Κινηματογραφος

«Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος»: η πρώτη ταινία της σειράς

Μια συναρπαστική ιστορία φαντασίας γεμάτη συμβολισμούς

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος»: η πρώτη ταινία της σειράς

Τι Να Δω Σήμερα: "Harry Potter and the Sorcerer’s Stone" του Κρις Κολόμπους - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Κινηματογραφική μεταφορά του πρώτου από τα επτά ομώνυμα παιδικά μυθιστορήματα φαντασίας της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, κάνει σαν σήμερα 4 Νοεμβρίου του 2001, πρεμιέρα στο Λονδίνο και ουσιαστικά δημιουργεί το κινηματογραφικό σύμπαν ενός νεαρού και χαρισματικού μάγου, σε έναν κόσμο αυτόνομο, με ολοκληρωμένους χαρακτήρες και δικούς του κανόνες. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος» του Κρις Κολόμπους.

Ο Χάρι Πότερ (Ντάνιελ Ράντκλιφ) είναι ένα νεαρό αγόρι, το οποίο εισέρχεται στον κόσμο της μαγείας όταν καλείται να φοιτήσει στη Σχολή Χόγκουαρντς για Μαγείες και Ξόρκια. Προσγειώνεται απότομα σε έναν άγνωστο και επικίνδυνο κόσμο, στον οποίο τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.

«Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος»: η πρώτη ταινία της σειράς

Μια μεγάλη εισπρακτική επιτυχία ή οποία έγινε αμέσως κλασσική, με εκατομμύρια φανς σε όλο το κόσμο, κυρίως λόγω του πιστού σεναρίου στο βιβλίο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ -αφού το είχε εγκρίνει η ίδια- και της επιμονής της συγγραφέως για το κάστινγκ των βασικών ρόλων, να υποστηριχθούν από Βρετανούς ηθοποιούς. Μια ζωηρή ιστορία πλημμυρισμένη από μαγευτική ατμόσφαιρα για τις επιλογές, για τις αμφιβολίες προς τον εαυτό, για τη διαφορετικότητα, για την αγάπη, για το καλό που δεν είναι πάντα εντελώς καλό και για το κακό, για το οποίο ισχύει το ίδιο. Για το αιώνιο θέμα του κινηματογράφου και της τέχνης: τη σημασία του να βρίσκεις την οικογένειά σου, εκείνη που επιλέγεις κι όχι τη βιολογική, τους ομοίους σου, τη φυλή σου. Που μόνο όταν τους βρίσκει κανείς καταλαβαίνει πόσο μόνος ήταν πριν και πόσο τους είχε ανάγκη, με τον ίδιο τρόπο που μόνο όταν ανάψει ένα φως καταλαβαίνει κανείς πως μέχρι τότε ήταν σκοτάδι. Μια συναρπαστική ταινία φαντασίας γεμάτη συμβολισμούς, οι περισσότεροι απλοί, που ωστόσο φτάνουν μακριά και επιτυγχάνουν πολλά και οι οποίοι ωριμάζουν με κάθε ταινία της σειράς, όπως ωρίμασαν οι συντελεστές της και το φανατικό κοινό θεατών και αναγνωστών ανά τον κόσμο.

«Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος»: η πρώτη ταινία της σειράς

Η ταινία «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από τη Village Films. Είναι διαθέσιμη στα iTunes, Google Play Movies και YouTube.

Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001) Official Trailer - Daniel Radcliffe Movie HD

Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος (Harry Potter and the Sorcerer's Stone)
Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, 2001, Έγχρωμη
Περιπέτεια / Οικογενειακή / Φαντασίας, 152’
Σκηνοθεσία: Κρις Κολόμπους
Σενάριο: Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Στιβ Κλοβς
Πρωταγωνιστούν: Ντάνιελ Ράντκλιφ, Έμμα Γουάτσον, Ρούπερτ Γκριντ, Μάγκι Σμιθ, Ρίτσαρντ Χάρις, Άλαν Ρίκμαν, Τζον Κλιζ, Τζον Χαρτ, 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ