Κινηματογραφος

Κριτική ταινίας: Βαγόνι αριθμός 6 (Compartment No6)

Η συνάντηση δύο ξένων

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 831
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Βαγόνι αριθμός 6 (Compartment No6)» του Γιούχο Κουοσμάνεν

Κριτική για την ταινία «Βαγόνι αριθμός 6 (Compartment No6)» του Γιούχο Κουοσμάνεν με τους Σέιντι Χάαρλα, Γιούρι Μπορίσοφ, Βάλερι Νικολάεφ

Μια Φινλανδή φοιτήτρια Αρχαιολογίας ταξιδεύει με το τρένο από τη Μόσχα για το αρκτικό λιμάνι του Μουρμάνσκ αναζητώντας τα περίφημα πετρογλυφικά που έχουν ανακαλυφθεί εκεί. Όμως, για κακή της τύχη, αναγκάζεται να συνταξιδεύσει στο μικρό κουπέ με έναν αγενή και μεθύστακα Ρώσο μεταλλωρύχο.

Τα Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών του 2021 δόθηκε στη δεύτερη ταινία του Γιούχο Κουοσμάνεν («Η πιο ευτυχισμένη μέρα στη ζωή του Όλι Μάκι»). Ο ικανότατος Κουοσμάνεν αφηγείται με την τεχνοτροπία ενός roadmovie το χρονικό μιας αντισυμβατικής και απρόσμενα ρομαντικής φιλίας. Ο ορισμός της τρυφερής, γλυκόπικρης και ανθρώπινης δραμεντί είναι το γενναιόδωρο «Βαγόνι» που φέρνει στον ίδιο κλειστό χώρο δύο αντίθετους χαρακτήρες που βλέπουν τη ζωή με διαφορετικό μάτι. Όμως στο τέλος του ταξιδιού όχι μόνο θα έχουν αλλάξει και οι δύο, αλλά θα έχουν αποκτήσει μια σπάνια εμπειρία ζωής που θα τους συντροφεύει για πάντα.   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ