Κινηματογραφος

Το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λοκάρνο τιμά τον Κώστα Γαβρά για την προσφορά του

Το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει επίσης δύο πρώιμα έργα του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φεστιβάλ του Λοκάρνο: Τιμητικό βραβείο στον Κώστα Γαβρά για την προσφορά του στον κινηματογράφο
Ο Κώστας Γαβράς © ΕPA Pool

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο θα τιμήσει φέτος τον Κώστα Γαβρά για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο.

Ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς θα παραλάβει το φετινό βραβείο για την συνολική προσφορά του στο παγκόσμιο σινεμά από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο.

Το Λοκάρνο θα προβάλει επίσης δύο από τα πρώιμα έργα του Κώστα Γαβρά, που πλέον είναι σπάνια: Shock Troops (Μακί, τα λιοντάρια της κολάσεως) από το 1967 και The Sleeping Car Murders (Βαγόνι δολοφόνων) από το 1965.

Η Giona Nazzaro, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, αποκάλεσε τον Κώστα Γαβρά «τον κινηματογραφιστή που έχει ερευνήσει εκτενέστερα την ιστορία του 20ου αιώνα, χωρίς ποτέ να τυφλωθεί από ιδεολογίες».

«Αν και θεωρείται «πολιτικός κινηματογραφιστής», ο Κώστας Γαβράς είναι πρώτα και κύρια ένας αξιόλογος συγγραφέας, προικισμένος με μια εξαιρετική αίσθηση φόρμας και στυλ» συμπλήρωσε.

Ο Κώστας Γαβράς είναι ίσως περισσότερο γνωστός για τα πολιτικά του θρίλερ Z (1969), μια ματιά στο πραξικόπημα του 1967, το οποίο κέρδισε δύο Όσκαρ και ήταν υποψήφιο για 3 ακόμα, – μεταξύ των οποίων και ο ίδιος για καλύτερος σκηνοθέτης. Ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία του «Ζ», ο Γαβράς στράφηκε και σ’ άλλα κοινω­νικά και πολιτικά θέματα που τον ενδιέφεραν. Στην «Ομολογία» («L ’Aveu», 1970), στόχος του ήταν οι δίκες των αντιφρονούντων στα κομμουνιστικά κράτη της Ανατολικής Ευρώπης (το σενάριο, μια διασκευή του πολύκροτου βιβλίου του τσέχου διαφωνούντα Άρτουρ Λόντον, είναι γραμμένο, όπως κι εκείνο του «Ζ», από τον Χόρχε Σεμπρούν), ενώ στην «Κατάσταση πολιορκίας» («Etat de siege», 1973), στόχος του ήταν τα δικτατορικά καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής, μέσα από τον αγώνα των Τουπαμάρος να ανατρέψουν το στρατιωτικό καθεστώς της Ουρουγουάης. Μεγάλη του επιτυχία θεωρείται επίσης το Missing (Ο Αγνοούμενος,1982), μια δραματοποίηση της συμμετοχής της CIA στο πραξικόπημα στη Χιλή το 1973, με τους Jack Lemmon και Sissy Spacek. 
 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  


 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ