Κινηματογραφος

Σύρος και πολιτιστικές εκδηλώσεις πάνε μαζί

Mε εικαστικούς, κινηματογραφιστές, τον Μαζάουερ και τον Ριβέλλη 

Μαρία Αυγέα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ήλιος, θάλασσα, λουκούμι. Το τρίπτυχο των συριανών διακοπών. Φέτος, όμως, στο νησί δεν θα βρεις μόνο αυτά. Από 26 Ιουλίου έως 1η Αυγούστου πραγματοποιείται στην Ερμούπολη το Syros International Film Festival με προβολές ελληνικών και ξένων ταινιών, συζητήσεις, δράσεις και μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εικαστική έκθεση.

«A WARE» είναι ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης σε επιμέλεια Κώστα Στασινόπουλου με τέσσερις γυναίκες καλλιτέχνιδες να μας παρουσιάζουν τον πόλεμο μέσα από προσωπικά τους βιώματα. Τα έργα των Mona Hatoum, Adela Jušić, Silvia Kolbowski και Πάκυς Βλασσοπούλου λειτουργούν ως διαμαρτυρία και ως παρέμβαση στις κυρίαρχες και πατριαρχικές ιστορικές αφηγήσεις, στις πολιτικές επιστήμες και την πολιτική αντίσταση.

n

n

 

Η Mona Hatoum στο «Measures of Distance» (1988) διαβάζει γράμματα της μητέρας της από τον εμπόλεμο Λίβανο και εξετάζει τα θέματα του τραύματος και της εξορίας δημιουργώντας ένα σύνθετο οπτικοακουστικό σύμπαν. Η Adela Jušić στο «The Sniper» (2007) εξευρενεί την ομοιομορφία του θανάτου και των «παράπλευρων» απωλειών μέσα από την εμπλοκή του πατέρα της στον πόλεμο της Βοσνίας και Εζεργοβίνης στις αρχές του 1990. Η Silvia Kolbowski επαναδημιουργεί την γνωστή ταινία «Hiroshima Mon Amour» (1959) στο «After Hiroshima Mon Amour» (2008) και αναδιαπραγματεύεται την ιστορική και κοινωνική βεβαιότητα στην έννοια του «μεταπολεμικού» διεισδύοντας στις ψυχικές εκφάνσεις της συλλογικής μνήμης. Στο «33,478» (2014) η Πάκυ Βλασσοπούλου εκτελεί μια προσωπική ανασκαφή στην υλική και συμβολική υπόσταση του βιβλίου. Η καλλιτέχνιδα δημιουργεί ένα ερειπωμένο πεδίο ανάγνωσης στο οποίο οι σχέσεις γνώσης και εξουσίας, προσωπικού βιώματος και ιστορικής αφήγησης έρχονται σε σύγκρουση.

n

26/7-1/8, 16:00-20:00, 2ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, Πλατεία Μουστακλή

Παράλληλες δράσεις

n

Ένα από τα «must» της Ερμούπολης είναι ο Ταρσανάς, ο οποίος είναι από τους παλαιότερους και ο μοναδικός που είναι ακόμα σε λειτουργία. Αυτή η underground, βιομηχανική περιοχή της Ερμούπολης θα είναι ο χώρος που θα φιλοξενήσει τον Μαρκ Μαζάουερ σε μια συζήτηση με το Δημήτρη Αντωνίου. Ο Μαζάουερ είναι Βρετανός ιστορικός και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Columbia. Ειδικεύεται στην περιοχή της Ελλάδας και των Βαλκανίων Θα ακολουθήσει προβολή τεσσάρων ταινιών του Στέφανου Τσιβόπουλου. Τις ταινίες έχει επιλέξει ο ίδιος ο καλλιτέχνης ως τέσσερις στοχασμούς για τη σύγχρονη Ελλάδα.

31 Ιουλίου, 21:00, Ναυπηγεία Ταρσανά

n

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης, διήμερο Masterclass με τον Πλάτωνα Ριβέλλη, κατά τη διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστεί το κινηματογραφικό έργο δύο κορυφαίων Ελλήνων κινηματογραφιστών, του Ηλία Καζάν και του Τζον Κασσαβέτη. Το «κλου» είναι ότι τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στο «πέτρινο σπίτι» του Ριβέλλη, ο οποίος έχει διαλέξει τη Σύρο σαν τόπο μόνιμης κατοικίας του και πραγματοποιεί εκεί τα θερινά σεμινάρια του «Κύκλου». Το κτήμα, συνολικής έκτασης 6.200 τ.μ., περιφραγμένο με ξερολιθιά, βλέπει από παντού τη θάλασσα, Νότια την Πάρο και την Αντίπαρο, Βόρεια την Ερμούπολη και την Τήνο. Η τοποθεσία «Αμάραντος» βρίσκεται στην ανατολική πλευρά τού νησιού σε απόσταση 4-5 χιλιομέτρων από το κέντρο τής πρωτεύουσας, τής Ερμούπολης. Το κάθε πρόγραμμα θα αποτελείται από μια δίωρη ομιλία συνοδευόμενη από αποσπάσματα ταινιών των δυο σκηνοθετών. Ακολουθούν κοκτέιλ δίπλα στη πισίνα.

30 & 31 Ιουλίου, 16:00-20:00, Οικία Πλάτωνος Ριβέλλη, περιοχή «Αμάραντος» ανάμεσα στο Κάτω Μάννα και τη Βάρη

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα των προβολών θα βρείτε εδώ.