Κινηματογραφος

Ο «Μαύρος Κύκνος» πάντα θα γοητεύει τον λευκό

Η Νάταλι Πόρτμαν χάνεται μέσα στον ρόλο της χωρίς γυρισμό

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Μαύρος Κύκνος (Black Swan)» του Ντάρεν Αρονόφσκι

Τι Να Δω Σήμερα: «Μαύρος Κύκνος (Black Swan)» του Ντάρεν Αρονόφσκι - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Την πρωτογνωρίσαμε ως παιδί-εκπαιδευόμενη δολοφόνο, στο τολμηρό και τρυφερό μαζί «Λεόν», την αγαπήσαμε ως επαναστατημένη ακτιβίστρια στο «V for Vendetta» και τη θαυμάσαμε ως αινιγματική στρίπερ στο «Εξ Επαφής». Σαν σήμερα 9 Ιουνίου, γεννιέται το 1981 στην Ιερουσαλήμ, μια ηθοποιός με απλωμένο  εύρος υποκριτικών ικανοτήτων, πλήθος διαθέσιμων εκφραστικών μέσων και μία από τις προσωπικές αγαπημένες αυτής της στήλης, η Νάταλι Πόρτμαν. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Μαύρος Κύκνος» του Ντάρεν Αρονόφσκι.

BLACK SWAN | Official Trailer | FOX Searchlight

Η Νίνα (Νάταλι Πόρτμαν) είναι μια μπαλαρίνα στο Lincoln Center της Νέας Υόρκης, το οποίο διευθύνει ο αυταρχικός Τόμας (Βενσάν Κασέλ). Ο Τόμας αποφασίζει να ανεβάσει τη Λίμνη των Κύκνων του Τσαϊκόφσκι δίνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη Νίνα, η οποία είναι η καλύτερη χορεύτρια. Μεταξύ τους δημιουργείται μια περίεργη χημεία, από ερωτική έλξη και απορριπτική κριτική, καθώς ο Τόμας βρίσκει πως η Νίνα χορεύει τέλεια τεχνικά, μα χωρίς συναίσθημα. Η άφιξη της Λίλι (Μίλα Κούνις), μιας νέας προσθήκης στην ομάδα, θα ταρακουνήσει τον ήδη ασταθή κόσμο της Νίνα.

Έντονο, σκοτεινό, λαμπερό, επικίνδυνο και παράλογο, όλα τα έχει αυτό το παθιασμένο θρίλερ, το οποίο δημιουργεί τόσα συναισθήματα, όσα και η πιο ένδοξη, ίσως παράσταση κλασικού μπαλέτου στον κόσμο, η οποία απεικονίζει στον μύθο της, την παμπάλαια και σφοδρή μάχη του καλού με το κακό. Η πρωταγωνίστριά μας, χάνεται μέσα στον ρόλο της χωρίς γυρισμό, την κυριεύει η διαρκής σύγκρουση της πραγματικότητας με την εξιδανικευμένη και άπιαστη εκδοχή του εαυτού της. Το σώμα και το πνεύμα της καταναλώνονται από την υπέρμετρη τελειομανία, την πιεστική αυστηρότητα και τις υπερβολικές απαιτήσεις. Μία από τις πιο αισθησιακές σκηνές λεσβιακού έρωτα ως πράξη, στον κινηματογράφο και πανάξιο Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου στη Νάταλι Πόρτμαν.

«Μαύρος Κύκνος» του Ντάρεν Αρονόφσκι

Η ταινία «Μαύρος Κύκνος» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από την Odeon. Είναι διαθέσιμη στα Apple TV+, Google Play Movies, YouTube και Movies Club της Cosmote TV.

Μαύρος Κύκνος (Black Swan)
Η.Π.Α., 2010, Έγχρωμη
Δράμα / Θρίλερ, 108’
Σκηνοθεσία: Ντάρεν Αρονόφσκι
Σενάριο: Μαρκ Χέιμαν, Αντρές Χάινς, Τζον ΜακΛάφλιν
Πρωταγωνιστούν: Νάταλι Πόρτμαν, Βενσάν Κασέλ, Μίλα Κούνις, Μπάρμπαρα Χέρσεϊ, Γουινόνα Ράιντερ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ