Κινηματογραφος

Trust Me: Το ντοκιμαντέρ του Roko Belic για την παραπληροφόρηση

«Μήπως σε χειραγωγούν με ψευδείς και μεροπληπτικές ειδήσεις;»

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ «Trust Me»
Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ «Trust Me»

«Trust Me»: Το ντοκιμαντέρ του Roko Belic, που προβάλεται στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, πραγματεύεται την παραπληροφόρηση & τις συνέπειες της

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι μπορείς να πιστέψεις από αυτά που βλέπεις και διαβάζεις; Διασταυρώνεις τις ειδήσεις και τα post που σε ιντριγκάρουν όταν κάνεις scroll στο timeline σου στα social media? Ή βγάζεις γρήγορα και αυθαίρετα συμπεράσματα, που πολλές φορές μπορεί να αποτελούν μια διαστρεβλωμένη εικόνα για την πραγματικότητα;

Στη σημερινή εποχή που η πληροφόρηση γίνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, οι μεροληπτικές ειδήσεις έρχονται σαν χιονοστιβάδα και τα fake news υπονομεύουν την εμπιστοσύνη, οδηγούν την κοινωνία συχνά σε πόλωση, φόβο, έντονα ξεσπάσματα, ενώ προάγονται και ρατσιστικά φαινόμενα. Ο κλονισμός της εμπιστοσύνης, οδηγεί σε μια εσωστρέφεια, με τον κόσμο να μη βοηθά πια ο ένας τον άλλον και την πρόοδο να σταματά.

Το ντοκιμαντέρ «Πίστεψε με» (Trust Me) του Roko Belic, διερευνά την χειραγώγηση του κοινού μέσα από την παραπληροφόρηση, ενώ θέτει ερωτήματα και προβληματισμούς για το πως πρέπει να χειριστούμε την εξάπλωση των fake news. Ο γραμματισμός στα Μέσα, είναι επίσης μια παράμετρος που τίθεται και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού, αναφορικά με την παραπληροφόρηση στη ψηφιακή εποχή. Μέσα από συνταρακτικές ανθρώπινες ιστορίες και γεγονότα, ειδικοί επιδιώκουν να αναδείξουν ποιος είναι τελικά ο σωστός τρόπος χρήσης και αξιοποίησης της πληροφορίας και τι πρέπει τελικά να εμπιστευόμαστε.

Official TRUST ME Trailer

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της «10ης Παγκόσμιας Εβδομάδας της UNESCO για την Παιδεία στα Μέσα και την Πληροφορία 2021», από το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας- ΕΚΟΜΕ, το Tμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Παγκόσμιο Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας στην Ψηφιακή Επικοινωνία και την Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021, στις 18.00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22), στην Αθήνα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση, την οποία θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου.

Την εκδήλωση χαιρετίζουν οι: Πάνος Κουάνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΚΟΜΕ, Νίκος Παναγιώτου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ, Rosemary Smith, Managing Director – Getting Better Foundation, Impact Producer – “Trust Me” Documentary.

Η αφίσα της προβολής.

Για κρατήσεις θέσεων τηλ: 210 3680052 (9:00-17:00) και culture@hau.gr έως Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου.

Η είσοδος στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης επιτρέπεται κατόπιν επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ