Κινηματογραφος

«Η Παγοθύελλα» πλησιάζει σαν την αναπόφευκτη καταστροφή

Ο πολυπράγμων Ανγκ Λι και το εκλεκτικό σινεμά του

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Η Παγοθύελλα (The Ice Storm)» του Ανγκ Λι
© Fox Searchlight Pictures/Getty Images

Τι Να Δω Σήμερα: «Η Παγοθύελλα (The Ice Storm)» του Ανγκ Λι - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Ακόμα μια προσθήκη στο εορταστικό μας αφιέρωμα με θέμα τις χριστουγεννιάτικες ταινίες, αυτή εδώ ίσως είναι μια πιο ασυνήθιστη επιλογή, η οποία αν και δεν είναι σχεδόν ποτέ από τις πρώτες σκέψεις για τέτοιες λίστες -αδίκως κατά την άποψή μας-, ίσως επειδή διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια της αμερικανικής γιορτής των Ευχαριστιών, λίγο πριν τα Χριστούγεννα δηλαδή, ποτέ ωστόσο δεν αμφισβητείται η αξία της. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Η Παγοθύελλα» του Ανγκ Λι.

Σε μια προαστιακή πόλη του Κονέκτικατ το 1973, ο Μπεν (Κέβιν Κλάιν) διατηρεί εξωσυζυγική σχέση με τη γειτόνισσά του Τζέινι (Σιγκούρνι Γουίβερ), η γυναίκα του Έλενα (Τζόαν Άλεν) κλέβει μικροπράγματα από το κατάστημα της γειτονιάς, ενώ της την πέφτει ένας ιερέας και ταυτόχρονα τα παιδιά τους αρχίζουν να πειραματίζονται με το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και το σεξ, όλα αυτά κατά τη διάρκεια των διακοπών των Ευχαριστιών και ενώ αναμένεται η έλευση μιας επικίνδυνης παγοθύελλας.

Τοποθετημένη στον απόηχο της σεξουαλικής απελευθέρωσης της δεκαετίας του ’60 και πριν την ενοχοποίηση των ψυχοτρόπων ουσιών, στη φάση που οι χίπις δίνουν σιγά σιγά τη σκυτάλη στους γιάπις, σε αυτή την ταινία, όλοι μοιάζουν να προσπαθούν να ξεφύγουν από τη μέτρια, σχετικά άνετη και καταθλιπτική, μεσοαστική ζωή του προαστίου, η οποία φαίνεται να τους εγκλωβίζει και τους κατακλύζει, όπως ακριβώς η παγοθύελλα που πλησιάζει. Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να αισθανθείς την τραγωδία να πλησιάζει, σαν κάτι αναπόφευκτο που θα περάσει από επάνω τους, σαν μια καταστροφή που δεν μπορούν πια να σταματήσουν, παρά μόνο να υπομείνουν.

Η ταινία «Η Παγοθύελλα» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από τη Rosebud.

The Ice Storm Trailer #1 (1997) | Movieclips Classic Trailers


Η Παγοθύελλα (The Ice Storm)
Η.Π.Α., 1997, Έγχρωμη
Δράμα, 112’
Σκηνοθεσία: Ανγκ Λι
Σενάριο: Ρικ Μούντι (μυθιστόρημα), Τζέιμς Σέιμους
Πρωταγωνιστούν: Κέβιν Κλάιν, Τζόαν Άλεν, Σιγκούρνι Γουίβερ, Κριστίνα Ρίτσι, Τόμπι Μαγκουάιρ, Ελάιτζα Γουντ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ