- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Κριτική για την ταινία «Το θαύμα (Miracle/ Miracol)» του Μπόγκνταν Τζόρτζε Απέτρι με τους Ιοάνα Μπουγκαρίν, Εμανουέλ Παρβού και Βάλι Ποπέσκου.
Δόκιμη καλόγρια φεύγει κρυφά από το μοναστήρι για να επισκεφτεί γιατρό προκειμένου να την εξετάσει για τους ανεξήγητους πονοκεφάλους της, όπως εξηγεί στον ταξιτζή αλλά και τον γιατρό συνεπιβάτη, με τον οποίο μοιράζεται το ταξί που την οδηγεί στο νοσοκομείο.
Τελικά όπως ανακαλύπτουμε στη συνέχεια οι «πονοκέφαλοι» είναι απλώς η δικαιολογία για να πάει στο νοσοκομείο προκειμένου να κάνει έκτρωση. Όπως στις «Παρυφές», την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του το 2010, μια νεαρή κοπέλα είχε λίγες ώρες στη διάθεσή της για να αλλάξει τη ζωή της διορθώνοντας τα λάθη του παρελθόντος, έτσι κι εδώ ο ταλαντούχος Ρουμάνος σκηνοθέτης Μπόγκνταν Τζόρτζε Απέτρι δίνει τον βασικό ρόλο σε μια γυναίκα που βρίσκεται διαρκώς σε αμυντική θέση. Το φιλμ ακολουθεί τη γραμμική αφήγηση ενός θρίλερ, πρωτότυπου και τολμηρού, που μέσα από την τραγική ιστορία της νεαρής καλόγριας καυτηριάζει υποδειγματικά τις δυνάμεις εξουσίας (εκκλησία, πολιτικοί, αστυνομία) μιας χώρας παραδομένης στην πατριαρχία, την οπισθοδρόμηση και τη θρησκοληψία. Ο σκηνοθέτης δεν αρκείται πάντως στον εύκολο εντυπωσιασμό. Οι ωμές, ακατέργαστες εικόνες του ισορροπούν σε μια λεπτή γραμμή που αποτυπώνει το αφόρητο κλίμα μιας σκληρής πραγματικότητας. Η έντασή τους κορυφώνεται καθώς φτάνουν σε ένα κλίμα νοσηρότητας και βίας που καιροφυλακτεί πίσω από τις συνθήκες φαινομενικά ανώδυνης γραφικότητας κάποιων καθημερινών ανθρώπων, σαν τον οδηγό ταξί ο οποίος ακούει τα «μοντέρνα» τραγούδια των Χούλιο Ιγκλέσιας και Αλμπάνο- Ρομίνα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αντιδράσεις και αίτημα να απαγορευτεί
Μια συζήτηση για το «Αλλού ο δρόμος», την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, την τέχνη ως ανάγκη, τη φωτογραφία, την ανθεκτικότητα και εκείνο το «αλλού» που εξακολουθούμε να αναζητούμε.
H προειδοποίηση για μια μεγάλη εξέγερση
Νέα συνεργασία-έκπληξη με την A24 μετά από μια χρονιά γεμάτη εισπρακτικά ρεκόρ
Από τον Μάικλ Κορλεόνε στον Τόνι Μοντάνα
Με μουσική υπόκρουση Led Zeppelin και πρωταγωνιστές τον Ντάνιελ Κρεγκ και τη Μέριλ Στριπ
Η ανάρτηση της εταιρείας παραγωγής
Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός αποκάλυψε ότι αποσύρθηκε στην έρημο με ένα βιβλίο γεμάτο αρνητικές κριτικές για τον ίδιο και τις ταινίες του
Πέντε μεγάλου και δύο μικρού μήκους ελληνικές παραγωγές διεκδικούν υποψηφιότητα
Όχι το θαλάσσιο φιλμ τρόμου που περιμένει κανείς να δει
Άψογες ερμηνείες, σε ένα φιλμ που κερδίζει εύκολα τις εντυπώσεις χάρη στην ψυχραιμία και τον μινιμαλισμό με τα οποία χτίζει τη δραματουργία του.
Η νευρώδης σκηνοθεσία, η μείξη μαύρης κωμωδίας-ψυχολογικού θρίλερ και η παρουσία πρωτοκλασάτων ερμηνευτών χαρακτηρίζουν την πρώτη αγγλόφωνη δημιουργία του Ρομέν Γαβρά
Απέσπασε διπλό βραβείο ερμηνείας στις Κάννες για τις πρωταγωνίστριες Βιρζινί Εφιρά και Τάο Οκαμότο.
Ο Άαρον Σόρκιν επιστρέφει στο Facebook δεκαέξι χρόνια μετά με μια αξιοπρεπή μεν ταινία, που δεν καταφέρνει όμως να ξεφύγει από τη μεγαλειώδη σκιά του προκατόχου της
H ταινία του Aaron Sorkin για τις κοινωνικές συνέπειες των ψηφιακών δικτύων
Ξεκίνησαν τα γυρίσματα για το νέο κινηματογραφικό reboot σε σκηνοθεσία του Τζόζεφ Κοσίνσκι
Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια μυστικής προβολής της ταινίας «Ethan Frome»
Ο Ισπανός ηθοποιός μιλά για τη διάσημη σκηνή ανάκρισης στο Skyfall
Ένα ακριβό και ασυνήθιστο στοίχημα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.