οποία συμμετείχε ήταν ένα από τα μεγάλα ατού του Τρεντινιάν: υπάρχουν λιγότερο γνωστές του ταινίες,  π.χ. το «Βίαιο καλοκαίρι» και ο «Πύργος στη Σουηδία» όπου η παρουσία του φαίνεται απολύτως συμβατή με πολύ διαφορετικές γυναίκες ηθοποιούς όπως η Ελεονόρα Ρόσι Ντράγκο, η Μόνικα Βίτι, η Ντομινίκ Σαντά, η Αν Μάργκρετ και η Τζέιν Μπίρκιν. Tο 1969 στο «Η νύχτα μου στης Μωντ» του Ερίκ Ρομέρ συντονίστηκε με την εκπληκτική Φρανσουάζ Φαμπιάν και η ταινία έγινε κλασική. Τέσσερα χρόνια αργότερα ξανασυνεργάστηκε με τη Ρόμι Σνάιντερ, την οποία είχε γνωρίσει το 1961 στα γυρίσματα της ταινίας «Le Combat dans l’île», στο «Τρένο» του Πιερ Γκρανιέ-Ντεφέρ. Και καθώς η Σνάιντερ είχε την τάση να ερωτεύεται τους συμπρωταγωνιστές της, ο γάμος του με τη Ναντίν  πέρασε σκληρή δοκιμασία από την οποία δεν συνήλθε: χώρισαν όταν η εκείνη ερωτεύτηκε τον τότε νέο σκηνοθέτη Αλέν Κορνό. Mε τη Ρόμι Σνάιντερ ξαναβρέθηκαν το 1974 στο «Λυσσασμένο πρόβατο» και το 1980 στην «Τραπεζίτισσα».

Στη δεκαετία του 1970 η Κατρίν Ντενέβ έπαιξε μαζί του στην «Επίθεση» του Ζεράρ Πιρές και στο «Χρήμα των άλλων» του Κριστιάν ντε Σαλόνζ. Αν και δεν ήταν συναρπαστικό κινηματογραφικό ζευγάρι, ξαναβρέθηκαν στο «Σας αγαπώ» του Κλοντ Μπερί (1980), και στο «Le bon plaisir» του Φρανσίς Ζιρόντ (1984). Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με τη Φανί Αρντάν −στην τελευταία ταινία του Φρανσουά Τριφό «Οπωσδήποτε την Κυριακή!»− και ύστερα στην ταινία της Ναντίν Τρεντινιάν, «Του χρόνου το καλοκαίρι» (1985) όπου περιβαλλόταν από τρεις υπέροχες γυναίκες ηθοποιούς: την Κλάουντια Καρντινάλε, τη Φανί Αρντάν και την κόρη του Μαρί. Με την Εμανουέλ Ριβά, ένα ακόμα εμβληματικό πρόσωπο του γαλλικού κινηματογράφου, συναντήθηκε το 2012 στο βραβευμένο «Αγάπη» του Μίχαελ Χάνεκε.

Ζαν Λουί Τρεντινιάν και Εμανουέλ Ριβά
© EPA/CLAUDIO ONORATI

Το 2000 παντρεύτηκε τη Μαριάν Επφνέρ με την οποία μοιραζόταν το πάθος για τα ράλι: ο Τρεντινιάν είχε συμμετάσχει έξι φορές στους αγώνες αυτοκινήτων του Μονακό. Με τη Επφνέρ έμειναν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ