Κινηματογραφος

Crimes of the Future: Δυστοπία στην Αθήνα του σήμερα

Το χειρουργείο είναι το νέο σεξ

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Crimes of the Future» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ
© Serendipity Point Films 2021.

Ανταπόκριση από το 75ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών: Η προβολή της ταινίας «Crimes of the Future» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.

Άλλη μια μέρα με ελληνικό ενδιαφέρον πέρασε στις Κάννες, αφού χθες έκανε την πολυαναμενόμενη πρεμιέρας της η εξ ολοκλήρου γυρισμένη στην Ελλάδα, ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ «Crimes of the Future», αλλά και η ταινία «Burning Days» του Εμίν Αλπέρ, επίσης ελληνική συμπαραγωγή. Στα κόκκινα χαλιά συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η παρέλαση των σταρ, με τη Κρίστεν Στιούαρτ (τακτική πια στις Κάννες) να κλέβει της εντυπώσεις, αυτή τη φορά με τους κοιλιακούς της, και τη Ναόμι Κάμπελ να πραγματοποιεί μια εμφάνιση που συζητήθηκε πολύ στην πρεμιέρα του «Decision to Leave» του Παρκ Τσαν-Γουκ. Ας συγκεντρωθούμε όμως για την ώρα στον Κρόνενμπεργκ.

Crimes of the Future new clip official from Cannes Film Festival 2022 - 2/3

Ο Σολ (Βίγκο Μόρτενσεν) είναι ένας περφόρμερ μια επιτελεστικής παράστασης, κατά την διάρκεια της οποίας, η βοηθός και σύντροφός του Καπρίς (Λεά Σεϊντού), πραγματοποιεί κάθε φορά επάνω του μια μίνι χειρουργική επέμβαση, όπου αφαιρεί ένα νέο και λειτουργικό όργανο που έχει αναπτύξει ο οργανισμός του Σολ.  Η Τίμλιν (Κρίστεν Στιούαρτ) είναι μια συνεσταλμένη ερευνήτρια, η οποία δουλεύει στο γραφείο του εθνικού μητρώου οργάνων και τρέφει απεριόριστο θαυμασμό προς τον Σολ. Ταυτόχρονα, μια ομάδα ανεξήγητων προθέσεων, προσπαθεί να προωθήσει το μήνυμα του επόμενου σταδίου της ανθρώπινης εξέλιξης.

Μπορεί να σε μπέρδεψα λίγο, ωστόσο, το δίχως άλλο, μιλάμε για μια πρωτότυπη ιδέα, η οποία αναπτύσσεται με φόντο ένα δυστοπικό τοπίο, που η Αθήνα του σήμερα εξυπηρετεί μοναδικά. «Το χειρουργείο είναι το νέο σεξ» μας λέει ο Κρόνενμπεργκ κι αυτή είναι μια ατάκα από την ταινία, η οποία θα μείνει στο μυαλό -πιστέψτε με- χαραγμένη με νυστέρι. Μια ταινία που θα δυσκολευτεί να βρει το κοινό της στο mainstream περιβάλλον, στο οποίο φαινομενικά δείχνει να ανήκει και που καθόλου δεν αποκλείεται να βρεθεί να γιορτάζεται από σκληροπυρηνικούς φανς, σε μεταμεσονύκτιες προβολές είκοσι χρόνια από τώρα και να βρίσκει τον χώρο της, στη σφαίρα του καλτ.

Η ταινία «Crimes of the Future» προβάλλεται σήμερα στη Salle Bazin.
Το 75ο Φεστιβάλ των Καννών πραγματοποιείται από τις 17 έως τις 28 Μαΐου 2022.

Crimes of the Future
Καναδάς, Γαλλία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, 2022, Έγχρωμη
Δράμα / Τρόμου / Επιστημονικής Φαντασίας, 107’
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ
Σενάριο: Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ
Πρωταγωνιστούν: Βίγκο Μόρτενσεν, Λεά Σεϊντού, Κρίστεν Στιούαρτ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ