Κινηματογραφος

«Ένας Ήρωας» και συγκεκριμένα ο Ασγκάρ Φαρχαντί

Η νέα ταινία του εξαιρετικά δημοφιλούς και στη χώρα μας Ιρανού σκηνοθέτη

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Ένας Ήρωας» και συγκεκριμένα ο Ασγκάρ Φαρχαντί

Τι Να Δω Σήμερα: "A Hero" του Ασγκάρ Φαρχαντί - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Ραντεβού στο Μέγαρο Μουσικής για την Τελετή Έναρξης του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έδωσαν και τήρησαν οι καλεσμένοι του κινηματογραφικού γεγονότος που παραδοσιακά κηρύττει την έναρξη της σεζόν, οι οποίοι αραιά καθήμενοι και μετά από μια μέτριας διάρκειας παρουσίαση του προγράμματος, απόλαυσαν τη νέα ταινία του εξαιρετικά δημοφιλούς και στη χώρα μας Ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαρχαντί, πρόσφατα βραβευμένη στις Κάννες. Σήμερα η ταινία προβάλλεται για το κοινό στο Ιντεάλ. Απόψε βλέπουμε το δίχως άλλο, την ταινία «Ένας Ήρωας» του Ασγκάρ Φαρχαντί.   

Ο Ραχίμ (Αμίρ Τζαντιντί) είναι ένας τρόφιμος φυλακής. Κατά τη διάρκεια μιας διήμερης άδειας έρχεται στην κατοχή του μια τσάντα με χρυσά νομίσματα. Ο ίδιος επιλέγει να επιστρέψει την τσάντα στην ιδιοκτήτριά της, παρόλο που η αξία της θα του επέτρεπε να αποπληρώσει τις οικονομικές οφειλές στον πιστωτή του και να βγει από τη φυλακή. Ο νεο-ανακηρυχθείς ήρωας όμως δεν είναι άμεμπτος. Ο πιστωτής του, ο οποίος έχει αντιρρήσεις, δεν είναι ο δυνάστης που φαίνεται αρχικά. Η άτυχη ιδιοκτήτρια της τσάντας φαίνεται να είναι μια απατεώνισσά και η υπόθεση περιπλέκεται σε σημείο που γίνεται δυσδιάκριτο το ποιος είναι ο ήρωας και ποιος ο ανήθικος.

Ιρανική ταινία «Ένας ήρωας»

Ο δις βραβευμένος με Όσκαρ, Ασγκάρ Φαρχαντί επανέρχεται με συνέπεια σε αυτό που ξέρει να κάνει πολύ καλά και που έχουμε δει από τα συγκλονιστικά «Τι Απέγινε η Έλι» κι «Ένας Χωρισμός». Η ταινία μπορεί να μην κινείται στα ύψη του δύο παραπάνω φιλμ, ωστόσο η εικονοποιητική κλάση του Ιρανού σκηνοθέτη, του επιτρέπει να μιλά για την τρικυμιώδη πολιτική κατάσταση της χώρα του μέσα από φαινομενικά απλές ιστορίες για καθημερινούς ανθρώπους. Ο Ραχίμ ό,τι και να κάνει, είτε είναι ηθικός είτε όχι, όπως και να προσπαθήσει να βελτιώσει τη ζωή του δεν μπορεί να ξεφύγει από τις δυνάμεις που τον θέλουν εγκλωβισμένο. Το στιβαρό τέλος επισφραγίζει τη αίσθηση της ρευστής ηθικής και της ευπροσάρμοστης ερμηνεία της αλήθειας, ειδικά όταν αυτή είναι ιδωμένη μέσα από το διαστρεβλωτικό πρίσμα της οθόνης και των κοινωνικών δικτύων. Μεγάλο Βραβείο στο φετινό Φεστιβάλ Καννών.

Ιρανική ταινία «Ένας ήρωας»

Η ταινία «Ένας Ήρωας» προβάλλεται σήμερα 23/9 στις 21.00 στο Ιντεάλ, από το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

A Hero (Ghahreman) new clip official from Cannes Film Festival 2021

Ένας Ήρωας (Ghahreman / A Hero)

Ιράν, Γαλλία 2021, Έγχρωμη
Δράμα / Θρίλερ, 127’
Σκηνοθεσία: Ασγκάρ Φαρχαντί
Σενάριο: Ασγκάρ Φαρχαντί 
Πρωταγωνιστούν: Αμίρ Τζαντιντί, Μοχσέν Ταναμπαντέχ, Φερεστέχ Σαντρέ Οραφαΐ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ