Κινηματογραφος

Trainspotting: διαλέγουμε τη ζωή

Ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ κολυμπάει στα ναρκωτικά στο Εδιμβούργο

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Trainspotting» του Ντάνι Μπόιλ

Τι Να Δω Σήμερα: «Trainspotting» του Ντάνι Μπόιλ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας.

Ρωσικές βόμβες σφυρίζουν από σήμερα νωρίς το πρωί στις περιοχές τις οποίες ελέγχουν οι αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας, ενώ σειρήνες πολέμου ηχούν στο Κίεβο. Διπλωματικές διεργασίες στις Βρυξέλλες βρίσκονται σε εξέλιξη, την ώρα που η ρωσική εισβολή, η οποία καταδικάζεται από την διεθνή κοινότητα, σκορπά την καταστροφή, την αιματοχυσία και τον θάνατο. Εμείς διαλέγουμε τη ζωή, όπως έκανε πριν 26 χρόνια σαν σήμερα το 1996 στην πρεμιέρα της, μια ταινία έμπνευση και συνώνυμο της θέλησης για επιβίωση. Σήμερα βλέπουμε το «Trainspotting» του Ντάνι Μπόιλ.

Trainspotting (1996) Official Trailer - Ewan McGregor Movie HD

Ο 26χρονος Ρέντον (Γιούαν ΜακΓκρέγκορ) και η παρέα του κολυμπούν στα ναρκωτικά στο Εδιμβούργο και διατηρούν έναν ιδιαίτερο δεσμό μεταξύ τους, όταν ο ίδιος αποφασίζει να καθαρίσει και μάλιστα για λίγο τα καταφέρνει και ξεκινά μια νέα νηφάλια φάση της ζωής του στο Λονδίνο. Λέξη-κλειδί: «για λίγο».

Σε αφήγηση πρώτου προσώπου από τον Ρέντον, η ταινία έχει κατηγορηθεί για την προβολή της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, απεικονίζοντας χαρακτήρες με βίαια και ανήθικα ένστικτα να κάνουν ανομολόγητες πράξεις, αλλά και να διαθέτουν μια άνευ όρων κατανόηση για τους φίλους χρήστες, οι οποίοι βασανίζονται από την ίδια εθιστική ανάγκη. Επίκαιρο ξανά και λόγω της νέας σειράς του HBO Max, Euphoria, η οποία κάνει πάταγο, το «Trainspotting» παραμένει σαφώς μία από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του 1990 και ένα από τα καλύτερα βρετανικά φιλμ που υπάρχουν. Μια ταινία που βουτά στη βρόμικη τουαλέτα της Σκωτίας, όπου βρίσκει την ανέχεια, την αθλιότητα, τη μιζέρια. Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου.

«Trainspotting» του Ντάνι Μπόιλ


Trainspotting
Ηνωμένο Βασίλειο, 1996, Έγχρωμη
Δράμα /Βιογραφική / Μουσική, 93’
Σκηνοθεσία: Ντάνι Μπόιλ
Σενάριο: Ιρβάιν Γουέλς (βιβλίο), Τζον Χοτζ
Πρωταγωνιστούν: Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Τζόνι Λι Μίλερ, Ρόμπερτ Καρλάιλ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ