Κινηματογραφος

To «Donnie Darko» θα σου ανατινάξει το μυαλό

Ο Τζέικ Τζίλενχαλ στην καλύτερη ταινία της δεκαετίας των 00s

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζέικ Τζίλενχαλ - Σκηνή από την ταινία Donnie Darko

Τι Να Δω Σήμερα: “Donnie Darko” του Ρίτσαρντ Κέλι - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Νοσταλγικό και επιδραστικό, ένα αδιαπέραστης λογικής φιλμ με δυσνόητη αφήγηση και ταυτόχρονα ένα από τα πιο δελεαστικά και καθηλωτικά κινηματογραφικά δημιουργήματα, που απαιτούν την εμπλοκή του θεατή με έναν ανηλεή και ανένδοτο τρόπο, το οποίο προβλήθηκε στο σινεμά, χωρίς κάποια ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία, ωστόσο έμεινε για πάντα στη σφαίρα του καλτ και έχει φανατικούς θαυμαστές, σε όλο τον κόσμο. Σαν σήμερα 19 Ιανουαρίου κάνει πρεμιέρα στο Sundance Film Festival το 2001, μια ταινία ορόσημο για την δεκαετίας των 00s. Ίσως να έπρεπε να το κρατήσουμε για τις 30 Οκτωβρίου (οι fans κατάλαβαν γιατί), όμως σήμερα βλέπουμε την ταινία “Donnie Darko” του Ρίτσαρντ Κέλι. Το απόλυτο mindfuck.

Ο Ντόνι (Τζέικ Τζίλενχαλ), ένας έξυπνος και μυστηριώδης έφηβος,ζει σε μια μικρή αμερικανική πόλη, όπου τον επισκέπτεται ένας ανθρώπινων διαστάσεων ομιλών κούνελος, ο οποίος τον προειδοποιεί για το τέλος του κόσμου σε 28 ημέρες, 6 ώρες, 42 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα.

Μια ταινία που φιγουράρει στις υψηλότερες θέσεις λιστών με τις καλύτερες μιας δεκαετίας, η οποία έχει να επιδείξει διαμάντια, όπως η «Οδός Μαλχόλαντ» και το “Oldboy”, «Η Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού» και το «Χαμένοι στη Μετάφραση». Μπορεί ο Ρίτσαρντ Κέλι να απογοήτευσε με το μεταγενέστερο «Ιστορίες από το Τέλος του Κόσμου» και να μην επιβεβαίωσε τις προσδοκίες οι οποίες ακολούθησαν το ντεμπούτο του “Donnie Darko”, κατάφερε ωστόσο να μας κάνει να βλέπουμε με καχυποψία τα -κατά τα άλλα- άκακα κουνέλια.

Η κινηματογραφική αφίσα της ταινίας Donnie Darko

Την έχεις δει πολλές φορές σε μεταμεσονύκτιες ώρες στην τηλεόραση και ίσως να την έχεις πετύχει με το σταγονόμετρο σε φεστιβάλ ή κάποια κινηματογραφική λέσχη, γιατί πολύ απλά η καλύτερη (κατά την ταπεινή μας άποψη) ταινία της δεκαετίας των 00s, δεν προβλήθηκε ποτέ στην ώρα της στη μεγάλη οθόνη στην Ελλάδα. Είναι κάτι πράγματα που σε κάνουν να απορείς.

Donnie Darko - TRAILER (2001) [HD]

Donnie Darko

Η.Π.Α., 2001, Έγχρωμη

Δράμα / Μυστηρίου / Επιστημονικής Φαντασίας,113’

Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Κέλι

Σενάριο: Ρίτσαρντ Κέλι

Πρωταγωνιστούν: Τζέικ Τζίλενχαλ, Τζένα Μαλόουν, Ντρου Μπάριμορ, Πάτρικ Σουέιζι

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ