Κινηματογραφος

«Άνοδος»: ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ για το ουτοπικό Κινεζικό Όνειρo

Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του συναρπαστικού κινηματογράφου της παρατήρησης

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι Να Δω Σήμερα: "Ascension" της Τζέσικα Κίνγκντον

Τι Να Δω Σήμερα: "Ascension" της Τζέσικα Κίνγκντον - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Ω, μα τι ευχάριστη έκπληξη είναι η επιστροφή του Docs in Exile Film Festival και μάλιστα στο φυσικό και φιλικό χώρο του Exile Room, έναν ξεχωριστό χώρο στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος μας έχει συνηθίσει εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, σε μοναδικές προβολές, εργαστήρια και masterclasses. Τόσο ευχάριστη, που θα κάνουμε μια εξαίρεση αυτή την Παρασκευή και δεν θα επιλέξουμε μια ταινία από τις νέες κυκλοφορίες στους κινηματογράφους, μα θα προτείνουμε με συγκρατημένο ενθουσιασμό, ένα θαυμάσιο ντοκιμαντέρ, μέρος του αφιερώματος «Wild East» του φεστιβάλ. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Άνοδος» της Τζέσικα Κίνγκντον.

Στην Κίνα του σήμερα, μια εργάτρια περνάει με τη βοήθεια μιας μηχανής το πλαστικό εξάρτημα στο εσωτερικό ενός καπακιού μιας συσκευασίας. Επαναλαμβάνει την ίδια κίνηση αμέτρητες φορές. Ατελείωτες γραμμές φασόν παραγωγής για πάσης φύσεως προϊόντα κρατούν σταθερό ρυθμό και ταΐζουν τις ακόρεστες καταναλωτικές ορέξεις και την αδιάκοπη ανάπτυξη μιας αναδυόμενης τα τελευταία χρόνια αγοράς, η οποία ήδη έχει αναδειχθεί σε οικονομική υπερδύναμη του πλανήτη. Μια influencer προωθεί καλλυντικά της προσωπικής της μάρκας στα social media από ένα μίνι στούντιο, το οποίο έχει στήσει μόνη της. Σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο η νέα κλάση των (υπέρ)ευκατάστατων πελατών απολαμβάνει καπνιστό χοιρομέρι 48 μηνών μαριναρισμένο σε αχλάδι και ρούμι, πικάντικα τυριά με ξινά μούρα και γλυκά με καραμελωμένα στεφάνια και γκανάς βανίλιας στο κέντρο ακουμπισμένη σε σοκολατένια βάση. Όλο το μενού αναγγέλλει ο μπάτλερ, καθώς και με οδηγίες για το πώς να καταναλωθούν.

Τι Να Δω Σήμερα: "Ascension" της Τζέσικα Κίνγκντον

Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα το οποίο αποδεικνύει πως ο κινηματογράφος της παρατήρησης είναι πολλάκις συναρπαστικός. Αφοπλιστικά ειλικρινές και ανησυχητικά προειδοποιητικό για ένα δυσοίωνο μέλλον, χωρίς ωστόσο να προσπαθεί να γίνει διεισδυτικό με εκείνον τον δημοσιογραφικό τρόπο τον οποίο έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα ντοκιμαντέρ. Με τη βοήθεια των ισχυρά κινηματογραφικών συνθέσεων και της επιβλητικής και εντελώς κατάλληλης μουσικής που τις συνοδεύει, το πρώτο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους της Τζέσικα Κίνγκντον, αποκαλύπτει τις συγκρουόμενες πραγματικότητες μιας σύγχρονης υπερδύναμης τριών ταχυτήτων βιοτικού επιπέδου, τεράστιων κοινωνικών ανισοτήτων και σοβαρών οικονομικών διαφορών, στο κυνήγι του καπιταλιστικού, ουτοπικού όπως όλα δείχνουν, Κινεζικού Ονείρου. Μην εκπλαγείτε αν το δείτε να διεκδικεί Όσκαρ.

Η ταινία «Άνοδος» προβάλλεται απόψε 17/12 στις 21.00 στο Exile Room. Οι προβολές είναι δωρεάν για το κοινό και όλες οι ταινίες διαθέτουν ελληνικούς υπότιτλους.

ASCENSION Trailer (2021) Culture

Άνοδος (Ascension)
Η.Π.Α., 2021, Έγχρωμη
Ντοκιμαντέρ, 97’
Σκηνοθεσία: Τζέσικα Κίνγκντον

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ