Κινηματογραφος

Προβολή κορεάτικης ταινίας στην Κίνα μετά από 6 χρόνια

Ένα πρώτο βήμα ώστε να λυθούν τα ζητήματα των δύο χωρών

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ταινία κορεάτικης παραγωγής, «Oh! My Gran» θα αποτελέσει την πρώτη ταινία από την Κορεά που προβάλλεται στην Κίνα μετά από 6 χρόνια.
Το πρωταγωνιστικό δίδυμο του «Oh! My Gran» © IMDb

Η ταινία «Oh! My Gran» θα αποτελέσει την πρώτη κορεάτικη ταινία που θα προβληθεί στην Κίνα μετά από 6 χρόνια.

Η Κίνα έρχεται πολύ συχνά στο επίκεντρο της κουβέντας σε ό,τι έχει να κάνει τη λογοκρισία και την ελευθερία του λόγου. Τελευταίο περιστατικό που έστρεψε πάνω της τα βέλη της παγκόσμιας κοινής γνώμης ήταν η εξαφάνιση της Πενγκ Σουάι μετά την αποκάλυψη της πως έπεσε θύμα βιασμού από ένα μέλος της πρώην κυβέρνησης. Οι νόμοι στη χώρα φτιάχνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πιο εύκολο για τα κυβερνητικά στελέχη να λογοκρίνουν οτιδήποτε θελήσουν. Στον απόηχο όλων αυτών σίγουρά προκαλεί έκπληξη η είδηση ότι θα προβληθεί στην Κίνα η ταινία «Oh! My Gran», που θα αποτελέσει την πρώτη κορεάτικη παραγωγή που θα παιχτεί στους κινέζικους κινηματογράφους μετά από έξι χρόνια.

Oh! My Gran (2020) 오! 문희 Movie Trailer 2 | EONTALK

Τα πολιτικά πρόσωπα της Κίνας εντείνουν τις προσπάθειες, ώστε να λογοκρίνουν τα πράγματα που θεωρούν ότι θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας. Πρόσφατα θεσπίστηκαν νόμοι που αφορούν την ελευθερία του λόγου και του τύπου ακόμη και στο Χονγκ Κονγκ. Τα πράγματα στις τέχνες και τον κινηματογράφο δεν γινόταν να διαφέρουν πολύ από την τρέχουσα κατάσταση. «Πράξεις και δράσεις που βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας πρέπει να λογοκρίνονται. Το Εθνικό Συμβούλιο εξετάζει κάθε περίπτωση ξεχωριστά και επεμβαίνει, αν αυτό θεωρηθεί απαραίτητο» ανέφερε σε δηλώσεις του πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Οικονομίας του Χονγκ Κονγκ, Έντουαρντ Γιάου.

Το «Oh! My Gran» είναι μία κωμωδία κορεάτικης παραγωγής και σίγουρα απέχει πολύ από το να απειλήσει την εθνική ασφάλεια της χώρας ή να οξύνει τις πολιτικές αντιθέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Η προβολή ταινιών από την Κορέα στην Κίνα δεν ήταν κάτι δεδομένο, καθώς η τελευταία φορά που συνέβη κάτι παρόμοιο ήταν το 2015. Το «The Assassination» ήταν η τελευταία ταινία που κατάφερε να φτάσει στις αίθουσες των κινέζικων κινηματογράφων, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι και οι καλύτερες. Η συγκεκριμένη κορεάτικη παραγωγή μάλιστα αποτελεί και την μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών από αυτές που προβλήθηκαν στην Κίνα με 6.73 εκατομμύρια δολάρια.

Η υπόθεση του «Oh! My Gran» έχει να κάνει με ένα ατύχημα hit n' run με θύμα τη Μπο Μι και μοναδικό μάρτυρα τη γιαγιά της, η οποία πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ο Σε - Κίο Γιουνγκ βρίσκεται στη σκηνοθεσία και οι Τζέον - Μπάε Σου, Χεόν - Μπε Ντονγκ και Λι Χι - Ζουν απαρτίζουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η πρεμιέρα της στην Κορέα έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου του 2020, κάνοντας έναν τζίρο 2.541,300 δολλαρίων. Στην Κίνα θα ξεκινήσει να παίζεται στις 3 Δεκεμβρίου. 

Η κορεατική ταινία «Oh! My Gran» θα αποτελέσει την πρώτη παραγωγή από την Κορέα που θα προβληθεί στην Κίνα μετά από 6 χρόνια
Οι δύο βασικοί χαρακτήρες της κορεάτικης κωμωδίας «Oh! My Gran» © IMDb

Το νέο σίγουρα χαροποίησε όλους τους fans της κορεάτικης κουλτούρας που μένουν στην Κίνα. Η μόνη πρόσβαση που μπορεί να έχει κάποιος σε αυτό το υλικό είναι μέσω ανεπίσημων ιστοσελίδων, τις οποίες δεν ελέγχει η κυβέρνηση. Οι χρήστες του διαδικτύου κατακλύζουν το διαδικτύο με σχόλια που εμπεριέχουν το hashtag #KoreanFilmsReleasedintheMainlandAfter6Years. Παράλληλα πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται για το αν αυτό είναι ένα πρώτο βήμα ώστε να αρθούν μερικοί περιορισμοί στην κινεζική νομοθεσία για ό,τι έχει να κάνει με την ελευθερία του λόγου και την ελεύθερη έκφραση. Σίγουρα όμως αποτελεί μια καλή ευκαιρία στο να εξομαλυνθούν οι κακές σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Κορεά. 

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει βέβαια την απαγόρευση της ταινίας «Taiwan Equals Love», ένα ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στους γκέι γάμους στην Ταιβάν. Μαζί είχαν λογοκριθεί και οι πολιτικές ταινίες «Inside The Red Brick Wall» και «Where The Wild Wind Blows».

TAIWAN EQUALS LOVE (同愛一家) - Trailer - Frameline44

Η προβολή του «Oh! My Gran» στην Κίνα είναι μία κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση σχετικά με την άρση περιορισμών της ελευθερίας έκφρασης στην τέχνη. Όλοι ελπίζουν να αποτελέσει την άρχη, ώστε να συμβαίνει όλο και συχνότερα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ