Κινηματογραφος

«Μπέατριξ», ένα καλοκαίρι σε εκκρεμότητα

Μια εξερεύνηση της έμφυλης ταυτότητας μέσω του γυναικείου βλέμματος

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Μπέατριξ (Beatrix)» των Μιλένα Τσερνόφσκι και Λίλιθ Κράξνερ

Τι Να Δω Σήμερα: «Μπέατριξ (Beatrix)» των Μιλένα Τσερνόφσκι και Λίλιθ Κράξνερ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Ο μήνας της Υπερηφάνειας, aka Ιούνιος, έχει ήδη ξεκινήσει να γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο και η Αθήνα φέτος διεκδικεί άνευ όρων την ισότητα, τη συμπερίληψη και την ορατότητα σε όλ@, για όλ@, χωρίς προϋποθέσεις. Δηλαδή τα αυτονόητα, τα οποία συνεχίζουν να είναι αντικείμενο δημόσιου διαλόγου και διεκδίκησης. Από σήμερα 10 έως και τις 18 Ιουνίου θα τρέχουν οι εκδηλώσεις του Athens Pride και με κινηματογραφικές προβολές, στις οποίες θα αναφερθούμε στις επόμενες επιλογές μας. Ως τότε και με σαφή queer πυξίδα, βλέπουμε μια ταινία από το 12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, το οποίο συνεχίζεται στις αίθουσες της Ταινιοθήκης, τον θερινό κινηματογράφο Λαΐς και την online πλατφόρμα, ακάθεκτο έως και τις 15 Ιουνίου: «Μπέατριξ (Beatrix)» των Μιλένα Τσερνόφσκι και Λίλιθ Κράξνερ.

BEATRIX Trailer

Η Μπέατριξ (Εύα Σόμερ) είναι μια νεαρή κοπέλα, η οποία περνά τις καλοκαιρινές μέρες της μόνη σε ένα σπίτι το οποίο φροντίζει, μα δεν φαίνεται να της ανήκει. Ποτίζει τα φυτά, μιλά στο τηλέφωνο, ταΐζει τη γάτα, βλέπει τηλεόραση με τα εσώρουχα, υποδέχεται φίλους, μα δεν είναι ξεκάθαρο τι κάνει ακριβώς εκεί.

Η αινιγματική μορφή της Μπέατριξ φαίνεται να βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο, σαν να είναι σε μια μεταβατικό στάδιο μεταξύ δύο φάσεων της ζωής της, στις οποίες εμείς δεν είμαστε παρόντες. Σαν να κάνει ένα διάλλειμα, σαν να βρίσκεται σε εκκρεμότητα, σε αναμονή για κάτι νέο, ή/και στον απόηχο ενός κάτι που μόλις τελείωσε. Μια ταινία η οποία, χωρίς να φλυαρεί, αντικατοπτρίζει τη ζωή όπως την ξέρουμε την τελευταία διετία και κάτι. Το χαρακτηριστικό στοιχείο του αφηρημένου βρίσκει χώρο στο διαμπερές πεδίο της επιτελεστικότητας, επάνω στο οποίο διατηρείται με έναν διακριτικό μα σαφή τρόπο το γυναικείο βλέμμα και η διερεύνηση της έμφυλης ταυτότητας.

Η πρώτη ταινία των Μιλένα Τσερνόφσκι και Λίλιθ Κράξνερ, γυρισμένη σε φιλμ 16mm, τιμήθηκε με το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βιέννης. Η Λίλιθ Κράξνερ θα βρεθεί στην Αθήνα για να παρουσιάσει την ταινία της.

Η ταινία «Μπέατριξ» προβάλλεται την Κυριακή 12 Ιουνίου στις 20.15, στην Αίθουσα Α, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Είναι διαθέσιμη στην online πλατφόρμα της Ταινιοθήκης.

Το 12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας πραγματοποιείται από τις 26 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου. (online.tainiothiki.grtainiothiki.gr/el/12aagff)

«Μπέατριξ (Beatrix)» των Μιλένα Τσερνόφσκι και Λίλιθ Κράξνερ - Η αφίσα της ταινίας

Μπέατριξ (Beatrix)
Αυστρία, 2021, Έγχρωμη
Δράμα, 95’
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Λίλιθ Κράξνερ, Μιλένα Τσερνόφσκι
Πρωταγωνιστούν: Εύα Σόμερ, Καταρίνα Φαρνλέιτνερ, Μαρτ ντε Κρου-Σανέλ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ