Κινηματογραφος

«Ποτέ την Κυριακή» και το Όσκαρ του Μάνου Χατζιδάκι

Όσο κι αν ψάξω, δεν βρίσκω άλλο λιμάνι

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Μελίνα Μερκούρη στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή»
© Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc. All Rights Reserved.

Τι Να Δω Σήμερα: «Ποτέ την Κυριακή (Never on Sunday)» του Ζιλ Ντασέν - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Ιδιοφυής, ανήσυχος και ανατρεπτικός, το καλλιτεχνικό του εκτόπισμα πέρασε τα στενά όρια της μικρής μας χώρας πάμπολλες φορές. Από την αρχαία τραγωδία ως το Χόλιγουντ κι από το Μπρόντγουεϊ μέχρι τη θρυλική εποχή του Τρίτου, ο σημαντικότερος συνθέτης της χώρας μας, του οποίου το έργο μετουσιώνει την ιδέα της Ελλάδας σε μελωδία, επηρέασε τις μουσικές εξελίξεις εντός συνόρων και συνεχίζει να εμπνέει μουσικούς, όσο κανένας άλλος. Σαν σήμερα 15 Ιουνίου, φεύγει από τη ζωή το 1994 και περνά στην αιωνιότητα, ο βραβευμένος με Όσκαρ, κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, Μάνος Χατζιδάκις. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Ποτέ την Κυριακή» του Ζιλ Ντασέν.

"NEVER ON SUNDAY" TRAILER

Η ατίθαση Ίλια (Μελίνα Μερκούρη) είναι μια εκδιδόμενη γυναίκα στον Πειραιά, η οποία είναι ανεξάρτητη, ελεύθερη και ζει τη ζωή της θέτοντας τους δικούς της όρους. Ο Όμηρος (Ζιλ Ντασέν) είναι ένας Αμερικανός ρομαντικός διανοούμενος, άρτι αφιχθείς στο λιμάνι, ο οποίος αναζητά το κλασσικό ελληνικό θαύμα. Ο Όμηρος εντυπωσιασμένος μαζί της, θα τραβήξει την Ίλια προς μια νέα και λιγότερο «αμαρτωλή» ζωή, όμως όταν η ίδια ανακαλύπτει πως την επιχείρηση εκλεπτυσμού της, χρηματοδοτεί ο τοπικός μαστροπός, τότε θα οργανώσει επανάσταση.

Ταινία σταθμός στον ελληνικό κινηματογράφο και μια από τις πιο διάσημες ελληνικές ταινίες σε όλο τον κόσμο. Μπορεί η πλοκή να φαίνεται απλοϊκή, όμως ο συμβολισμός της Μελίνας Μερκούρη με την Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Μια γυναίκα και μια χώρα, με άπειρους κατακτητές και πολλούς μνηστήρες, οι οποίοι ερωτοχτυπημένοι από τα κάλλη της προσπαθούν να την εκπολιτίσουν, να την κατακτήσουν και να κρατήσουν τα δώρα της για τον εαυτό τους. Όσκαρ Τραγουδιού για «Τα Παιδιά του Πειραιά» του Μάνου Χατζιδάκι και άλλες τέσσερεις υποψηφιότητες, καθώς και υποψηφιότητα για τον Χρυσό Φοίνικα και Βραβείο ερμηνείας στις Κάννες για την αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη.

«Ποτέ την Κυριακή (Never on Sunday)» του Ζιλ Ντασέν - Η αφίσα της ταινίας

Ποτέ την Κυριακή (Never on Sunday)
Ελλάδα, 1960, Ασπρόμαυρη
Δράμα / Κωμωδία / Ρομαντική, 91’
Σκηνοθεσία: Ζιλ Ντασέν
Σενάριο: Ζιλ Ντασέν
Πρωταγωνιστούν: Ζιλ Ντασέν, Μελίνα Μερκούρη, Γιώργος Φούντας, Δέσπω Διαμαντίδου, Τίτος Βανδής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ