Κινηματογραφος

Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και Φίνος Φιλμ τίμησαν τον Γιάννη Βογιατζή

Τα συγκινητικά λόγια του ηθοποιού μετά την απονομή

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βραβείο από τη Φίνος Φιλμ και την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου στον Γιάννη Βογιατζή
Βραβείο από τη Φίνος Φιλμ και την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου στον Γιάννη Βογιατζή

Ο ηθοποιός Γιάννης Βογιατζής τιμήθηκε από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και τη Φίνος Φιλμ σε εκδήλωση στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Τον σπουδαίο Γιάννη Βογιατζή με ένα ειδικό βραβείο για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο, τίμησαν η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και η Φίνος Φιλμ σε μια συγκινητική τελετή τελετή το Σάββατο 2 Απριλίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Χώρα, σε Βλέπω», της πρωτοβουλίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τη διάσωση, ψηφιοποίηση, προβολή και μελέτη ταινιών από την πλούσια κληρονομιά του ελληνικού κινηματογράφου του 20ού αιώνα, της οποίας η Φίνος Φιλμ αποτελεί από τους βασικούς υποστηρικτές. 

Κατά τη διάρκεια της τελετής πρώτος τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΕΑΚ, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, για μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Ακαδημίας, της «οικογένειας του ελληνικού σινεμά», όπως τόνισε, που ξεκίνησε δειλά το έργο της πριν από 13 χρόνια για να φτάσει σήμερα να αριθμεί 590 μέλη, σταθερά εξωστρεφής, ταγμένη στη σύνδεση του παλιού με το νέο, μέσα από δράσεις όπως η «Χώρα, σε βλέπω» που αναζωογονούν το ελληνικό σινεμά.

Στη συνέχεια ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος μίλησε για την πρώτη του γνωριμία με τον Φιλοποίμενα Φίνο και τη συγκίνησή του για τη βράβευση του Γιάννη Βογιατζή, ενός «ηθοποιού με Η κεφαλαίο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Γιώργος Τσεμπερόπουλος μιλά για τον Γιάννη Βογιατζή

Γιάννης Βογιατζής, ηθοποιός με «σπουδαία κωμική φλέβα»

Τον λόγο πήρε μετά ο υπεύθυνος Επικοινωνίας της Φίνος Φιλμ, Στάθης Καμβασινός. Με αγάπη και σεβασμό, ο κ. Καμβασινός σκιαγράφησε το προφίλ ενός ηθοποιού «με σπουδαία κωμική φλέβα», του οποίου η ιστορία είναι αξεδιάλυτα συνδεδεμένη με της Φίνος Φιλμ, έχοντας συμμετάσχει σε 22 ταινίες της, ανάμεσα στις οποίες και το ντεμπούτο του «Λατέρνα, Φτώχεια και Γαρύφαλλο» πίσω στο 1957.

Αγαπημένο παιδί του Γιάννη Δαλιανίδη, σταθερός παρτενέρ της Ρένας Βλαχοπούλου, ο Βογιατζής έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από τη ραδιοφωνική εκπομπή «Το ημερολόγιο ενός θυρωρού», υποδυόμενος τον Μικέ.

Η συμμετοχή αυτή αποτέλεσε έμπνευση για την ταινία του 1968 «Ο Μικές παντρεύεται», που αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία της Φίνος και σημείο αναφοράς για την καριέρα του Γιάννη Βογιατζή. Τέλος ο κ. Καμβασινός περιέγραψε τον Γιάννη Βογιατζή ως έναν «άνθρωπο που διακατέχεται από το πάθος του μεγάλου θεατρίνου, που λάμπει στην οθόνη ακόμα κι όταν δεν έχει να πει ούτε μια λέξη» και «εμπνέει σεβασμό έχοντας κατοχυρωθεί στη συνείδηση του κόσμου σαν ένα από τα λαμπερά αστέρια του σινεμά». 

Τα συγκινητικά λόγια του Γιάννη Βογιατζή μετά τη βράβευση

Το τιμητικό βραβείο στον κύριο Βογιατζή, που καταχειροκροτήθηκε ανεβαίνοντας στη σκηνή να το παραλάβει, παρέδωσε η Χριστίνα Σιγάλα, υπεύθυνη Marketing της Φίνος Φιλμ. 

«Δεν νοιώθω σα να βρίσκομαι σε μία συνάντηση αγνώστων αλλά σε μια συνάντηση με την οικογένειά μου» δήλωσε συγκινημένος ο Γιάννης Βογιατζής. Και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι του θεάτρου και του κινηματογράφου υπήρξαν η οικογένειά μου, κυρίως του κινηματογράφου μπορώ να πω, γιατί και στο θέατρο κινηματογράφο προσπάθησα να παίξω. Ζητώ συγνώμη για το ρήμα που χρησιμοποιώ» συνέχισε «γιατί ο ηθοποιός δεν πρέπει να παίζει τον ρόλο, να διαβάζει κόμματα και τελείες, αλλά να είναι ο ρόλος».

Συγκινημένος ο Γιάννης Βογιατζής στη βράβευσή του από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και τη Φίνος Φιλμ

Περιτριγυρισμένος από αγαπημένα του πρόσωπα και συναδέλφους του, όπως την Άννα Φόνσου, τον Σπύρο Μπιμπίλα, την Ειρήνη Βαχλιώτη, την Καίτη Ιμπροχώρη, αλλά και τον φωτογράφο Νίκο Καβουκίδη, τον Λεωνίδα Κακούρη, τον κριτικό Ιάσωνα Τριανταφυλλίδη και πολλούς άλλους, ο κύριος Βογιατζής μίλησε με βαθιά αγάπη και νοσταλγία για τα χρόνια του στη Φίνος Φιλμ.

«Η Φίνος ήταν το σπίτι μας. Ακόμα και τις Κυριακές, μαζευόμασταν στη Χίου 53 όλοι μαζί, ο Φίνος, ο Τσιφόρος, ο Σακελλάριος, η κυρία Τζέλλα. Διδαχτήκαμε εκεί, η Φίνος Φιλμ ήταν ένα μεγάλο σχολείο ανθρωπιάς και γνώσης» θυμήθηκε. Και συμπλήρωσε: «Εγώ πάντα στην καριέρα μου είχα στο νου μου τα λόγια του Βασίλη Λογοθετίδη. "Δεν υπάρχουν μεγάλοι και μικροί ρόλοι, δραματικοί και κωμικοί", μου έλεγε. Υπάρχουν μεγάλοι και μικροί ηθοποιοί. Να μην υποδύεσαι, να μη λες τα λόγια, να είσαι ο μπακάλης, ο μάγκας, ο σαχλός, ο γελοίος. Να είσαι έντιμος, σωστός και αληθινός και αποκλείεται να κάνεις λάθος» τόνισε ακόμη.

«Χώρα, σε Βλέπω» Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Οι δράσεις και προβολές του «Χώρα, σε Βλέπω» συνεχίζονται σε ολόκληρη την Ελλάδα και τον κόσμο, υπό την αιγίδα της επιτροπής «Ελλάδα 2021». Κύριος χορηγός της δράσης είναι το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας - ΕΚΟΜΕ, ενώ χορηγοί δράσης είναι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και της Finos Film. Ακολουθούν οι βασικοί συντελεστές:

 • Επιμέλεια δράσης (ΕΑΚ): Σύλλας Τζουμέρκας, Ελίνα Ψύκου
 • Συνεπιμέλεια προγράμματος, επιμέλεια έκδοσης και εκπαιδευτικού υλικού: Αφροδίτη Νικολαΐδου, Δημήτρης Παπανικολάου
 • Γενικός συντονισμός δράσης (ΕΑΚ): Φαίδρα Βόκαλη
 • Επιμέλεια ψηφιοποίησης και αποκατάστασης: Γιάννης Βεσλεμές
 • Εργαστήρια εικόνας: ANMAR FILM LAB, STEFILM, AUTHORWAVE
 • Εργαστήριο ήχου: KVARYBOSOUND MFC
 • Συντονισμός παραγωγής: Ιωάννα Ραμπαούνη
 • Βοηθός συντονισμού: Βάιος Γαλάνης
 • Νομική σύμβουλος: Μαρίνα Μαρκέλλου
 • Γραφιστικά: Νίκος Πάστρας, TALC
 • Υπεύθυνη επικοινωνίας: Νατάσσα Πανδή
 • Social media manager: Γιώργος Παππάς, Δημήτρης Τσακαλέας
 • Συνόψεις ταινιών: Θοδωρής Δημητρόπουλος
 • Συντονισμός φεστιβάλ: Σταύρος Μαρκουλάκης
 • Συντονισμός έκδοσης: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου
 • Μεταφράσεις έκδοσης: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Michael Eleftheriou, Δέσποινα Παυλάκη, Κώστας Σκορδύλης
 • Υποτιτλισμός & μεταφράσεις ταινιών: AUTHORWAVE
 • Έξτρα μεταφράσεις ταινιών: ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ, STORYTELLER 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ