Κινηματογραφος

«Thank you for Smoking»: Απολαύστε υπεύθυνα

Μια σάτιρα που καυτηριάζει το lobbying γύρω από τη βιομηχανία του καπνίσματος

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Thank You For Smoking

Τι Να Δω Σήμερα: «Thank you for Smoking» του Τζέισον Ράιτμαν - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος σήμερα και με μια γρήγορη ματιά, είναι άπειρες οι μελέτες και οι εκθέσεις που συμπέρασμα έχουν πως η κατανάλωση καπνικών προϊόντων είναι σημαντικός παράγοντας θνησιμότητας. Άπειρες επίσης είναι και οι εμφανίσεις του καπνίσματος στον κινηματογράφο ως σύμβολο χειραφέτησης, ενηλικίωσης, στυλ, ακόμη και περιθωριοποίησης. Έχουμε ήδη μιλήσει για αυτό το θέμα με το «25 Ways to Quit Smoking» του αγαπημένου μας Μπιλ Πλίμπτον, όπως μερικοί αναγνώστες μπορεί να θυμούνται. Σήμερα από μια άλλη προσέγγιση, βλέπουμε το «Thank you for Smoking» του Τζέισον Ράιτμαν.

Thank You For Smoking - Trailer (FULL HD 1080P)

Ο Νικ (Άαρον Έκχαρτ) είναι εκπρόσωπος τύπου και λομπίστας που δραστηριοποιείται στην βιομηχανία του καπνίσματος. Κάθε εβδομάδα συναντιέται με τους φίλους του, τη MOD Squad (Merchants of Death), που αποτελείται από την Πόλυ (Μαρία Μπέλο) και τον Μπόμπι (Ντέιβιντ Κέκνερ), λομπίστες της βιομηχανίας του αλκοόλ και των όπλων, αντίστοιχα. Ταυτόχρονα προσπαθεί να λειτουργεί ως παράδειγμα για τον 12χρονο γιο του. Όταν μια δημοσιογράφος (Κέιτι Χολμς) με την οποία έχει μια σύντομη σεξουαλική επαφή, αποκαλύπτει πληροφορίες για την ανήθικες τακτικές στη δουλειά του, η ζωή του ανατρέπεται.

Έξυπνη και πραγματικά αστεία σάτιρα γύρω από το lobbying μιας από τις πιο επικίνδυνες και επικερδείς βιομηχανίες στον κόσμο, που δεν είναι άλλη από το κάπνισμα. Τα όπλα και το αλκοόλ κάνουν επίσης την εμφάνισή τους. Η ταινία δεν καυτηριάζει τόσο την πράξη του καπνίσματος (φυσικά δεν μένει ουδέτερη), όσο την ατελείωτη χρησιμοποίηση πόρων για διαφήμιση, χειρισμό στο περιθώριο θεσμικών συζητήσεων, άσκηση παρασκηνιακής πολιτικής πίεσης, δωροδοκιών, χρηματισμών και επιχορηγήσεων, όλων προς την ίδια κατεύθυνση. Να πεισθούν οι μάζες πως το κάπνισμα δεν είναι μια επιβλαβής συνήθεια και πως ακόμη κι αν ήταν, είναι δικαίωμα του καθενός να έχει την επιλογή σε αυτήν, κατά βούληση.

thank-you-for-smoking-poster.jpg

Thank you for Smoking

  • Η.Π.Α., 2005, Έγχρωμη
  • Δράμα / Κωμωδία, 92’
  • Σκηνοθεσία: Τζέισον Ράιτμαν
  • Σενάριο: Τζέισον Ράιτμαν, Κρίστοφερ Μπάκλεϊ (μυθιστόρημα)
  • Πρωταγωνιστούν: Άαρον Έκχαρτ, Μαρία Μπέλο, Κάμερον Μπράιτ, Ντέιβιντ Κέκνερ, Κέιτι Χολμς

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ