Κινηματογραφος

Περισσότερο «Φρίντα» και λιγότερο Ντιέγκο, παρακαλώ

Η Σάλμα Χάγιεκ είναι η εξαιρετική, υπερβατική και αντισυμβατική Φρίντα Κάλο

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Φρίντα (Frida)» της Τζούλι Τέιμορ, με τη Σάλμα Χάγιεκ

Τι Να Δω Σήμερα: «Φρίντα (Frida)» της Τζούλι Τέιμορ, με τη Σάλμα Χάγιεκ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας.

Αν και έχει εξελιχθεί σε μια εμπορευματοποιημένη γιορτή κατά την οποία οι γυναίκες λαμβάνουν δώρα κυρίως από άνδρες, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια υπενθύμιση για την υποστήριξη του ατέλειωτου αγώνα για τα δικαιώματα της γυναίκας και την εξάλειψη πάσης φύσεως προκατάληψη, διάκριση και βία κατά των γυναικών και κοριτσιών στον πλανήτη. Ατέλειωτος και ο κατάλογος των ταινιών από τις οποίες μπορείς να διαλέξεις για να μιλήσεις για τις γυναίκες πρότυπα που διατρέχουν τον παγκόσμιο σινεμά. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Φρίντα» της Τζούλι Τέιμορ.

Frida (2002) Official Trailer #1 - Salma Hayek Movie HD

Η Φρίντα (Σάλμα Χάγιεκ) είναι μια νεαρή μεξικανή η οποία, όταν επιβιώνει ενός τραγικού τροχαίου ατυχήματος και καθηλώνεται στο κρεβάτι με φοβερά τραύματα στη σπονδυλική στήλη, στην προσπάθειά της για αποκατάσταση περνά ώρες ζωγραφίζοντας. Πολύ αργότερα, όταν θα παντρευτεί με τον διάσημο τοιχογράφο Ντιέγκο Ριβέρα (Άλφρεντ Μολίνα), θα αφιερωθεί στο έργο της με κινητήριο μοχλό την επαινετική στάση του.

Η αξιοσημείωτη ζωή της εξαιρετικής, υπερβατικής και δημοφιλέστερης Μεξικανής καλλιτέχνη στον κόσμο, Φρίντα Κάλο, η θυελλώδης σχέση της με τον επίσης ζωγράφο και ογκόλιθο της τέχνης Ντιέγκο Ριβέρα και η μνημειώδης αντοχή, ανθεκτικότητα και γενναιότητά της απέναντι στον προσωπικό γολγοθά του σωματικού τραυματισμό με τις τεράστιες ψυχολογικές προεκτάσεις, που την ακολούθησαν σε όλη της τη ζωή. Διαχρονικά μία από τις ισχυρότερες προσωπικότητες της τέχνης παγκοσμίως, σύμβολο της αντισυμβατικής δημιουργικής μποέμ αισθητικής αλλά και η προσωποποίηση της εσωτερικής δύναμης απέναντι σε κάθε σκληρή ψυχική και σωματική δοκιμασία. Δύο Όσκαρ και τέσσερις ακόμα υποψηφιότητες στην απονομή του 2003. Η Σάλμα Χάγιεκ έχει τοποθετηθεί με άρθρο της στους New York Times για το backstory των γυρισμάτων της ταινίας και τις παρενοχλήσεις που δεχόταν από τον Χάρβεϊ Γουάινστιν, ωστόσο αφήνουμε τα παραπάνω στην άκρη για σήμερα και εστιάζουμε στον πιο αξιομνημόνευτο ρόλο της στο σινεμά.

Η ταινία «Φρίντα» είναι διαθέσιμη στην Apple TV+.

«Φρίντα (Frida)» της Τζούλι Τέιμορ, με τη Σάλμα Χάγιεκ


Φρίντα (Frida)
Μεξικό, Η.Π.Α., 2002, Έγχρωμη
Δράμα / Βιογραφική / Ρομαντική, 123’
Σκηνοθεσία: Τζούλι Τέιμορ
Σενάριο: Χέιντεν Χερέρα (βιβλίο), Κλάνσι Σίγκαλ, Νταϊάν Λέικ, Γκρέγκορι Νάβα, Άννα Τόμα
Πρωταγωνιστούν: Σάλμα Χάγιεκ, Άλφρεντ Μολίνα, Αντόνιο Μπαντέρας, Τζέφρι Ρας, Βαλέρια Γκολίνο, Άσλεϊ Τζαντ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ