Κινηματογραφος

Η Τελευταία Μονομαχία: Μια ευχάριστη έκπληξη

Ματ Ντέιμον και Μπεν Άφλεκ ξανά μαζί στην οθόνη

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ματ Ντέιμον και Τζόντι Κόμερ στην ταινία «Η Τελευταία Μονομαχία»
Ματ Ντέιμον και Τζόντι Κόμερ στην ταινία «Η Τελευταία Μονομαχία»

Τι Να Δω Σήμερα: «Η Τελευταία Μονομαχία (The Last Duel)» του Ρίντλεϊ Σκοτ με τους Ντέιμον, Ντράιβερ και Άφλεκ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας.

Ωραιότατη και καλοδεχούμενη είναι πάντα η αίσθηση όταν μια ταινία σε εκπλήσσει ευχάριστα όταν δεν το περιμένεις, ειδικά από έναν δημιουργό που δεν μας έχει συνηθίσει σε εκπλήξεις, τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον. Αυτή την εβδομάδα βγαίνουν στους κινηματογράφους δύο μεγάλες ταινίες σε όρους παραγωγής, οι οποίες ίσως να μην είναι η αφρόκρεμα των επιλογών σου, υπάρχει όμως λόγος να μιλήσουμε για μία από αυτές. Σήμερα βλέπουμε την «Τελευταία Μονομαχία» του Ρίντλεϊ Σκοτ.

Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα και με τη συνεργασία μπροστά και πίσω από τον φακό των Ματ Ντέιμον και Μπεν Άφλεκ ξανά μετά από 24 χρόνια, η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας δίκης στη μεσαιωνική Γαλλία του 14ου αιώνα. Ο Σερ Ζαν ντε Καρούζ (Ματ Ντέιμον) και ο Ζακ Λε Γκρι (Άνταμ Ντράιβερ) ήταν κάποτε φίλοι και σύντροφοι στη μάχη, τώρα όμως έχουν διαφορές που κλιμακώνουν την αντιπαράθεση μεταξύ τους, η οποία μοναδικό τρόπο επίλυσης έχει τη μονομαχία μεταξύ των δύο εγωκεντρικών ανδρών.

Ο Άνταμ Ντράιβερ στην ταινία «Η Τελευταία Μονομαχία»
Ο Άνταμ Ντράιβερ στην ταινία «Η Τελευταία Μονομαχία»

Οι ισχυρές γυναικείες προσωπικότητες -εδώ η θαυμάσια Τζόντι Κόμερ στο ρόλο της Μαργκερίτ ντε Καρούζ- δεν είναι κάτι νέο στη φιλμογραφία του Ρίντλεϊ Σκοτ. Υπάρχει ωστόσο κάτι φρέσκο και άξιο αναφοράς εδώ. Μια ταινία εποχής χωρισμένη σε τρία μέρη με έναν ευρηματικό τρόπο αφήγησης για να εκφραστεί μια ιδέα η οποία είναι η βάση και η απαρχή όλων των επεισοδίων, των επιθέσεων, των εξευτελισμών και των δημόσιων διαπομπεύσεων που όλες οι γυναίκες από το σήμερα και σε άπειρο βάθος χρόνου έχουν υποστεί κάποια στιγμή στη ζωή τους, με μόνη εξήγηση (και όχι δικαιολογία) το γεγονός ότι είναι γυναίκες. Μια ταινία που λειτουργεί επειδή προτείνει μία απλή και μόνη ιδέα, αποκρυσταλλωμένη, η οποία την εποχή του Μεσαίωνα είναι η βαριά και ασφυκτική πραγματικότητα και που ψήγματα της οποίας φτάνουν ως το σήμερα και ενυπάρχουν μέσα σε κάθε διάκριση, κακοποιητική συμπεριφορά και έγκλημα με θύματα γυναίκες, στην #metoo εποχή. Ποια είναι αυτή: η ιδέα πως η γυναίκα είναι ένα αντικείμενο.

Η Τζόντι Κόμερ στην ταινία «Η Τελευταία Μονομαχία»
Η Τζόντι Κόμερ στην ταινία «Η Τελευταία Μονομαχία»

Η ταινία «Η Τελευταία Μονομαχία» κυκλοφορεί στους κινηματογράφους από 14/10 από την Feelgood Entertainment.


Η Τελευταία Μονομαχία (The Last Duel)
Η.Π.Α., 2021, Έγχρωμη
Δράμα / Δράσης / Ιστορική, 152’
Σκηνοθεσία: Ρίντλεϊ Σκοτ
Σενάριο: Νικόλ Χολοφσένερ, Μπεν Άφλεκ, Ματ Ντέιμον, Έρικ Τζάγκερ (βιβλίο)
Πρωταγωνιστούν: Ματ Ντέιμον, Τζόντι Κόμερ, Άνταμ Ντράιβερ, Μπεν Άφλεκ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ